Daugelį kenkėjų galima naikinti mechaniniu būdu – nurenkant juos rankomis, įrankiais arba naudojant gaudykles. Gal tai ir nėra labai malonus užsiėmimas, tačiau naudingas: jis nekenkia žmonėms, gyvūnijai, nesudarko ekosistemos.

Rankomis ir įrankiais

Mechaniniai naikinimo būdai labiausiai rekomenduotini šeimininkams, kuriems užtenka laiko pasirūpinti gana nedidelio plotelio apsauga. Jie ypač efektyvūs kovojant su kenkėjais, mintančiais lapija, pavyzdžiui, amarais ar kolorado vabalais.

Tikriausiai daugelis žmonių, auginančių bulves savo daržuose, sutiktų: nėra efektyvesnio ir švaresnio būdo kaip kolorado vabalų rinkimas rankomis. Nuo bulvienojų nurinkus (ar tiesiog nupurčius nuo palenktų augalų į kibirą) vabalus, jų lervas ir kiaušinius, pavojingų atakų vėliau gerokai sumažėja ir derlius būna labiau apsaugotas. Tokiu ekologišku būdu naikinti tinka ir daugelį kitų kenkėjų.

Nurinkti nepageidaujamus svečius galima ne tik rankomis, bet ir naudojant kokį nors įrankį. Pavyzdžiui, amarus nuo augalų nubrauksite paprastu teptuku.

Nurinkti galima vabzdžius, vikšrus, šliužus, kiaušinėlius ar kitus nemažus kenkėjus, kuriuos pavyksta suimti pirštais. Tai geriausia daryti anksti ryte. Visada dėvėkite pirštines, kad išvengtumėte odos suerzinimo ar įgėlimų. Meskite kenkėjus į kibirą su stipraus koncentrato muilo (ar skalbiamųjų miltelių) vandens tirpalu.

Kaip atsikratyti įkyrių skruzdėlių?

Įvairūs kovos būdai taikytini norint išguiti iš sodo skruzdėles. Ekologinio mechaninio būdo esmė – ne sunaikinti skruzdėlyno gyventojus, bet priversti juos ieškotis naujos vietos. Galima skruzdėlyną pašlakstyti česnakų antpilu, mat skruzdėlės negali pakęsti jų kvapo. Taip pat specialistai siūlo landas užpilti saulėgrąžų aliejumi, prieš tai kauburį išlyginus grėbliu. Manoma, kad veikiai skruzdėlės iškeliaus ieškoti sau naujos, svetingesnės, vietos.

Kiti kovos būdai

Svarbu ne tik gaudyti kenkėjus, bet ir šalinti labiausiai jų pažeistas augalų vietas. Rudenį būtina surinkti ir sunaikinti nukritusius, apgraužtus lapus, nukirsti ligotas krūmų ir medžių šakas, pašalinti vaisius ar kitokio derliaus likučius. Rūpestingai atlikus šiuos darbus rudenį, galima tikėtis, kad peržiemojusių kenkėjų populiacija pavasarį bus gerokai sumažėjusi.

Pavasarį (ar vasarą) lauks kitokie kovos su kenkėjais būdai. Veiksmingas gali būti ne tik rinkimas rankomis, bet ir įvairios gaudyklės. Reikėtų būti atidiems ir šio darbo imtis vos pastebėjus pirmąsias kenkėjų atakas. Taip apsaugosite dar sveikus augalus ar bent jų dalis.

Kai kuriuos kenkėjus nuo medžių ir krūmų galima tiesiog nukratyti, prieš po jais patiesus plastiko plėvelę ar bet kokį kitą audeklą. Geriausia šį būdą taikyti gana ankstyvą pavasarį, ryte, kai temperatūra dar gana žema ir kenkėjai nėra labai aktyvūs.

Įvairios gaudyklės

Gaudyklių yra įvairių tipų ir formų. Dažnai į jų sudėtį įeina klijai (lipnios juostos ar indeliai), prie kurių priviliotas vabzdys prilimpa. Gaudykles galima kabinti ne tik sode ir darže, bet ir namuose, balkone, bandant apsaugoti vazonėliuose augančius augalus.

