Pirmosios Lietuvoje el. knygų platformos „Milžinas“ vadovas Dainius Blynas pažymi, kad žiemą perskaitoma maždaug penktadaliu daugiau el. knygų nei vasarą, o ypač šiuo metų laiku išauga susidomėjimas meilės romanais, erotine ir fantastine literatūra.

Žiemą dažniau ieško meilės, aistrų ir gyvenimo prasmės

„Trumpesnės dienos, šaltis ir tamsa už lango iš tiesų turi įtakos skaitytojų įpročiams bei pasirinkimams. Be to, kad skaitoma daugiau, didesnis dėmesys skiriamas ir tam tikriems žanrams. Visų pirma, meilės romanams, kurie ir taip yra mėgstami mūsų skaitytojų, tačiau vėlyvą rudenį ir žiemą sulaukia ypatingo susidomėjimo. Vis tik bene labiausiai žiemą išauga erotinių romanų populiarumas“, – sako D. Blynas.

Anot D. Blyno, jaunieji skaitytojai šaltuoju metų laiku labiau linkę pasinerti į fantastikos pasaulį ar trilerio bruožų turinčias knygas. Be to, pašnekovas pastebi, kad prieš didžiąsias metų šventes išauga ir skaitytojų susidomėjimas rimtesnes temas nagrinėjančiomis knygomis.

„Knygos, kurios leidžia apmąstyti praėjusius metus, primena buvimo su šeima ir artimaisiais prasmę, tampa išties populiariu skaitytojų pasirinkimu. Prie tokių knygų priskirčiau L. Gounelle romaną „Dievas visada keliauja incognito“ bei kitą to paties autoriaus knygą – „Diena, kai išmokau gyventi“. Jų skaitomumas prieš šventes gerokai išaugo. Senesnių laikų bestseleris A. Munthe „Knyga apie San Mikelę“ taip pat apmąsto gyvenimą, prabėgusius metus. Galbūt dėl to prieš šventes ji irgi gerokai šoktelėjo į viršų skaitomiausių el. knygų tope“, – sako D. Blynas.

Renkasi populiarias naujienas

Vis tik ne visi skaitytojai prieš šventes leidžiasi į prasmės ir atsakymų į filosofinius klausimus paieškas. Dalis jų, anot D. Blyno, priešingai – bando nuo tokių temų ir neretai švenčių keliamo streso pabėgti skaitydami gan maištingus literatūros kūrinius. Toks, pavyzdžiui, yra J. C. Parkin bestseleris „F**k it. Daryk, kas patinka”. Aplinkos spaudimui nepasiduoti mokanti knyga prieš šias šventes taip pat rado vietą skaitomiausių sąraše.

D. Blyno teigimu, skaitytojų pasirinkimui įtakos paprastai turi ne tik metų laikas, šventės, knygos žanras ar tematika, bet ir kiti veiksniai.

„Skaitytojai, nepriklausomai nuo metų laiko, visuomet mėgsta naujienas – ypač populiarių autorių. Pavyzdžiui, visi nauji lietuvių itin mėgstamos rašytojos Sandros Brown kūriniai sutinkami labai palankiai ir yra noriai skaitomi. Panašiai yra ir su knygų serijomis. Jei pirmieji knygų serijos kūriniai yra populiarūs, tuomet ir tolimesni leidiniai joje yra graibstomi. Taip pat būna ir atvirkščiai – penktai ar šeštai serijos knygai sudominus skaitytojus, išpopuliarėja ir ankstesnės jos dalys“, – pasakoja D. Blynas.

Šventinės rekomendacijos – nuo mitybos patarimų iki sukrečiančios klasikos

Integruotos el. knygų skaityklės ir parduotuvės internete vadovas dalijasi ir keletu asmeninių knygų rekomendacijų šventiniam laikotarpiui.

„Didžiausia pastarųjų savaičių naujiena yra pasaulį sužavėjęs E. Ferrante romanas „Nuostabioji draugė“. Šios knygos pasirodymas yra bene didžiausias knygų pasaulio įvykis per pastaruosius 2-3 metus – džiugu, kad ir Lietuvoje ji neliko nepastebėta. Ši knyga iš tiesų turi tiek labai įtraukiantį siužetą, tiek gilų idėjinį sluoksnį“, – sako D. Blynas.

Prieš didžiąsias metų šventes su gausiai nukrautais vaišių stalais lietuviams, anot el. knygų eksperto, galėtų būti aktuali D. Perlmutter ir K. Loberg knyga „Trys smegenų žudikai“. Joje kalbama apie kviečių, cukraus ir kitų angliavandenių poveikį smegenims bei pateikiami mitybos patarimai, kurie, autorių teigimu, gali padėti užtikrinti gerą smegenų veiklą.

„Neskaičiusiems taip pat rekomenduočiau perskaityti tikra klasika tapusį W. Golding filosofinį alegorinį romaną „Musių valdovas“. Tai tikrai unikali, nors ir senokai parašyta, knyga, kuri turbūt yra dar aktualesnė šiais laikais. Šiame kontraversiškame kūrinyje netrūksta siaubingos prievartos scenų, tačiau savotiškas šokas mūsų smegenims kartais yra naudingas ir leidžia naujai pažvelgti į gyvenimą bei mus supančią aplinką“, – sako D. Blynas.

Ieškantiems linksmesnių knygų „Milžino“ projekto vadovas siūlo H. Groen dienoraščio forma parašytą kūrinį „Bandymai šį tą išspausti iš gyvenimo. Slaptas Hendriko Gruno (83 ¼ metų) dienoraštis“. Anot D. Blyno, linksmos, o kartais ir už širdies griebiančios knygos pagrindinis herojus yra gyvenimo pabaigos beveik sulaukęs senolis, tačiau širdyje jis jaunesnis už daugelį trisdešimtmečių ar keturiasdešimtmečių.

Užsiprenumeravę skaito daugiau

D. Blynas džiaugiasi, kad šiemet šaltuoju metų laiku el. knygų skaitomumas išaugo 2-3 kartus. Anot pašnekovo, tai sietina su skaitytojams pasiūlyta knygų prenumeratos galimybe. Užuot pirkę atskiras el. knygas, skaityklės vartotojai už mėnesinį mokestį gali laisvai naudotis beveik visu el. knygų asortimentu.

„Aiškiai matome, kad prenumeruojantys knygas skaito gerokai daugiau nei perkantys pavienius leidinius ir vis daugiau laiko praleidžia skaitydami. Juk turbūt bet kuris skaitantis pasakys, kad nėra geresnės pramogos ir poilsio nei praleisti valandą-kitą su gera knyga. To ir linkiu visiems tarpšventiniu laikotarpiu – sugebėti rasti laiko knygai – nesvarbu, ar ji būtų popierinė, ar elektroninė“, – sako D. Blynas.

Populiariausių el. knygų TOP 10

10. M. Higgins Clark ir A. Burk „Pelenės mirtis“
9. L. Gounelle „Dievas visada keliauja incognito“
8. A. Gutje „Mėlynas rūkas. Pirma knyga“
7. A. Gutje „Mėlynas rūkas. Antra knyga“
6. E.I. James „Penkiasdešimt tamsesnių atspalvių“
5. C. Mortimer „Hercogo nuotaka. Sent Klerai. Titulai ir aistra. 1 knyga“
4. D. Perlmutter ir K. Loberg „Tylieji smegenų žudikai“
3. E. I. James „Grėjus: „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ Kristiano akimis“
2. S. Brown „Dugnas“
1. S. Brown „Nepažįstamasis“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją