Reabilitacijos klinikos gydytoja Mandy Saligari teigė, kad socialiniuose tinklalapiuose praleidžiamas laikas paauglių tėvams dažnai neatrodo pavojingas, rašo independent.co.uk.

„Visada sakau žmonėms – kai duodate savo vaikui planšetinį kompiuterį arba (išmanųjį) telefoną, iš tiesų duodate jam tarsi butelį vyno ar gramą kokaino, – sakė terapeutė. – Nejau iš tiesų paliksite jiems patiems su tuo tvarkytis? Kodėl į šiuos dalykus kreipiame kur kas mažiau dėmesio nei į narkotikus ar alkoholį, juk jie skatina tuos pačius smegenų impulsus?“

Neseniai nuskambėjo bauginantys pranešimai, kad jau 13 m. paaugliai gydomi nuo priklausomybės skaitmeninėms technologijoms, o trečdalis 12–15 m. britų paauglių pripažįsta, kad daugiau laiko skiria kompiuteriui nei kitoms veikloms.

„Kai žmonės galvoja apie priklausomybę, jų akys krypsta į kokią nors medžiagą ar daiktą, bet tai – tam tikras elgesys, kuris gali pasireikšti įvairiais būdais“, – aiškino M. Saligari, turėdama omenyje mitybos sutrikimus, savęs žalojimą, susirašinėjimą žinutėmis sekso temomis.

Nerimą kelia tai, kad vis daugiau vaikų, jaunuolių siuntinėja arba gauna pornografinę medžiagą, savo telefonuose ar kompiuteriuose naršo po netinkamo turinio svetaines.

M. Saligari klinikoje Londone apie du trečdaliai pacientų – 16–20 metų jauni žmonės, besigydantys nuo priklausomybių. Jaunų priklausomybių turinčių žmonių vis daugėja, o dalis jos pacientų netgi jaunesni nei 16 m. amžiaus.

Neseniai buvo atlikta apklausa, kurioje dalyvavo apie 1 500 mokytojų. Apie du trečdaliai mokytojų sakė žinantys, kad mokiniai dalinasi seksualinio pobūdžio turiniu, šeštadalis mokinių yra jaunesnio mokyklinio amžiaus.

„Daugelis mano klientų yra 13–14 m. mergaitės, kurios rašinėja seksualias žinutes, joms toks susirašinėjimas sekso temomis atrodo visiškai normalus“, – pasakojo M. Saligari.

Daugeliui paauglių atrodo normalu siųsti savo nuogų nuotraukas mobiliuoju telefonu, o negerai tai pasidaro tik tada, jei nuotraukas pamato tėvai ar kas iš suaugusiųjų.

„Jei vaikai mokomi save gerbti, kur mažesnė tikimybė, kad jie šitaip save eksploatuos. Tai susiję su savigarba ir su identitetu“, – aiškino terapeutė.

Konferencijoje dalyvavęs psichiatras Richardas Grahamas sakė, kad vaikų priklausomybė nuo išmaniųjų telefonų darosi nevaldoma, daugelis tėvų tuo skundžiasi.

Tyrimai rodo – daugiau nei ketvirtadaliui 12–15 m. paauglių tėvų sunku kontroliuoti, kiek laiko vaikai praleidžia su išmaniaisiais prietaisais.

Net 3 ir 4 m. amžiaus vaikai per savaitę praleidžia internete po 6,5 valandos, rodo tyrimų duomenys.

Ekspertai siūlė griežčiau nustatyti miego laiką ir naudojimosi skaitmeniniais prietaisais laiką, o mokyklose siūlyta įvesti amnestiją išmaniesiems telefonams dienos pradžioje.

M. Saligari teigimu, išmanieji telefonai vaikams – lyg trečioji ranka, tam nepasipriešinsi, bet būtų puiku nurodyti mokiniams kažkiek laiko padėti išmaniuosius į šalį.

„Anksti pastebėjus priklausomybę, galima išmokyti vaiką savidisciplinos, kad nereikėtų jų prižiūrėti ir sakyti, ką daryti.

Norime akcentuoti – yra laikas pareigoms, yra laisvas laikas, reikia išmokti pačiam susireguliuoti. Įmanoma džiaugtis abiem periodais“, – sakė M. Saligari.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)