Pagrindinis rūpestis rugpjūtį – padalyti ir persodinti daugiamečių augalų kerus, rašo supersadovnik.ru. Tokiu metu dažniausiai dalijami bijūnų, delfiniumų, flioksų, įvairių rūšių raktažolių ir kitų daugiamečių augalų kerai.

Optimalus lelijų sodinimo metas – nuo rugpjūčio vidurio iki pabaigos. Pietiniuose rajonuose sodinimo terminai pasislenka kone mėnesiu vėliau, o šiauriniuose, atvirkščiai, anksčiau.

Rugpjūtį ir rugsėjo pradžioje į gėlynus sodiname daigus dvimečių augalų, kuriuos pasėjome pavasarį ir vasaros pradžioje. Sėjame į gruntą tas daugiamečių augalų sėklas, kurios laikomos praranda daigumą: šilagėles, burbulius ir kitus.

Rugpjūčio pabaigoje–rugsėjo pradžioje galima sodinti ir persodinti raganes su sumedėjusiais ūgliais.

Taip pat rugpjūčio pabaigoje–rugsėjo pradžioje pradedame sodinti smulkiasvogūnes ir svogūnines gėles. Pirmiausia sodiname smulkiasvogūnes: scyles, žydres, puškinijas, sniegdryžes, krokus.

Antrosios rugsėjo dekados pradžioje sodinami narcizai. Apytikriai po savaitės – hiacintai. Paskutinės, rugsėjo pabaigoje–spalio pradžioje sodinamos tulpės.

Mūsų platumose geriausias metas sodinti skiepytas rožes – ruduo (nuo rugsėjo 1 iki spalio 10 d.). Dauguma sodininkų bijo sodinti rožes rudenį, nes baiminasi, kad krūmas iki žiemos nespės prigyti.
Nereikėtų baimintis. Jei rožės pasodinamos laiku, iki žiemos jos spės įsišaknyti, o pavasarį ims augti daug sparčiau.

Taip pat rugsėjo pabaigoje–spalio pradžioje sodiname smulkius valgomuosius svogūnus, kurių praktiškai neįmanoma išsaugoti iki pavasario, ir žieminius česnakus.

Rugsėjį – pirmąją spalio dekadą mūsų klimate sodinama dauguma medžių ir krūmų. Svarbiausia spėti viską pasodinti ne vėliau nei mėnesį iki dirvos įšalimo. Sunkiai žiemą išgyvenančių medžių ir krūmų sodinukų rudenį geriau nesodinti, o tiesiog įkasti į žemę.

Iki spalio pabaigos galima sodinti pakalnutes. Spalio mėnesį jų šaknis sodinti rekomenduojama rajonuose, kur būna geros snieguotos žiemos, kitaip sodinukai gali nušalti.

Užėjus pastovioms šalnoms, pirmųjų metų sodinukus patariama mulčiuoti durpėmis ar kompostu. Pradedame ruoštis vėlyvo rudens sėjai: dekoratyvių daugiamečių ir vienmečių augalų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)