Jei atnaujinate ar įrenginėjate namus, paskaitykite, ką patartina įkomponuoti ir ko vengti.

Madingos tendencijos:

1. Terakota

Šiltos medžiagos, kaip antai, terakota, pakeis šiuo metu populiarius vėsiu ir baltus tonus.

„Priešingai nei buvo praėjusio amžiaus devintą dešimtmetį, terakotos plytos nebenaudojamos tik riboms žymėti. Dabar jomis bus išmūrijamos sienos vonios kambariuose ar apmūrijami židiniai, – teigi dizainerė Lauren Macer. – Manau, tendencija vengti terakotinių plytų, kurios per daug kaimiškos ir siekti matinės apdailos suteiks interjerui išraiškingumo ir šilumos.“

2. Kamštinė danga

Taip, pirmą kartą išgirdote čia – kamštinė danga grįžta. Kamštinė danga – ne tik stilinga medžiaga, kuri suteikia erdvėms šilumos ir tekstūros, ji idealiai sugeria triukšmą mūsų dideliuose, atvirų erdvių namuose.

„Iš kamštinės medžiagos gaminami kavos staliukai su akmeniniu viršumi, taip pat (gaminamos) kietos kamštinės kėdės ar staleliai. Manau, kamštine danga bus dengiamos sienos darbo kambariuose namuose, prie jų bus segami rašteliai.“

3. Tamsiai žalia spalva

Tamsiai žali atspalviai taps būtinomis tamsiomis interjero spalvomis, o mes atsisveikinsime su tamsiai mėlynais atspalviais.

„Tamsiai žalia spalva kambariuose, kaip antai, miegamajame sukuria žiemišką skandinavišką nuotaiką su rusva oda, elnių kailiais, žalvarinėmis lempomis ir natūraliu linu. Tamsiai žali foteliai ar sofos – dekoro elementas, akcentas, suteikiantis gilumo, perkeliantis spalvas iš lauko į vidų“, – teigia L. Macer.

4. Medžiaga aptrauktas lovos galvūgalis

2017 m. stipriai keisis lovos, medžiaga išmušti lovų galvūgaliai pakeis lovas su mediniais galvūgaliais, kurios šiuo metu dominuoja rinkoje.

„Medžiaga aptraukti lovų galvūgaliai dominuoja prabangių viešbučių numeriuose ir garsenybių namuose, na o dabar visiems ima patikti ši tendencija, – aiškina dizainerė Emma Blomfield. – Ar pasirinktumėte klasikinį neutralios spalvos modelį su sagomis, ar velvetu aptrauktą galvūgalį, tai lengvas būdas atsinaujinti ir įnešti į miegamąjį prabangos.“

5. Erdvės pasislėpti

Namai su jaukiais kampeliais, vietomis pasislėpti darosi populiarūs – taip žmonės reaguoja į gyvenimą su vis daugiau technologijų.

„Kai vis daugiau laiko praleidžiama prie kompiuterio ar su išmaniuoju telefonu rankoje, bus didesnis noras susikurti namuose erdvę be skaitmeninių prietaisų. Tai nereiškia, kad prie medžio taisysime didelį televizoriaus ekraną, tiesiog sieksime susikurti tylos ir ramybės oazes, ar tai būtų miegamasis, ar jaukus kampelis pasislėpti, net jei norėtume ten tingiai panaršyti po socialinį tinklalapį“, – įsitikinę „Nathan + Jac“ atstovai.

Tokiuose jaukiuose kampeliuose tiks minkšti jaukūs baldai ir medžiagos – pradedant minkštomis sofomis su lininėmis lovatiesėmis, baigiant dideliais foteliais, kušetėmis, avies kailiu, megztais vilnoniais kilimais ir pagalvėlėmis ant grindų.

6. Brangakmenių atspalviai

Šiuo metu labai populiarius rožinius ir žydrus atspalvius greitai pakeis brangakmenių atspalviai.

„Metališki, metalo atspalviai, kvarco, opalo atspalviai suteiks žibėjimo. Perregimos medžiagos, plazdantys šilkai ir ploni audiniai suteiks lengvumo ir romantiškumo šiai tendencijai, kuri įkūnija optimizmą, suvokimą, iš kur atėjome ir kur keliaujame“, – teigia „Nathan + Jac“ atstovai.

Ko vengti:

1. Varis

Dauguma dizaino ekspertų sutaria, kad 2017 m. neteks populiarumo varis ir rožinė su aukso atspalviu.

„Varis, kaip medžiaga, yra gražus ir visada vienaip ar kitaip bus įkomponuotas į stilių, tačiau pigi, blizganti vario imitacija atrodo lyg būtumėte persistengę“, – pabrėžia „Nathan + Jac“ atstovai.
Pageidautina labiau industrinė estetika – juodas metalas, nupoliruoti metalai.

2. Marmuras

Masinės produkcijos parduotuvėse gausu marmurinių namų apyvokos daiktų, bet susidomėjimas jais gali greitai sumažėti.

„Marmuras ilgai buvo populiarus, bet metas pokyčiams, – įsitikinusi dizainerė Diane Cocksey. – Rinkitės grynas, žemės tekstūras – medį, molį, vyteles.“

3. Įrėmintos citatos

Po daugelio metų įrėmintų citatų populiarumas ima mažėti.

„Jie – tikros klišės“, – mano „Zwei interiors“ komanda.

„Visi esame prisižiūrėję citatų „Išlik ramus...“ ir pan., jos jau atgyveno“, – antrina L. Macer.

4. Kambarinės figos

Kažkada žvelgusias iš kiekvieno žurnalo puslapių kambarines figas greitai pakeis nauji kambariniai augalai.

Žmonėms ne tik pabodo šis augalas, bet šiltos Vakarų Afrikos augalą sunku auginti mūsų klimato zonoje.

„Šiam augalui reikalinga pamaina. Išgabenkite figas, ateina alyvmedžiai“, – pataria „Blomfield“.

5. Didelė viena erdvė

Į šiuolaikinius namus grįžta suskirstymas į kambarius, nes žmonėms namuose norisi daugiau privatumo.

„Žmonės pagyveno didelėse erdvėse, kur įrengta virtuvė, valgomasis, svetainė ir net studija, jie susidūrė su akustikos problemomis, visur pasklindančiais maisto kvapais, – aiškina L. Macer. – Svetainę, virtuvę ir valgomąjį galima įrengti aplink vidinį kiemą ir taip suardyti didelę bendrą erdvę.“

6. Metro stiliaus plytelės

Modernios vonios ir virtuvės dažnai būna išklijuotos kukliomis metro stiliaus plytelėmis, nes jos pigios, universalios. Ir vis tik ši tendencija praranda populiarumą.

Esame matę jų kavinėse, iš esmės jos – visur. Naujas variantas virtuvėje – pilkšvos ilgos, siauros plytelės, kurios puikiai atrodys tiek klijuojamos horizontaliai, tiek vertikaliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)