Tačiau reikia suprasti, kad nerasime tokio vaiko, kuris su patyčiomis neturėtų nieko bendro – nebūtinai jis yra tas, iš kurio tyčiojamasi arba tas, kuris tyčiojasi, jis gali būti stebėtojas, kuris mato netinkamo elgesio pavyzdžių savo aplinkoje – tarp bendraklasių, mokyklos koridoriuje, patyčias tarp mokinio ir mokytojo ir pan.

Situacijų būna pačių įvairiausių, bet, ko gero, pati nemaloniausia − kai paaiškėja, kad tyčiojamasi iš Jūsų vaiko, todėl norime Jums patarti, kaip reikėtų elgtis sužinojus tokią informaciją, sakoma pranešime spaudai.

Tinkama reakcija į situaciją. Sužinojus, kad iš Jūsų vaiko tyčiojasi, būtina tinkamai į tai sureaguoti. Jokiu būdu nesielkite skubotai ir nepulkite aiškintis su skriaudiku asmeniškai. Nereikėtų užsipulti ir jo tėvų, nes taip galite tik dar labiau pakenkti savo vaikui ir iš jo ims tyčiotis dar labiau. Bijodami tėvų netinkamos reakcijos ir noro viską išsiaiškinti patiems vaikai linkę nutylėti patyčių atvejus.

Neretai kalbėtis su suaugusiais nemaloniomis temomis vaikai vengia, nes galvoja, kad viskam išaiškėjus bendraamžiai juos gali pradėti pravardžiuoti skundikais, tėčio ar mamos dukrele, sūneliu ir pan. Todėl prieš imdamiesi veiksmų nusiraminkite ir viską gerai apgalvokite.

Išgirskite vaiką. Kantriai išklausykite savo vaiką, leiskite jam kalbėti, neskubinkite, netardykite, tiesiog stenkitės išgirsti, ką jis nori Jums pasakyti. Reaguokite ramiai į vaiko pasakojimą, nes jam ir taip nelengva apie tai kalbėti, tad Jūsų panika jį gali sutrikdyti, todėl jis gali nustoti kalbėti, nenorėdamas Jūsų liūdinti.

Pagirkite vaiką už drąsą ir atvirumą, pasidžiaukite, kad savo sunkia patirtimi sūnus ar dukra dalijasi su Jumis, kad Jumis pasitiki. Savo veiksmais parodykite, kad papasakodamas savo istoriją Jums jis pasielgė teisingai.

Pasikalbėkite su vaiku. Pokalbio metu ištransliuokite pačią svarbiausią žinutę, jog Jūsų vaikas nėra kaltas dėl to, kas vyksta. Paaiškinkite jam, kad niekas neturi teisės žeminti kito žmogaus. Jokiu būdu nesiūlykite vaikui atsikirsti, duoti atgal, nes tai tik paaštrins situaciją ir Jūsų vaikas iš aukos gali pavirsti skriaudiku.

Blogiausias dalykas, ką gali padaryti nuskriausto vaiko tėvai, tai pasakyti, jog tikriausiai vaikas pats yra kaltas, kad iš jo tyčiojasi. Nesielkite taip, Jūs turite būti vaiko pusėje, vienoje komandoje su juo, o ne tapti jo priešu. Padėkite jam išspręsti problemas, o ne aštrinkite jas dar labiau.

Sudarykite veiksmų planą. Kai situacija Jums paaiškėja, pasitarkite su vaiku, kaip elgsitės toliau. Aptarkite aplinkybes, kurių metu Jūsų vaiką užklumpa smurtautojas, kartu pagalvokite, kaip vaikas galėtų tų situacijų išvengti, kas galėtų jam padėti. Sudarykite žmonių, kurie galėtų ateiti jam į pagalbą, sąrašą.

Jei patyčios vyksta mokykloje, įsivardinkite konkrečius asmenis, kuriais vaikas pasitiki – klasės vadovė, mokyklos psichologė, socialinė pedagogė, dalyko mokytojas ir pan. Pasikalbėkite, kokios vaiko reakcijos galėtų sustabdyti skriaudikus. Aiškus veiksmų planas padės vaikui nepasimesti, jei nemaloni situacija pasikartotų.

Pokalbis su skriaudiko tėvais. Labai svarbu, kad suprastumėte ir jų jausmus. Nei vienam tėvui ar motinai nėra malonu išgirsti apie blogą vaiko elgesį, ypač jei vaikas namuose elgiasi labai gerai, todėl kalbėdamiesi su jais būkite ramūs, jokiu būdu jų nekaltinkite.

Pokalbio metu turėtų dalyvauti ir kiti žmonės − klasės auklėtoja, psichologas, socialinis pedagogas. Taip nepasiduosite emocijoms ir galėsite konstruktyviai aptarti situaciją. Informuokite, kito vaiko tėvus, kas nutiko ir aptarkite, kaip būtų galima tokių situacijų išvengti. Pasakykite, kad suprantate juos, parodykite jiems savo palankų nusiteikimą ir viltį, kad jų vaikas pakeis savo elgesį.

Bendradarbiaukite ir elkitės kaip dera elgtis suaugusiems žmonėms.
Pokalbis su mokyklos darbuotojais. Patyčios nėra tik vaikų problema. Reikia apie tai kalbėti ir su suaugusiais žmonėmis, todėl informuokite klasės auklėtoją apie elgesį su Jūsų vaiku, apie tai turėtų žinoti ir mokyklos administracija, dalykų mokytojai.

Atkreipus jų dėmesį galima tikėtis neabejingos reakcijos į vykstančius dalykus. Informuoti mokyklos darbuotojai, nebegalės pasiteisinti, kad apie tai nieko nežinojo, kad nieko nepastebėjo, jog jiems tai naujiena ir pan. Jie privalės tinkamai reaguoti, jei vaikas jiems pasakys, kad kažkokia nemaloni situacija vėl pasikartojo.

Mokyklos darbuotojai turėtų Jums papasakoti, kaip yra sprendžiamos patyčių situacijos jų ugdymo įstaigoje. Žinodamas, kad yra ne vienas ir suaugusieji nusiteikę jam padėti, Jūsų vaikas jausis gerokai drąsesniu.

Lietuvos vaikų ir jaunimo centro darbuotojai primena, jog visiškai nesvarbu kokiame vaidmenyje yra Jūsų vaikas: skriaudiko, aukos, o gal stebėtojo, tačiau visi jie susiję su patyčiomis, todėl visų vaikų tėvai turi vieningai dirbti, kad patyčių atvejų sumažėtų.

Patyčios yra visos klasės problema, todėl visi tėvai turi bendradarbiauti ir padėti savo vaikams jaustis gerai juos supančioje aplinkoje. Stengdamiesi dėl savo vaiko, nepamirškite pasistengti ir dėl kito, tik taip įdėtos pastangos kovojant su patyčiomis atsipirks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)