Pirmosiomis spalio dienomis reikia nupjauti likusius kopūstus. Nurėžtas galvas išnešame už daržo ribų. Jei daržovės pašalo, nuimame išorinius kopūstlapius ir galvas išdžioviname. Jei yra papuvusių vietų, kopūsto paviršių apibarstome mišiniu iš kreidos, smėlio ir gesintų kalkių.

Nurinkę kopūstų derlių, kartu su šaknimis iškasame kopūstų kotus. Šis darbas yra svarbus, kad darže palaikytume švarą, taip pat tam, kad sunaikintume muselių lervas, kurios žiemoja tarp šaknų.

Po šito galime nurinkti Briuselio kopūstus. Jie ilgai išsilaikys, jeigu juos iškasame kartu su šaknimis ir laikysime rūsyje, didelėse dėžėse su drėgnu smėliu. Dar vienas variantas – sukabinti kopūstėlius šaknimis aukštyn. Geriausia temperatūra Briuselio kopūstams laikyti – 2 laipsniai šilumos.

Spalį darže taip pat reikia iškasti salierus ir ridikus. Nedideles petražolių šaknis galima palikti žiemoti dirvoje. Paskutinę spalio savaitę būna tinkamas metas iškasti topinambus, tačiau dalį jų galima palikti žemėje. Persodinti topinambus reikėtų kartą per penkerius metus. Šakniagumbius saugome rūsyje. Jie neišsausės, jeigu užbersime juos žemėmis. Po pirmųjų šalnų iš žemės taip pat kasami krienai – tokiu metu jie būna naudingesni, nors ir aštresni.

Kad kitais metais sulauktumėte gero derliaus, reikia užsiimti vėlyvąja rudens sėja. Išsirinkti geriausias dienas šiam darbui padės spalio mėnesio Mėnulio kalendorius sodininkams ir daržininkams.

1. Ruošiame lysves rudeninei krapų, petražolių ir morkų sėjai.
2. Šiuo metu taip pat rekomenduojame pasiruošti žemių sėkloms.
3. Paruošiame dirvą pavasariniam daržovių sodinimui.

Pagrindiniai spalio darbai darže atlikti, bet liko dar keli svarbūs niuansai, kurių nevertėtų pamiršti.

Rudenį darže reikėtų perkasti dirvožemį, bet tai reikia atlikti labai atsargiai, kad nepažeistume augalų šaknų.

Antroje mėnesio pusėje su šaknimis reikėtų išversti senus, vaisių nebevedančius medžius. Jų vietoje dirvą reikėtų apdoroti gesintų kalkių tirpalu ir kruopščiai perkasti. Šiose vietose sodinti naujų vaismedžių nerekomenduojama dar trejus metus, bet galima sėti ankštines kultūras.

Išravime daugiametes kultūras (šalavijus, rabarbarus, smidrus). Dirvą darže reikėtų gerai išpurenti, įmaišyti mulčiaus iš komposto, žemę aplink sodinukus patręšti mineralinėmis trąšomis.

Jei kai kurios lysvės smarkiai apžėlė piktžolėmis, jų ravėti neverta – tiesiog uždenkite tamsia plėvele ir jos žus pačios.

Iš daržo surenkame augalines atliekas ir suverčiame jas į kompostą.
Jei reikia, atliekame vandentiekio ir drenažo sistemos remonto darbus.

Geru oru darže ir sode ištraukiame iš žemės visas atramas ir pagalius. Jais naudosimės tik kitais metais. Prieš padėdami juos saugoti, apdorokime juos gesintomis kalkėmis.

Sklype pakabinkime lesyklėles ir inkilus varnėnams.

Spalio mėnesio darbai darže jau baigti. Teliks pasirūpinti gėlėmis ir, galbūt, jau galėsime atsipalaiduoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)