Šiek tiek teorijos

Kad augalai augtų, reikalingi trys komponentai: azotas, fosforas ir kalis. Būtent šių elementų dažniausiai yra parduotuvėse parduodamose trąšose. Azotas reikalingas, kad augtų lapai, fosforas – kad augtų žiedai ir vaisiai, o kalis reikalingas, kad augalai apskritai būtų sveiki. Tačiau augalams reikia ne tik šių trijų, bet ir kitų medžiagų, vadinamų mikroelementais, kaip antai, kalio, magnio, kalcio, sieros ir kt.

Augalų stiprumas priklauso ir nuo dirvos rūgštingumo, bakterijų, kurios sukuria tinkamą terpę.

Visi minėti veiksniai reguliuojami vienomis ar kitomis trąšomis.

Ką galima naudoti vietoje organinių trąšų

Kavos tirščiai

Kavos tirščiai – organinės trąšos, kurios ne tik prisotins dirvą azoto, bet ir padidins rūgštingumą. Tokios trąšos tiks rožėms, hortenzijoms, magnolijoms ir žibutėms.

Sumaišykite kavos tirščius su žemėmis proporcija 1 ir 4, mišinį įmaišykite į dirvą prie augalų stiebų.

Bananų žievė

Bananų žievėje daug kalio ir kalcio, todėl ji tiks tręšti gėlėms ir vaismedžiams. Užkaskite bananų žievelių po augalu, ji greitai supus ir patręš dirvą. Galima užkasti ir pernokusių, papuvusių bananų. Pamirkus bananų žievę 2 – 3 dienas vandenyje, galima pasidaryti skystų trąšų.

Karčioji druska

Karčioji druska parduodama vaistinėse, ji praturtins dirvą magniu ir siera. Tokios trąšos puikiai tiks pomidorams ir rožėms. Karčiosios druskos tirpalas labai tinka daiginti sėkloms. Šių trąšų per daug nebus, nes jos greitai yra į magnio turinčius komponentus.

Receptas:

1 šaukštas karčiosios druskos, 4 l vandens. Šiuo tirpalu galima laistyti kambarinius ir lauko augalus.

Druskos galima užberti ant dirvos: 50-iai cm augalų aukščio – 1 šaukštas druskos.

Kiaušinių lukštai

Kiaušinių lukštuose daug kalcio, kuris reikalingas visiems augalams. Galima sutrinti kiaušinių lukštus ir užkasti į žemę prie augalų. Jei norite, kad trąšos suveiktų greičiau, pasidarykite purškalo su kiaušinių lukštais.

Receptas:

20-ies kiaušinių lukštai, 4 l vandens. Kiaušinių lukštus kelias minutes pavirkite, palikite nakčiai vandenyje. Paskui perkoškite ir laistykite, apipurkškite šiuo skysčiu augalus.

Nupjauta žolė

Trąšų su dideliu kiekiu azoto galima pasigaminti iš nupjautos žolės.

Receptas:

Į 20 l indą sudėkite nupjautą žolę ir užpilkite vandeniu. Palikite pastovėti 3 – 5 dienas, tada perkoškite. Laistykite šiuo antpilu, sumaišė jį su vandeniu santykiu 1 : 10.

Antpilas su kompostu

Šios trąšos gaminamos, kaip prieš tai aprašytos, tik vietoje žolės naudojamas organinis kompostas. Tokiu nuoviru galima laistyti visus augalus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)