Pabandysime atskirai apibūdinti ir vienus, ir kitus česnakus, įvardyti jų skirtumus ir panašumus. Jums reikės tik išsirinkti.

Skirtumai akivaizdūs

Akivaizdus abiejų česnakų skirtumas – sodinimo laikas. Žieminių česnakų sodinimo terminas yra nuo rugsėjo 15-os iki spalio 15 dienos, kad iki šalčių spėtų išleisti šakneles. Pastarųjų metų ruduo buvo gana šiltas ir ilgas. Tokiu atveju šias daržoves pravartu sodinti vėliau, kad nepradėtų augti per anksti. Kadangi pastarosiomis žiemomis buvo mažai sniego, kuris saugotų nuo šalčio, juos naudinga mulčiuoti 2–5 cm storio durpių, perpuvusio mėšlo arba komposto sluoksniu, tinka ir pjuvenos, šiaudai. Mulčias saugo nuo didesnių šalčių, pavasarį padeda saulei greičiau įšildyti dirvą, palaiko drėgmę, neleidžia susidaryti kietai plutelei.

Vasariniai česnakai sodinami tik pavasarį, balandžio pabaigoje ar gegužės pradžioje. Kad ropelės užaugtų kuo didesnės, atrenkamos tik stambiausios pirmos eilės skiltelės. Prieš sodinimą ir žieminius, ir vasarinius česnakus rekomenduojama per naktį pamirkyti 0,1 proc. kalio permanganato tirpale. Atrinktas vasarinių česnakų skilteles galima sudėti į dėžutę su drėgnomis pjuvenomis. Drėgnoje aplinkoje ima formuotis šaknelių užuomazgos. Štai tokios skiltelės, pasodintos į dirvą, greičiau įsišaknija ir iš jų užauga didesnės ropelės.

Vasarinių česnakų ropelės ir skiltelės beveik visada mažesnės už žieminių. Pastarieji gerai laikosi per žiemą tada, kai gerai išdžiovinami ir laiku nuimami. Artėjant pavasariui, skiltelės ima minkštėti, atsiranda tuščių, išdžiūvusių, kai kurios leidžia šakneles ir dygsta. Vasariniai česnakai laikosi geriau ir ilgiau.

Kaip atskirti?

Žieminiai. Skiltelės išsidėsčiusios viena eile. Stambios, galvutėje 4–10. Suformuoja žiedynus, kuriuos reikia nupjauti. Švelnesni, artėjant pavasariui skonis prastėja. Derlius didesnis. Artėjant pavasariui skiltelės džiūsta.

Vasariniai. Skiltelės išsidėsčiusios spirale, 2–3 eilėmis. Smulkios, kuo arčiau centro tuo mažesnės. Žiedynų dažniausiai nesuformuoja.
Skonis aštresnis, gerą skonį išlaiko visą žiemą. Derlius mažesnis. Gerai išsilaiko per žiemą.

Kada nurauti žieminius ir vasarinius česnakus?

Česnakus reikia rauti laiku, kad skiltelės nesubyrėtų. Kai kas duoda tokį patarimą: neskinkite visų žiedynų, palikite kelis ir pagal juos stebėkite, kada daržoves laikas rauti. Esą tada, kai kaip kiaulės uodega susiraitęs žiedynkotis ima tiestis ir kelti žiedyną į viršų. Iš tikrųjų derlių nuimti daryti vertėtų anksčiau, nes vos tik žiedynas išsitiesia, skiltelės jau nenori glaustis viena prie kitos. Tad rauti česnakus reikia anksčiau, kai ima skilti žiedyne susiformavusius orinius svogūnėlius dengiantis lukštas, žiedynkotis dar tebėra susisukęs, bet jau gelsta lapai. Paprastai šis laikas sutampa su liepos pabaiga ir rugpjūčio pradžia.

Vasariniai česnakai raunami rugpjūčio pabaigoje ar rugsėjo pradžioje. Laikas priklauso nuo lapų išvaizdos. Jei jie smarkiai pageltę, laikas imti derlių.

Kur geriausiai augs?

Česnakai geriausiai auga puveningose, mėšlu ir mineralinėmis trąšomis patręštame priesmėlyje ir lengvame priemolyje, kurių pH 6,6–7,0, saulėtose vietose. Šios daržovės nemėgsta rūgščių dirvų. Sunkesnes dirvas reikia ruošti rūpestingiau (giliai sukasti, į 1 m2 įterpti 1–2 kibirus komposto ir apie 2 kg medžio pelenų), o rūgštesnes būtina pakalkinti.

Geriausias priešsėlis yra ankstyvieji kopūstai, burokėliai, agurkai, moliūginės ir ankštinės daržovės. Česnakai blogai auga po svogūnų, bulvių, vasarinių česnakų, kai šalia – žirniai, pupelės. Į tą pačią vietą juos geriausia sodinti po 3–4 metų. Česnakus pravartu auginti šalia braškių, nes jų išskiriami fitoncidai atbaido kai kuriuos šiuos uogakrūmius mėgstančius kenkėjus.
Česnakai sodinami 4–6 cm gilyje kas 10 cm. Tarp eilių paliekami 20 cm tarpai.

Svarbu žinoti

  • Česnakų šaknys auga 15–20 cm gylyje. Jie suformuoja mažai smulkių šaknelių, kurių siurbiamoji galia nedidelė, todėl svarbu, kad dirva būtų puri. Per sausrą neturi trūkti vandens.
  • Žieminiai česnakai išaugina žiedynus. Juos reikia nuskinti, kad augalai neeikvotų jėgų žiedams krauti ir oriniams svogūnėliams formuoti.
  • Nurovę žieminius česnakus, jų stiebus palikite gero sprindžio dydžio ir gerai išdžiovinkite.
  • Prasidėjus pavasariui, likusias žieminių česnakų ropeles galima sudėti į šaldytuvo vaisių skyriuje, tuomet jie tiks vartoti ilgiau.
  • Gamindami vytintas dešras, sūdydami lašinius naudokite tik vasarinius česnakus – jie aštresni. Žieminiai po kurio laiko pakeičia skonį ir kvapą, rūgština mėsą, todėl jos produktų skonis suprastėja.
  • Vasarinių česnakų lapai po Petrinių surišami mazgu, kad susiformuotų didesnės ropelės.
  • Nurauti vasariniai česnakai išdžiovinami. Jų stiebų galima nenurauti ir nepjauti – bus patogu surišti į kasas.

Patarimas. Neišmeskite žieminių česnakų žiedynų. Juos sumalkite mėsmale. Gautą masę sumaišykite su druska ir sudėkite į stiklainius. Tai puikus produktas mėsai paskaninti ar marinuoti. Žiedynus galima supjaustyti smulkesniais gabaliukais ir taip pat marinuoti.