Tad nedarykime tos pačios klaidos su savo vaikais ir nuo mažų dienų mokykime juos finansinio raštingumo, siūlo lifehack.org.

Padėkite jiems atsidaryti savo taupomąją sąskaitą, kas mokys juos tvarkyti banko reikalus. Mokėkite jiems už darbus, kad jie suprastų uždirbtų pinigų vertę. Skatinkite išmintingą pinigų leidimą kaskart, kai atžalos nori kažką nusipirkti. Visa tai ir palaipsniui supažindins juos su suaugusiųjų finansinių pasauliu ir iki to laiko, kai turės savų pajamų, pavers juos pinigų valdymo profesionalais.

Štai penki patarimai, kurie veiksmingai išmokys jūsų atžalas pinigų valdymo įgūdžių.

1. Atidarykite taupomąją sąskaitą

Kai kurie tėvai atidaro taupomąją sąskaitą vos gimus vaikui, nors vaikas nėra aktyvus tos sąskaitos savininkas. Tad geriausia atidaryti sąskaitą tada, kai vaikas gali aktyviai dalyvauti jos valdyme ir suprasti pinigų sąvoką. Vaikai dažnai gauna pinigų ypatingomis progomis, tokiomis kaip gimtadieniai, tad jūsų atžala jausis išties „suaugusiu“, galėdamas nueiti į banką padėti tokią dovaną į savo sąskaitą. Taip formuosite ilgalaikio taupymo įgūdžius.

2. Nemokėkite už namų ruošą, mokėkite už konkrečius darbus

Daugelis tėvų naudoja kišenpinigių sistemą, mokėdami jiems už tokius namų ruošos darbus kaip savo kambario tvarkymas ar indų plovimas. Vis dėlto, geriausia to nedaryti, nes kai kurie dalykai tėra gyvenimiški įgūdžiai ir kasdieninio gyvenimo dalis, už kurią vėliau niekas nemokės.

Verčiau visus darbus suskirstykite į dvi kategorijas: namų ruošos pareigos ir mokamas darbas. Kai kurie buities darbai, tokie kaip kambarių tvarkymas ar šiukšlių išnešimas, yra laikomi kasdieninio gyvenimo dalimi, mat už juos nebus mokama ir tada, kai vaikai suaugs. O štai tokie darbai kaip sodo priežiūra, langų valymas ir panašiai, paprastai apmokami, nes dažniausiai jiems padaryti samdome kitus žmones.

Taigi, tokiu atveju vaikui už darbą derėtų mokėti. Ši strategija moko vaikus vertinti darbą ir pinigų uždirbimą.

3. Pamokančios finansinės baudos

Realiame gyvenime netrūksta finansinių sankcijų, tokių kaip baudos už kelių eismo taisyklių pažeidimus, banke suteikto kredito viršijimo mokestis ar kitos baudos.

Vaikai turi iš mažų dienų to mokytis. Vaikai neretai būna išdykę ir kai tyčia padaro kažką, kas kainuoja pinigus, tokiu atveju išlaidas turėtų padengti ne tėvai, o patys vaikai.

Kaip bausmę paimkite pinigus iš jų taupomosios sąskaitos ir aiškiai pasakykite, kodėl ir kaip jų elgesys lėmė finansinius nuostolius. Tai mokys vaikus prisiimti atsakomybę už savo pačių veiksmus.

4. Skatinkite išmintingas išlaidas

Tėvai myli savo vaikus, todėl dažnai instinktyviai puola pirkti viską, ko tik atžala panorėjo. Tik tai nieko jų neišmoko pinigų valdymo prasme. Todėl vaikui panorus išskirtinio žaislo ir kokio nors drabužio, skatinkite jį tai įsigyti už savo pinigus. Taip mokysite juos vertingų gyvenimo įgūdžių ir kantrybės.

5. Investicijos

Daugelis žmonių apie tai, kaip veikia investicijos, žino labai mažai arba visiškai nieko. Vis dėlto, šio įgūdžio turėtume pradėti mokytis nuo mažumes, nes ilgalaikėje perspektyvoje tai atsipirks. Jeigu patys investuojate, pasiimkite su savimi vaikus eidami pas brokerį ir leiskite jiems stebėti procesą. Jeigu vaikus išmokysite investavimo pagrindų, ateityje jiems tai labai pasitarnaus. Derinant tai su banko sąskaitos valdymų, noru užsidirbti ir taupymo strategijomis, jūs suteiksite vaikams galimybę ateityje tapti savo pinigų valdymo ekspertais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)