Išsiaiškinta, kad daugelis kenkėjų reaguoja į spalvą, ypač geltoną arba baltą. Tuo remiantis sukurtos spalvinės gaudyklės. Pats paprasčiausias variantas – spalvotos plokštelės ištepamos nedžiūstančiais klijais ar kitomis lipniomis medžiagomis ir kabinamos prie augalų. Jos gali būti dedamos ir į indų vidų. Baltos gaudyklės veiksmingiausios kovojant su vaismedžius puolančiais kenkėjais. Jas reikia pritvirtinti stabiliai, kad kuo mažiau judintų vėjas ir kenkėjai nebijotų prisiartinti.

Yra gaudyklių, kurios vilioja ne spalva, o kvapu. Ištirta, kad daugelis kenkėjų reaguoja į kvapus. Pavyzdžiui, vabzdžius pritraukia įvairūs raugai, šviežio mėšlo kvapas. Šiose gaudyklėse taip pat naudojami klijai. Kvapų privilioti kenkėjai prie jų prilimpa arba įkrenta į indą.

Padėti gali ir elektroninės baidyklės, kurios siunčia vibracinius signalus. Jos daugiausia naudojamos kurmiams, kirstukams, kai kuriems vabzdžiams atbaidyti. Elektroninės gaudyklės privilioja kenkėjus ultravioletine šviesa ir užmuša juos elektros srove. Tačiau, anot ekspertų, atlikti tyrimai rodo, kad tokios gaudyklės nužudo daugiau naudingų vabzdžių nei kenkėjų, todėl jas naudoti derėtų saikingai.

Keletas rankų darbo gaudyklių

Nors gaudyklių galima nesunkiai įsigyti, vis dėlto pigiau yra pasigaminti patiems.

  • Norint privilioti obuolinius vaisėdžius, galima pakabinti raudonus kamuolio formos spąstus.
  • Daugelį skraidančių vabzdžių (pavyzdžiui, baltasparnius ar įvairias museles) pritrauks geltona spalva. Pirmiausia sukurkite paprastą gaubtą iš plastikinės plėvelės ar popieriaus, jo sieneles padenkite kokia nors netoksiška lipnia medžiaga. Geltoną kortelę įkiškite į namelio vidų.
  • Paprastų gaudyklių galima pasidaryti prikimšus vazonėlius šieno, šiaudų ar kitos panašios medžiagos ir užmovus juos ant aukšto kuolo. Veikiai bus galima tikėtis ten apsigyvensiant kenkėjus.

Feromoninės gaudyklės – meilės kvietimas patinėliams

Vienos iš populiaresnių yra feromoninės gaudyklės, kurių pagrindinė susintetinta medžiaga labai artima kenkėjų patelių išskiriamam lytiniam hormonui feromonui, priviliojančiam patinėlius. Šios gaudyklės yra sudarytos iš feromono, klijų, plastmasinio indelio.

Privilioti išskiriamos medžiagos vabzdžiai įkrenta į indelį arba prilimpa prie nedžiūstančių klijų. Tokios gaudyklės veikimo principas – priviliojami tik patinėliai. Taigi, išnaikinus didžiąją kenkėjų patinėlių populiacijos dalį, lieka tik patelės, o jų kiaušinėliai negali būti apvaisinti. Tad kenkėjų skaičius ima mažėti.

Feromonines gaudykles ant vaismedžių rekomenduojama kabinti pavasarį, kai žiedai ima vysti.

Vandens dušas

Vaismedžiams baigus žydėti, daugelį kenkėjų (pavyzdžiui, vaisėdžių lervas) galima nupurkšti šalto vandens srove iš žarnos ar purkštuvo. Iš pirmo žvilgsnio šis būdas gali pasirodyti ne pats efektyviausias. Tačiau reikėtų žinoti, kad nuo augalo nukritę kenkėjai (jei nežūva nuo stiprios vandens srovės) tiesiog nebegali vėl susirinkti dideliais būriais ir drauge atakuoti.

Šį būdą tinka taikyti amarams, voratinklinėms erkutėms, vaisėdžių lervoms, tripsams ir kitiems minkštakūniams kenkėjams naikinti. Geriausia darbą atlikti anksti ryte, kad augalai nudžiūtų ir nesivystytų grybelinės ligos. Stipria srove galima purkšti tik tvirtus augalus, nes silpniems bus padaryta žala.

Ar žinote, kad...

... uodus (ir daugelį kitų vabzdžių) vilioja ryškios spalvos, anglies dvideginis, pieno rūgštis, vaisiniai ar gėliniai kvapai, šiluma, drėgmė, feromonai.