Žurnale „Sodo spalvos“ ne kartą rašyta, kaip pasidaryti paprastų ir tvarkingų komposto dėžių, kaip jas pridengti. Noriu pasiūlyti kitą būdą – komposto maišą. Jis gal ir ne pats gražiausias, bet tikrai paprastas.

Ūkinių ir sodo prekių parduotuvėse galima nusipirkti sintetinių austinių maišų. Tik jie nelabai dideli, maždaug 50x80 cm. Dėti atliekas į tokius nepatogu. Sugalvojau pasiūti vieną didelį maišą, kurio užtektų visiems metams.

Kompostavimas maišuose

Parduotuvėje pirktų maišų galus išardžiau, perkirpau šonus. Sintetinį audinį įkišau tarp laikraščio lapų ir kraštus kelis kartus perbraukiau karšta laidyne, kad neirtų. Po to popierių nuplėšiau. Kraštus galima sutvirtinti ir siaura klijų „Moment“ juostele. Vos perkirpus maišą, ant kraštelio reikia užtepti klijų – ir audinys nebeirs.

Kompostavimas maišuose

Iš vieno perkirpto maišo padariau dugną, iš kitų keturių – šonus. Juos sudėjau ir susiuvau siuvimo mašina paprasčiausiais medvilniniais siūlais. Suprantama, tokios siūlės ilgai nelaiko, todėl kitą dieną visas sutvirtinau storais sintetiniais siūlais. Taigi pasidariau maždaug 1 m aukščio, ilgio ir pločio maišą.

Kompostavimas maišuose

Krauti atliekas į maišą pradėjau vasaros pabaigoje. Ypač daug prikišau rudenį nukritusių lapų.

Kompostavimas maišuose

Kai pašalo, vietoje dangčio uždėjau kelias lentas ir palikau per žiemą. Jokių komposto priedų ir trąšų nenaudojau. Tik pavasarį ir vasarą vis perliedavau vandeniu.

Kompostavimas maišuose

Rugsėjo pradžioje patikrinau kompostą – puikiai perpuvęs, tik kampuose likę ne visai suirusių lapų, nes ten tikriausiai trūko drėgmės.

Kompostavimas maišuose

Dabar turiu kuo pagerinti perkastą daržo žemę ir kuo mulčiuoti gėles. Tokio gero rezultato tikrai nesitikėjau.