Šios veislės katės gamtoje gyvena nuo Rusijos Kamčiatkos pusiasalio iki Japonijos Hokaidos salos – Kurilų salų grupėje, skiriančioje Ochotsko jūrą nuo Ramiojo vandenyno.

„Mums labai patinka lūšys. Parodoje netyčia pastebėjome, kad Kurilų bobteilai yra nepaprastai panašūs į lūšis“, – apie meilę iš pirmo žvilgsnio šioms katėms pasakoja Kurilų bobteilų veisėja Rita Gindželienė.

Kurilų bobteilai iš tiesų primena lūšis – ilgesnės galinės kojos, striuka uodega. Gamtoje šios veislės katės gyvena gana atšiauriomis sąlygomis, tačiau jų būna ir ilgesnio plauko, ir trumpaplaukių.

„Kurilų bobteilai būna ilgo plauko, trumpesnio plauko ir trumpaplaukiai. Ilgo plauko katės pasižymi gražiomis apykaklėmis ir gražiomis „kelnaitėmis“. Kurilų bobteilų spalvos – natūralios. Mūsų trumpaplaukė yra tabi spalvos, raina. Šios katės skiriasi kailio struktūra, uodega ir greičiu“, – kačių ypatumus vardija R. Gindželienė ir priduria, kad pagal kačių greitumą galima spėti, iš kurios salos – Kunaširo ar Itirupo – yra jų protėviai.

Laisvėje Kurilų bobteilai buriasi į 5–6 kačių būrius, pačios žvejoja ir medžioja. Šioms katėms būdingas ypatingas poplaukis, kurį sunku sušlapinti, ir jos šeriasi negausiai. Kadangi Kurilų bobteilų katės yra medžiotojos, tai jos neturi katėms būdingo kvapo, galinčio jas išduoti medžiojant, pasakoja kačių veisėja.

Jei iš priekio Kurilų bobteilas atrodo lyg įprasta katė, iš nugaros labiau primena triušį. Uodegos trumpos, bet jų forma ir ilgis gali skirtis.

„Nuostabios uodegos: „šluotelės“, „spiralės“, „kelmukai“ – visos skirtingos. Standartai leidžia nuo dviejų iki aštuonių slankstelių. Kuo įdomesnė uodega, tuo daugiau apdovanojimų parodoje“, – sako R. Gindželienė.

Plačiau apie šias medžiotojas – laidos „Mūsų gyvūnai“ reportaže.