Skandinaviško stiliaus baldų ištakos

Skandinaviško stiliaus bruožai yra pastebimi jau 19-ojo amžiaus pabaigoje, 20-ojo amžiaus pradžioje, tačiau tuo metu šio stiliaus supratimas nebuvo novatoriškas ir modernus. Didesnis dėmesys buvo skiriamas funkcionalumui ir paprastumui.

Prasidėjus garsiajam Britų meno ir amatų judėjimui bei įsibėgėjus „Art Nouveau“ stiliui, kuris yra įkvėptas natūralių formų ir struktūrų, ypatingai augalų ir gėlių motyvų, žmonės savo kasdieninėje aplinkoje panoro turėti gražių, tačiau funkcionalių baldų.

Skandinaviško stiliaus baldai savo paprastomis, švariomis formomis buvo vienas iš dėkingiausių stilių transformacijai. Taip pat gerai buvo tai, kad patobulinus baldų išvaizdą nedingo funkcionalumas, o ir kainos buvo prieinamos ne tik turtingiesiems.

Danijos dizaineriai įkvėpimo sėmėsi iš Amerikietiško „Shaker“ stiliaus baldų, buvo įžvelgiami Azijos meno motyvai. Norvegai labiau atsižvelgė į savas vikingų amatų tradicijas, o taip pat naudojo elementus iš „Art Nouveau“ ir „Art Deco“ stilių.

Švedijos dizaineriai labiausiai atsižvelgė į socialinį pritaikymą, siekė, kad baldai tiktų visiems. Suomijoje ir Islandijoje dėl atšiaurių gyvenimo sąlygų labiausiai buvo vertinamas funkcionalumas ir sąlytis su gamta.

Skandinaviško stiliaus vystymąsi ir plėtrą lėmė daug veiksnių. Vienas iš jų socialinės ir politinės sąlygos. Esant palankioms sąlygoms, vyko glaudus bendradarbiavimas tarp dizainerių, amatininkų ir gamintojų. Ši galimybė leido skandinaviškam stiliui tapti populiariu ir išplisti visoje Europoje.

Skandinaviško stiliaus charakteristika:

Šviesios ir neutralios spalvos.
Dėmesys funkcionalumui.
Įkvėpimas iš gamtos, natūralios medžiagos.
Paprastas dizainas. Dažnai balduose nedaromi įmantrūs raižiniai, paliekama natūralios medžiagos, originali tekstūra ir forma.

Ryškios spalvos naudojamos kaip akcentas. Ryškesnių spalvų pagalvės, pledai ar nedidelės detalės puikiai dera su neutralių spalvų palete. Dažniausiai skandinaviškame stiliuje naudojamos ryškios spalvos: raudona, mėlyna ir šilta geltona.

Forma kaip funkcija, kuri paverčia baldą patogiu

„Šviesi mediena – labiausiai vyraujanti medžiaga skandinaviško stiliaus baldų gamyboje. Tekinant paryškinama natūrali medžio tekstūra, atskleidžiamas medžiagos grožis. Kitos dažnai naudojamos natūralios medžiagos yra granitas, metalas, molis, oda. Šie visi elementai taip pat yra šviesių, žemiškų atspalvių. Siekiant skandinaviško stiliaus baldui suteikti modernumo, naudojamos sintetinės medžiagos, pavyzdžiui, plastikai, stiklo pluoštas ar lateksas“,– dalinasi savo pastebėjimais baldų ekspertas ir „Deinava“ baldų prekybos tinklo steigėjas Valdas Davidavičius.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)