Laikas pratintis prie lauko sąlygų

Švelnūs saulutės spinduliai augalus žadina jau balandžio mėnesį. Tiesa, šiluma dar netikra. Žemė sušilti nespėjo, o išties šiltos dienos būna vos kelios. Gegužę, nors dienomis gali būti vasariškai šilta, naktimis oras atvėsta, dažnos šalnos. Tad verčiau būti kantriems ir palūkėti.

  • Išnešti į lauką augalus galima ne anksčiau kaip antroje gegužės pusėje, dar geriau – birželio mėnesį.
  • Pirmą kartą augalus sustatykite šešėlyje arba į lauką išneškite apsiniaukusią dieną kelioms valandoms. Pirmąsias 3–5 paras nepatingėkite jų nakčiai grąžinti atgal į kambarį arba šiltnamį.
  • Tik kai naktys jau būna pakankamai šiltos (ne mažiau kaip 10 ºC), augalai lauke paliekami visai parai.
  • Lauke augalai gauna daugiau šviesos. Būtinai atsižvelkite į jų poreikius: vieniems reikalinga saulėta vieta, kitiems – dalinis ar visiškas šešėlis. Neatsargiai saulėkaitoje palikti augalai gali nudegti – lapai pagelsta, kartais net atsiranda sausų šviesių dėmių.
  • Pripratę prie ramios namų aplinkos, augalai ne visada turi pakankamai stiprius stiebus. Kartais ir vazonai būna nepakankamai sunkūs, kad atlaikytų vėjo gūsius. Atviroje vėjuotoje vietoje vazonus sustatykite grupėmis, sukabinkite tarpusavyje, o pavienius pririškite prie atramų. Sode, gėlyne augalus galima įkasti į žemę su vazonais. Tada jie atrodys tarsi natūraliai augantys tarp gėlių.

Nepamirškite tikrinti žemės drėgmės

Reguliariai tikrinkite kiekvieno vazono žemės drėgmę ir laistykite pagal rūšies poreikius. Net po lietaus kai kurie vazonai gali išlikti sausi, jei lašai nurieda lapais į šonus. Patikrinkite ir padėklus – ten telkšantis vanduo ir užmirkusi žemė daugumai augalų pražūtingi.

Mėgėjai pasilepinti saulės spinduliuose

Kelias dienas grūdinti kambariniai augalai gražiai augs saulės spindulių sušildytoje vietoje. Nemaža dalis jų pavėsingoje vietoje nežydi.

Nuo saulės spindulių augalai greitai sušyla ir išgarina gerokai daugiau drėgmės. Būtinai atkreipkite dėmesį, ar vazonai neįkaista per daug. Tamsūs vazonai atokaitoje būna tokie karšti, kad nukenčia augalų šaknys. Kuo daugiau saulės gauna augalai, tuo daugiau drėgmės jie išgarina ir tuo dažniau reikia laistyti.

Geriausiai vasarą saulėtoje vietoje jaučiasi mandevilos, kinrožės, pelargonijos, kiauliauogės, kiškiakopūsčiai, galeniai, bugenvilijos, ananasai, araukarijos, kiparisai, mirtos, jukos, bambukai, lauramedžiai, aukubos, daturos, granatmedžiai, agavos, alavijai, kaktusai ir dauguma kitų sukulentų.

Augalai švelniais, pūkuotais lapais (sanpaulijos, siningijos, ginuros, pūkuotoji kalankė ir panašūs) yra jautrūs lietui ir drėgmės pertekliui ore. Juos laikykite pastogėje.

Kas glausis šešėlyje

Šešėlyje gerai jaučiasi dauguma kambarinių augalų, vadinamų lapiniais. Platūs ir švelnūs lapai tarsi sako – jie prisitaikę prie nelabai ryškios šviesos. Dauguma laipiojančių augalų ir vijoklių gamtoje ropščiasi krūmų ir medžių kamienais aukštyn, taigi neišvengiamai yra dengiami šešėlio.

Dar viena išimtis: pusšešėlyje geriausiai auga narenis, plokštenis, lapenis. Nors jie yra kaktusai, bet gamtoje įsikuria kitų augalų šešėlyje ir vasaros vidurdienio kaitrai neatsparūs.

Šešėlyje ar trumpai saulės apšviečiamoje vietoje augs begonijos, beloperonės, katilėliai, kalijos, cilkamenai, raktažolės, azalijos, aspidistros, chlorofitai, lamstai, ožekšniai, gebenkrūmiai, gebenės, tradeskantės, paparčiai.

Orchidėjos yra įvairios, todėl ir jų poreikiai labai skiriasi. Iš anksto pasidomėkite, kokių sąlygų reikia Jūsų auginamai gėlei. Jei nežinote nei genties, nei veislės, laikykite ją nekarštame pusšešėlyje, reguliariai laistykite.

Nevėluokite parnešti namo

Rugpjūčio antroje pusėje orai pradeda keistis. Ne tik pastebimai trumpėja dienos, bet ir vėsta naktys, iškrenta rasa, driekiasi rūkai. Ryto drėgmė patinka ne visiems augalams. Taigi pirmiausia į namus reikia parnešti jautriausius, kilusius iš atogrąžų. Paatogrąžių augalai, dauguma kambarinių medelių lauke gali likti tol, kol nakties temperatūra nenukrenta žemiau 5–7 ºC.

Rugsėjo mėnesį sekite orų prognozes. Vos tik kyla šalnų pavojus, augalus pridenkite daržo plėvele arba nakčiai suneškite į patalpas. Bobų vasara – paskutinės šiltos rudens dienos. Tegul augalai jomis pasidžiaugia. O tada – laikas namo.

Nelaikykite augalų lauke iki paskutinės šiltos dienos ar nakties. Nors jie dar visai neblogai atrodo ir galėtų ištverti vėsesnį orą, paskui labai sunkiai pritaps kambaryje. Kuo ilgiau augalas laikytas lauke, tuo didesnį stresą patirs patekęs į tamsesnį, sausesnį ir šiltesnį kampelį. Jei namo jis parneštas jau prasidėjus šildymo sezonui, dėl staigaus aplinkos sąlygų pasikeitimo gali numesti lapus. Taigi grįžimas namo turi būti toks pat laipsniškas, kaip ir išnešimas į lauką.

Daugelis kambarinių medelių ir krūmelių per vasarą lauke paauga. Ne visada kambaryje pakanka vietos dideliems augalams. Drąsiai imkite į rankas žirkles. Nukirpkite visus per ilgus, nulinkusius ir susipynusius ūglius.