Laimei, yra būdas šią užduotį palengvinti. Visų pirma, būtina išsiaiškinti, kodėl namai it užkerėti traukia dulkes. Į šį klausimą bene išsamiausiai galėtų atsakyti patalpų valymo įmonėse dirbantys specialistai. Peržvelkite svetainėje architecturaldigest.com pateiktus vieno Niujorko švaros centro savininko komentarus ir sužinosite, kokios priežastys atgena į kambarius dulkes ir ką daryti, kad jų kauptųsi kuo mažiau.

Paliekate atvirus langus

Pro atvirus langus į patalpas patenka ne tik šviežias oras, bet, deja, ir dulkės. Tai ypač aktualu, jei gyvenate didmiesčio centre ir pro buto langus kasdien pravažiuoja begalė automobilių arba netoliese vykdomi kelio remonto darbai.

Turite nemažai sintetiniais audiniais aptrauktų baldų

Sintetinės medžiagos daug labiau traukia dulkes nei natūralios, tokios kaip medis ar akmuo, todėl su dulkių siurbliu pravartu pasidarbuoti ne tik prie kilimų, bet ir prie minkštųjų baldų – sofų ir fotelių. Kartkartėmis juos patartina išvalyti garais.

Jūs arba kuris nors iš kaimynų neseniai pasidarė remontą

Po statybos ar remonto darbų kylančiomis dulkėmis išsyk atsikratyti sunku: jos dar ilgai sklando ore ir vis nugula bute esančius daiktus bei baldus.

Buto grindys aklinai uždengtos kilimais

Kiliminė grindų danga turi bjaurią savybę kaupti dulkes, o didžiausia bėda ta, kad į akis nekrentančių joje įkalintų dulkių labai sunku atsikratyti. Todėl tikrai pravartu apsirūpinti ypač kokybišku siurbliu ir bent sykį per savaitę siurbti kilimus. Porą kartų per metus kilimą rekomenduojama išvalyti garais, nes tik taip pavyksta patikimai sunaikinti dulkių erkes ir pavojingus alergenus. Jei kuris nors šeimos narys alergiškas, aklinai grindis dengiančių kilimų apskritai reikėtų vengti.

Užsiteršė oro kondicionavimo įrenginio filtras

Tinkamai veikiantis prie lango tvirtinamas kondicionavimo įrenginys filtruoja visus aplinkoje sklandančius svetimkūnius, kad jie nepatektų į buto vidų. Tačiau kai filtras užsikemša, ši funkcija, savaime suprantama, sutrinka, ir nors kaitrią vasaros popietę svetainėje tvyranti gaiva ir toliau tebedžiugins, patalpos oro kokybė gali būti išties nepavydėtina.

Norint to išvengti, būtina reguliariai tikrinti filtrus, o pastebėjus akivaizdžias dulkių sankaupas pasirūpinti, kad jie būtų išvalyti, atsižvelgiant į gamintojo pateiktas instrukcijas. Jei tokia prievolė jums pernelyg didelė našta, filtrų švara pasirūpinkite bet porą kartų per metus – prieš prasidedant vasarai ir pasibaigus karščių sezonui.

Dulkes valote tik sausuoju būdu

Nors atrodo, kad perbraukiant baldus dulkių šluotele pavyksta labai efektyviai nuvalyti jų paviršių, nugulusios dulkės, deja, niekur nedingsta, o tik pakyla į orą. Dulkių valymas šluotelėmis ar sausomis šluostėmis pateisinamas nebent kaip kasdienis namų ruošos darbas, kurio tenka griebtis prireikus staigiai susitvarkyti. Vis dėlto siekiant ne paviršutiniško įspūdžio, o apčiuopiamo rezultato, dulkes reikia valyti drėgna šluoste, o tada nublizginti baldų paviršių sausu audeklu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)