Aptariant savijautą šią savaitę, vaikelis juntamas vis labiau, jo svoris turėtų siekti apie 700 gramų. Dabar paprasčiau jausti, jog jis turi šiokį tokį miego ritmą ir beveik visada duoda ženklą man prabudus naktį. Iš nemalonių pojūčių vis dar galiu paminėti kartais užeinančią nemigą, nežymius nugaros skausmus ir nuovargį, kai turiu intensyvesnę dieną, daugiau judu fiziškai.

Tuomet troškulį malšinu ne tik vandeniu, bet ir išgeriu vieną stiklinę natūralių naminių sulčių.

Antrojo semestro pabaigoje nėščiosios neprivalomai gali išsitirti dėl nėščiųjų gestacinio diabeto. Medicininėje literatūroje tai apibūdinama kaip angliavandenių apykaitos sutrikimas, kuris diagnozuojamas atlikus gliukozės tolerancijos testą. Sutrikusi medžiagų apykaita gali paveikti vaisiaus vystymąsi ir raidą. Kadangi šio sutrikimo požymius, pavyzdžiui, nuovargį, troškulį ar pykinimą galima lengvai sumaišyti su eiliniais nėštumo nepatogumais, kai kurioms nėščiosioms siūloma atlikti gliukozės tolerancijos testą 24-28 nėštumo savaitę. Jovitos nėštumo dienoraštis.

Nors rimtų indikacijų šiam tyrimui neturėjau, visgi nutariau jį atlikti, nes pasak gydytojų, vis dažniau ši liga diagnozuojama nėščiosioms be jokių rizikos veiksnių. Pirmojo nėštumo metu šio testo nedariau, tad iš girdėtų atsiliepimų tikrai nebuvo lengva tam ryžtis. Teko girdėti, kad išgėrus gerą dozę be galo saldaus gėrimo ne vienai pasidaro beprotiškai bloga ir savijauta gali gerokai pablogėti. Visgi man asmeniškai skonis nebuvo toks bjaurus kaip tikėjausi ir net pasigardžiuodama tą skystį išgėriau.

Tiesa, labai pagelbėjo ir citrinos griežinėlis, kuriuo leidžiama pasigardinti gliukozės mišinį. Į šį tyrimą atvykti reikia nieko nevalgius bent 12 valandų, tad vien dėl to jau jausmas būna ne koks. Taip pat nusiteikite dviems ar trims dūriams į veną ir kelioms valandoms laukimo ramybės būsenoje. Tačiau pasiruošus gerų skaitinių, laikas neprailgo, belieka laukti rezultatų ir tikėtis, kad viskas bus gerai.

Kaip vystosi mažylis 25 nėštumo savaitę – filmuotame nėštumo kalendoriuje.