Valgomi žiedaikiekviename sode

Patiekalus su žiedais ir iš žiedų gamino senovės Graikijoje ir Romoje, viduramžiais – Europoje, Japonijoje, Kinijoje. Ypač daug ir įdomių žiedų išragauta, patiekalų su jais siūlyta valdant Prancūzijos karaliui Liudvikui XIV, kuris jautė aistrą rafinuotai virtuvei ir skatino savo virėjų kūrybiškumą. Šiuolaikinėje virtuvėje taip pat rasime ne vieną valgomų žiedų patiekalo receptą. Drąsiai jais galima gardinti patiekalus, ypač gaminamus vasarą.

Kvapnūs spalvoti vainiklapiai turi daug medžiagų, kurių reikia geram mūsų organizmo funkcionavimui. Be abejonės, virtuvėje galima naudoti populiarių vaistinių augalų žiedus, pavyzdžiui, čiobrelių (Thymus), bazilikų (Ocimum), mėtų (Mentha). Skanūs ir našlaičių (Viola), nasturčių (Tropaeolum), medetkų (Calendula), rožių (Rosa), saulėgrąžų (Helianthus) vainiklapiai. Valgyti ar dekoruoti patiekalus galima obels, slyvos, liepos žiedais.

Įvairiems patiekalams tinka raukšlėtalapio (Rosa rugosa), paprastojo (R. canina), šimtalapio (R. centifolia) ir miškinio (R. majalis) erškėčių vainiklapiai, tik reikia nupjauti jų baltas pamatines dalis.
Surašyti visų augalų valgomais žiedais neįmanoma, todėl kalbėsime tik apie randamus beveik kiekviename sode.

Gardindami patiekalus pirmiausia patikrinkite, ar jums patinka skonis. Paprastai vaistažolių vainiklapių skonis būna truputį panašus į jų lapų skonį, o, pavyzdžiui, rožių ir gvazdikų – saldoki.

Valgomus žiedus naudokite įvairiai. Daugelis toliau minimų tinka salotoms, sumuštiniams, tortams, pyragams, ledams, želė pagardinti ir papuošti. Kai kuriuos žiedus galima džiovinti ir naudoti kaip prieskonius, šaldyti ledukuose. O paprasčiausia – einant per sodą nusiskinti ir dėti tiesiai į burną.

Svarbu nepamiršti

Augink ekologiškai. Augalai neturi būti purkšti kokiomis nors cheminėmis medžiagomis. Nuo žiedų nurenkami smulkūs vabzdžiai. Jie rūpestingai nuplaunami šaltu vandeniu ir šiek tiek padžiovinami.
Labai daug augalų yra nevalgomi. Kai kuriais iš jų galima stipriai apsinuodyti. Tai pakalnutės (Convallaria), žalčialunkiai (Daphne), vėlyviai (Colchicum), kurpelės (Aconitum), pupmedžiai (Laburnum), rusmenės (Digitalis). Nevalgykite ir nedekoruokite patiekalų raganėmis, hortenzijomis, azalijomis, narcizais, rododendrais, visterijomis.
Venkite rinkti žiedus prie kelio. Valgyti patartina tik augančius atokesnėse vietose, toliau nuo kelių, kur mažiau dulkių ir išmetamųjų dujų.
Valgykite tik žiedlapius. Nepamirškite nupjauti kai kurių žiedų baltų pamatinių dalių, nes jos yra kartaus skonio ir gali sugadinti patiekalą.
Jeigu esate alergiški kurios nors grupės augalams, venkite jų.

Valgomi vienmečių žiedai

  • Vaistinės medetkos (Calendula officinalis) žiedai geltoni, oranžiniai, šiek tiek aštroko pipirų skonio.
  • Gvazdikinio serenčio (Tagetes patula) žiedai aštrus, pikantiški, geltoni, oranžiniai.
  • Didžioji nasturtė (Tropaeolum majus) – aštroko skonio. Lapai taip pat valgomi.
  • Valgomojo ridiko (Raphanus sativus) žiedai geltoni, stipriai aštraus skonio.
  • Raudonžiedės pupelės (Phaseolus coccineus) žiedai šviesiai oranžiniai arba ryškiai raudoni, švelnaus žalių pupelių skonio.
  • Cukinijų, moliūgų (Cucurbita spp.) žiedai geltoni, švelnaus skonio.
  • Gumbinės begonijos (Begonia tuberhybrida) žiedai rausvi, geltoni, balti, citrinų skonio.
  • Saulėgrąžų (Helianthus annuus) pumpurai skoniu primena artišokus. Žiedlapiai karstelėjusiai saldūs.
  • Agurklės (Borago officinalis) žiedai mėlyni, agurkų skonio.

Valgomi daugiamečių augalų žiedai

  • Raudonosios monardos (Monarda didyma) žiedai raudoni, balti, violetiniai, skoniu. Jų skonis šiek tiek panašus į žaliosios arbatos, stipresnis nei lapų.
  • Laiškinio česnako (Allium schoenoprasum) žiedeliai violetiniai, balti, stipraus svogūnų skonio.
  • Gvazdikų (Dianthus) žiedai balti, rausvi, pikantiško, aštroko dobiliukų skonio.
  • Viendienės (Hemerocallis spp.) žiedai yra šparagų, cukinijų žalumos skonio.
  • Raudonojo dobilo (Trifolium pretense) žiedai rausvi, saldūs.
  • Kvapiosios našlaitės (Viola odorata) žiedai violetiniai, rausvi, balti, švelniai saldūs.
  • Mėtos (Mentha) žiedeliai švelniai mėtiniai, su medaus prieskoniu.
  • Kvapnūs pelargonijų (Pelargonium spp.) žiedai balti, rausvi, raudoni. Atsižvelgiant į veislę, jie gali būti obuolių, citrinų skonio.

RECEPTAI

Vaistinių šalavijų žiedų pesto padažas

2 puodeliai šalavijų žiedų, ¼ stiklinės graikinių riešutų, ½ stiklinės graikinių riešutų aliejaus, 1 česnako skiltelė, 4 laiškinių svogūnų smulkinta baltoji dalis.

Visus produktus susmulkinkite maisto maišytuvu. Šalavijų žiedų padažas, kaip ir pestas, puikiai tinka makaronams, keptai kiaulienai ir veršienai pagardinti.

Našlaičių žiedais pagardintos salotos

Sauja našlaičių žiedų, 1 maža minkštųjų apvaliųjų salotų gūžė, 2 agurkai, 8 braškės.

Padažui: 1 šaukštelis Dižono garstyčių, 2 šaukštai baltojo vyno acto, 6 šaukštai alyvuogių aliejaus, žiupsnelis druskos ir pipirų.

Agurkus galima, bet nebūtina nuskusti skustuku. Viską supjaustykite. Ant salotų lapų užberkite saują spalvotų našlaičių žiedų ir užpilkite padažo.

Šparagai su žiedais

400 g šviežių šparagų, 100 g ožkų ar paprasto balto sūrio, sauja medetkų žiedlapių ir agurklių, šalavijų žiedų.

Padažui: 1 apelsino sultys, 3 šaukštai alyvuogių aliejaus, 1 šaukštas baltojo vyno acto, 1 šaukštas agavų sirupo arba medaus, 1 skiltelė česnako, 1 šaukštelis čiobrelių, druskos, pipirų.

Šparagus apvirkite 5 minutes. Juos padėkite ant lėkštės, ant viršaus užbarstykite sutrupintą sūrį. Sumaišykite sudėtines padažo dalis. Paskaninkite druska, pipirais. Padažu užpilkite šparagus su sūriu. Dekoruokite žiedais.