• Vaismedžių šakas nusveria sirpstantys vaisiai, laukiantys savo valandos. Vasaros pabaiga – pats geriausias metas pasimėgauti visomis sodo dovanomis. Tačiau tuo pačiu metu mūsų laukia gana įtempti darbai kovojant su kenkėjais ir prižiūrint želdinius sode.
  • Rugpjūtį soduose laukia daug darbų. Metas nurinkti obuolius, slyvas, kriaušes bei kitus vaisius ir pasiruošti atsargas žiemai. Kad jums būtų lengviau susigaudyti ir nepamiršti nieko svarbaus, svetainė mil-sad.ru siūlo sodo darbų planą vasaros pabaigai.
  • Rugpjūtį labai svarbu nepražiopsoti laiko, kai reikia nurinkti derlių: juk vaisiai gali pernokti ir prarasti savo skonines bei naudingąsias savybes. Maža to, pernokę vaisiai daro neigiamą poveikį vaismedžių gebėjimui atlaikyti šalčius.
  • Ar obuoliai yra sunokę, galite nustatyti pagal nedidelį vaiskočio atsiskyrimą nuo šakelės ir obuoliams būdingą gelsvą žievelės spalvą. Turėkite galvoje, kad žieminių rūšių obuoliai paprastai baigia nokti jau saugyklose.
  • Jei būtina, paremkite vaismedžių šakas atramomis. Kad nesužalotumėte medžio, rekomenduojame po šakomis pakišti keliskart perlenktą popierių ar audinį.
  • Jei kurios nors šakos vis dėlto perlūžo, neskubėkite jų nupjauti – verčiau pamėginkite jas pagydyti. Kiek aukščiau pažeidimo vietos apriškite šaką tvarsčiu ir pakelkite ją įtempta viela. Patį lūžį būtina užtepti molio ir karvės mėšlo mišiniu.
  • Jeigu rugpjūtis pasitaikė karštas, nelaistykite sodo, kai planuojate nurinkti vaisius – taip galite netyčia sutrumpinti jų saugojimo laiką.
Kriaušės
  • Laiku surinkite po vaismedžiais krituolius ir sunaikinkite visus vaisius, turinčius ligos požymių. Reguliariai tikrinkite sode pastatytas gaudykles.
  • Rugpjūtį mūsų dėmesys itin būtinas jauniems sodinukams – karštu laikotarpiu juos reikia reguliariai laistyti ir patikimai saugoti nuo ligų bei kenkėjų. Apžiūrėkite sodinukų šakeles, kad ant jų nebūtų šilkaverpio kokonų, kuriuos galima aptikti ir ant medinių tvorų. Jeigu juos radote, nedelsiant sunaikinkite.
  • Kaulavaisių kultūroms kenkia sakai – juos reikia pašalinti, nupjaunant peiliu iki gyvos medienos. Tuomet pažeistą vietą aptepkite vienodomis dalimis paimto molio ir karvės mėšlo mišiniu. Apteptą vietą apriškite drėgnu audiniu ir palikite septynioms dienoms, tačiau nepamirškite vis ją padrėkinti.
  • Maždaug po poros savaičių, kai nurinksite ankstyvąsias kriaušių ir obuolių rūšis, pastebėsite naujas šakneles ir pumpurus. Patręškite medžius humusu, pridėję į jį šiek tiek amofoso. Patręšti reikės ir vėlyvųjų rūšių vaismedžius, kuriems dabar tenka milžiniškas krūvis. Rugpjūčio pabaigoje nustokite laistyti persikus.
  • Laikas apgenėti vyšnias ir trešnes, taip pat kitas kaulavaisių kultūras. Dėl kenkėjų gali būti apvytusios šakelių viršūnės – jas reikėtų nupjauti ir sudeginti. Jei ūglius yra pažeidusi moniliozė, pašalinkite juos kartu su 10 cm gyvos medienos.
  • Kovai su vyšninėmis musėmis rekomenduojama ratu supurenti žemę aplink vaismedį. Profilaktiškai nupurkškite medžius fungicidiniais preperatais, kad jų nepultų rauplės.
  • Ypatingo dėmesio reikalauja vynuogės. Gerai išpurenkite viršutinį žemių sluoksnį, patreškite augalą organinėmis trąšomis. Kad vynuogės geriau prisirptų, rugpjūčio mėnesį reikėtų nulaužyti ūglius ir pašalinti tuos lapus, kurie uždengia vynuogių kekes.
  • Stenkitės nepražiopsoti serbentų derliaus, kol uogos nesusproginėjo ir neišsibarstė. Atminkite, kad nokstant uogoms, krūmų geriau nelaistyti – juos paliekite jau nuskynę uogas, kad jie galėtų sukaupti maistingųjų medžiagų atsargas kitam derliui.
  • Nepamirškite uogyną apravėti, išpurenti žemę ir patręšti fosforo trąšomis.

Rugpjūtis – tinkamas metas sodinti žemuoges, nes dabar kraunami žiedelių pumpurai. Šiuo atveju daug kas priklausys nuo dirvožemio būklės. Būtinai reikėtų patręšti krūmelius, bet pageidautina, kad trąšos būtų liejamos į suformuotas vageles tarp linijų. Kad pumpurai krautųsi sparčiau, daugelis sodininkų naudoja karbamido tirpalą (0,3 proc.).

Senus žemuogių lapus galite palikti, jeigu jie sveiki ir žali. Už sodo ribų derėtų sudeginti tik nudžiūvusius, dėmėtus lapus. Jei ant žemuogių krūmelių pamatysite tokius pažeistus lapus, gali būti, kad juos užpuolė žemuoginės erkės. Sergančius krūmelius teks išrauti ir sunaikinti.

Kuo anksčiau pradėsite sodinti daigus, tuo greičiau jie įsišaknys. Žemuogių krūmelius reikia padalyti į sodinius. Praktika rodo, kad stipriausi sodiniai būna skrotelės, esančios arčiausiai motininio krūmo. Ūsus naudokite tik nuo derlingiausių krūmelių. Kad jų nepamirštumėte, uogų derėjimo metu pasižymėkite juos žymekliais. Žemuogių sodinimu geriausia užsiimti apniukusią dieną. Nepamirškite daigų dezinfekuoti kalio permanganato tirpalu.

Žemuogių daigai sodinami eilėmis, į negilias, iš anksto paruoštas vageles, kurios formuojamos maždaug kas pusę metro. Pasodintus krūmelius reikia gausiai palaistyti šiltu vandeniu ir apibarstyti maždaug poros centimetrų storio humuso sluoksniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)