Hortenzijos – dekoratyviniai krūmai, išsiskiriantys puošniais žiedynais, paplitę Rytų Azijoje, Šiaurės ir Pietų Amerikose. Hortenzijų krūmai užauga iki 3 m, kai kurios rūšys gali siekti net 30 m. Šis prašmatnus žydintis krūmas gali atstoti visą gėlių darželį ir vienas puošti sodą. Lietuvoje paplitusios šviesiosios, didžialapės ir šluotelinės hortenzijos.

Šviesiosios hortenzijos (lot. Hydrangea arborescens) – atspariausios mūsų klimatui ir nereiklios dirvožemiui hortenzijos. Žiedynai balti, apvalūs. Krūmas užauga iki 1,5 m aukščio ir pločio. Mėgsta lengvą pavėsį, priemolį ir priesmėlį. Jei užtenka drėgmės, gali augti ir saulėtoje vietoje. Žydi nuo liepos iki rugsėjo. Yra įvairių veislių: 'Annabelle', 'Grandiflora', 'Invincibelle' ir kt.

Didžialapė hortenzija (lot. Hydrangea macrophylla) savaime auga Kinijoje ir Japonijoje, Lietuvoje galima įsigyti įvairių dekoratyvių veislių ('Endless Summer', 'Schloss Zuschendorf', 'Deutschland', 'Masja' ir kt.) Lapai ovalūs, dantytais pakraščiais, žiedai balti, rožiniai, raudoni, sudarantys skėtišką žiedyną. Krūmai dažniausiai kompaktiški, užauga iki 1 m aukščio ir 1,5 m pločio. Šios rūšies hortenzijos mėgsta drėgną šiltnamio orą, derlingą dirvožemį.

Didžialapės hortenzijos formuoja žiedynus ant antramečių ūglių, todėl žiemai jų šakas reikia tik patrumpinti, bet nenupjauti. Mėgsta saulėtas vietas, bet gali augti ir pavėsyje. Žydi rausvais, alyviniais žiedynais. Šarmingoje dirvoje augalo žiedai bus rožiniai, rūgščioje, kur daug geležies, – violetiniai ar švelniai mėlyni. Yra krūmų, vienu metu žydinčių keliais atspalviais. Žiemai augalus reikia uždengti agroplėvele, mulčiuoti, vasarą – nuolat tręšti. Tinka auginti vazonuose.

Šluotelinės hortenzijos (lot. Hydrangea paniculata) tėvynė yra Rytų Azija. Jos populiarios ir Lietuvoje. Gražios veislės – 'Grandiflora', 'Kyushu', 'Pinky Winky' ir kt. Šios rūšies hortenzijos užauga didesnės nei didžialapės, krūmai gali siekti 2 m aukščio ir pločio. Žiedynai – 15−30 cm, šluotelės formos, sudaryti iš daug įvairaus dydžio žiedelių. Žydi baltai, vėliau parausta. Lapai ovalūs, su giliomis ir aiškiomis gyslomis. Šluotelinės hortenzijos, gerai auga įvairioje žemėje, nuo rūgščios iki neutralios (pH 4,5–6,5). Šias gėles pavasarį reikia smarkiai išgenėti, nes žydi tik pirmamečiai ūgliai. Juos būtina gausiai patręšti, per sausras – palaistyti.

Iš šluotelinės hortenzijos galima formuoti medelį. Tam reikia pasirinkti stiprų ūglį, pririšti jį prie pagaliuko, kad tiesiai augtų į viršų. Kitus ūglius reikia iškirpti. Kai stiebas pasieks norimą aukštį, viršūnę nugnybkite, kad jis pradėtų leisti šonines šakas.
Kai kurie gėlininkai pasodintomis hortenzijomis nusivilia.

Kelerius metus laukia žiedų, bet jų vis nėra. Arba laukia mėlynų žiedų, o vietoje jų pražysta švelniai rožiniai. Reikėtų atsiminti, kad dažnai hortenzijos nežydi dėl nušalusių, žiedus formuojančių ūglių. Nors šviesiosios ar šluotelinės hortenzijos gana atsparios šalčiams, žiemą jas reikėtų dangti ar laikyti patalpose. Kartais hortenzijos sėkmingai peržiemoja, bet stiprios pavasario šalnos pažeidžia jaunus ūglius, todėl tais metais gėlės sulapoja, bet nežydi.

Hortenzijos dažniausiai žydi baltai, kai kurios – mėlynai, raudonai ar rožine spalva. Tiksli žiedų spalva priklauso nuo dirvožemio pH: rūgščiame dirvožemyje žiedai bus mėlyni, neutraliame – blyškiai kreminiai, šarmingame – rožiniai arba alyviniai. Norint turėti mėlynų ar violetinių hortenzijų, rožine spalva žydinčias hortenzijas reikia sodinti įmaišant į dirvožemį alūno ar geležies rūdžių. Pavasarį hortenzijas galima laistyti alūno arba amonio sulfato tirpalu. Rūgštinant dirvožemį hortenzijų žiedai mėlynuoja, šarminant – raudonuoja.

Hortenzijos mėgsta saulėtas vietas ir užuovėją. Jos geriausiai auga rytinėje namo, želdyno ar tvoros pusėje. Norint turėti dailius hortenzijų žiedus ir lapus, nereikėtų jų sodinti pietinėje sklypo pusėje: žiedai nudega, lapai apvysta ir tampa nedailūs. Hortenzijos dera su žemesniais daugiamečiais augalais (buksmedžiais, melsvėmis) ir vienmetėmis gėlėmis (našlaitėmis, petunijomis, sprigėmis). Hortenzijas galima auginti grupėmis, jos tinka gyvatvorėms formuoti.
Išnaša

Kartais hortenzijos sėkmingai peržiemoja, bet stiprios pavasario šalnos pažeidžia jaunus ūglius, todėl tais metais gėlės sulapoja, bet nežydi.