Jeigu auginate kopūstus ne dėl sėklų, reikia neaukštos temperatūros (nuo plius 16 iki plius 20 laipsnių Celsijaus) ir trumpo fotoperiodo, rašo supersadovnik.ru.

Pekininiai kopūstai gūžių formavimosi laikotarpiu lengvai pakelia atšalimą iki minus 4 laipsnių, tačiau tuo pačiu atsiranda didelė atžalų leidimo tikimybė. Apskritai, augalas duoda atžalą bet kaip pablogėjus oro sąlygoms – staiga užėjus karščiams ar stipriai atšalus.

Kaip išauginti pekininius kopūstus, kad jie neaugintų atžalų:

rinkitės atsparias rūšis ir paisykite sodinimo terminų;
negrūdinkite daigų;
sodindami į gruntą nejudinkite daigų šaknų;
nesutankinkite sėdami;
sodinkite augalus į derlingą dirvožemį, laiku tręškite.

Kada sėti pekininius kopūstus

Pavasarinis pekininių kopūstų sėjimas

Pasėjus pekininius kopūstus pavasarį derliaus galite sulaukti jau antroje vasaros pusėje. Tam rekomenduojama auginti daigus.

Antroje balandžio pusėje pasėkite sėklas – po tris vienetus į kiekvieną duobutę į atskirus vazonėlius su puriu žemių mišiniu.

Trečią-ketvirtą dieną pasirodys daigai. Kai atsiras du-trys tikrieji lapeliai, palikite vazonėlyje vieną stipriausią daigą, kitus nugnybkite. Po 20-25 dienų augalus (jie turi turėti penkis ar šešis tikruosius lapus) galima persodinti į atvirą gruntą. Daigai labai gležni, todėl būtina juos persodinti labai atsargiai. Optimali sodinimo schema – 35х25 centimetrų.

Pasodinę paliekite kiekvieno daigo šaknis.

Pradžioje saugokite nuo šalnų. Pirmas dvi savaites galima dirbtinai trumpinti dieną: į vakarą dengti agroplėvelės sluoksniu, kad augalai formuotų gūžę.

Kaip auginti pekininius kopūstus – vasarinis sėjimas

Vasarą pasėti kininiai kopūstai suformuos geras gūžes. Dėl to juos rekomenduojama sėti tiesiogiai į gruntą ne anksčiau nei antroje liepos pusėje.

Sėti pekininius kopūstus geriausia lizdiniu būdu – po tris sėklas į duobutę. Gylis turi siekti du ar tris centimetrus. Atstumas tarp lysvių turi būti ne mažiau 40-50 centimetrų. Atstumas tarp duobučių – apie 35-40 centimetrų.

Pasirodžius daigams kiekvienoje duobutėje paliekama po vieną stiprų ir tvirtą daigą, kiti pašalinami. Praėjus trims savaitėms po sėjimo augalai apkaupiami.

Iki tol, kai lapai užsivers, reikia negiliai išpurenti tarpueilius ir patręšti azotinėmis trąšomis.

Pekininiai kopūstai laistomi reguliariai, saikingai, o sausros metu – gausiai, sudrėkinant iki 20 centimetrų gylio.

Tris ar keturis kartus per vegetacijos laikotarpį tarpueilius reikia purenti. Kad dirvožemio paviršiuje nesusiformuotų plutelė, po stipraus lietaus purenti galima giliau, iki 12 centimetrų gylio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją