Kad ir kas dengtų langus – užuolaidos, romanetės, roletai, žaliuzės, širmos, austrijietės - visa tai tarsi užtvirtina pasirinktą interjero dizaino stilistiką, suteikia jaukumo, prabangos, atlieka svarbią apsaugos nuo saulės ar svetimų akių funkciją, papildo bendrą baldų bei interjero dekoro kompoziciją.

Renkantis langų dekorą pirmiausiai reikėtų atsižvelgti į keletą dalykų:

ar užuolaidos turi atlikti dekoro, ar funkcinę reikšmę, o galbūt abi?!
ar norite, kad užuolaidos būtų akcentuojamos, ar, kad susilietų su patalpa ir būtų nepastebimos;

kokia stilistika vyrauja jūsų namuose;

ar norite visiškai užsitamsinti kambarį nuo šviesos, ar labiau slepiatės nuo praeivių ir kaimynų žvilgsnių?

Užuolaidos, ypatingai ilgos, drapiruotos, yra itin efektinga interjero detalė, todėl tai vienas puikiausių būdų padaryti namus puošniais, tačiau nereikėtų pamiršti, jog neretai estetika turi ir savo finansinę vertę. Kad ir kaip bebūtų – užuolaidos yra viena iš dizaino sričių, kurioje akivaizdžiai matosi brangesnio audinio pranašumas.

Būtent spalvos sodrumas, blizgumas ar matiškumas, jos kritimas, klostės, nuoseklus audimas bei jo raštas – visa tai ir atsispindi kokybiškame langų dekore. Taigi į užuolaidas tokiose patalpose kaip svetainė, kur dažniausiai būname ir kur priimame svečius, tikrai verta investuoti.

Renkantis audinį pirmiausiai reikėtų numatyti užuolaidų dizainą, o jį apsprendžia tai, kokį interjerą mėgstame.Taip pat būtina atsižvelgti ir į patalpos formą, proporcijas, objektus, esančius už langų bei šviesos patekimą į vidų. Jei lubos yra aukštos, nėra nieko gražiau nei tradicinės užuolaidos iki žemės ar net susmukusios ant grindų į klostes.

Toks įvaizdis suteikia daug prabangos ir atskleidžia audinio grožį. Užuolaidos iki žemės gali padėti vizualiai paaukštinti patalpą, o tai dar labiau pabrėžtų vertikalios juostos, dryžiai ar statmena žaliuzių kryptis.

Turint siaurą patalpą, galima ją vizualiai praplatinti naudojant horizontalų raštą, juostas ar dryžius. Bet kokio audinio piešinio stilius bei mastelis turi būti renkamas atsižvelgiant į kitus kambario dekoro elementus. Norint harmoningos aplinkos, margintais tapetais puoštoje patalpoje užuolaidas reikėtų rinktis vienspalves ar neryškaus ornamento.

Mėgstantiems aktyvią aplinką, spalvas, geometrines formas, raštus, galima drąsiai rinktis tokias pat spalvingas ir užuolaidas, tik pakeisti audinio piešinio mastelį – naudoti jį stambesnį ar smulkesnį nei sienų dekorui ir atidžiai parinkti derantį koloritą, tačiau tokiu atveju dalis baldų ar sienų plokštumų turėtų būti vienspalviai.

Vasaros sezonu elegantiškai atrodo šviesūs audiniai, pro kuriuos galime grožėtis žaliuojančia gamta, o šaltu ir tamsiu metų laiku nuotaiką praskaidrina ryškesni, skaistesni atspalviai.

Miegamajame nebūtina prisibijoti tamsesnių tonų, nes šiame kambaryje mes ilsimės, o tamsesnis, žemės atspalvių koloritas mus ramina, padeda atsipalaiduoti. Čia galima naudoti sunkesnes užuolaidas ar romanetes, o neturint pakankamai vietos – lengvas, vidutinio storio audinio užuolaidas galima derinti su žaliuzėmis.

Vaikų kambarys – tai vieta, kur nederėtų bijoti suklysti, nes mūsų estetinis požiūris ir vaikų pomėgiai gali nesutapti. Galima drąsiai naudoti ryškesnes spalvas, raštus, ornamentiką ir ją priderinti prie lovatiesės ar pagalvių apmušalų bei palikti dalį sienų vienspalves, tačiau puoštas paveikslais, lentynėlėmis ar kitais dekoro elementais.

Šitaip kambaryje bus išlaikyta spalvinė pusiausvyra, tačiau ji, be abejo, bus aktyvesnė nei kituose kambariuose. Praktiškumo prasme mažiausiai tepasi žaliuzės, tačiau vaikai mechanizmą gali greičiau sugadinti nei naudodami paprastas užtraukiamas užuolaidas.

Tradiciškai namuose naudojamos dieninės ir naktinės užuolaidos, tačiau tai priklauso nuo to, ar slepiamės nuo žmonių, ar nuo saulės. Dieninės užuolaidos praleidžia saulės spindulius, tačiau pridengia mūsų siluetus. Tokios užuolaidos yra būtinybė gyvenantiems pirmuose aukštuose ar namuose, esančiuose tiesiai prieš kitus daugiabučius. Naktinės užuolaidos naudojamos vakarais, kuomet jungiamas dirbtinis apšvietimas. Rytais pro jas nepatenka saulės šviesa, todėl jos praverčia ir prastai miegantiems.

Naktinių užolaidų audinys yra gana storas ir jas sustūmus užimama nemažai vietos, todėl nedideliuose būstuose šis variantas nėra tinkamas, nes apsunkina kambario atmosferą. Tokiu atveju tinkamiausias variantas naudoti vidutinio storio užuolaidas, kurios ir praleidžia dalį šviesos, tačiau apsaugo nuo kaitros ir svetimų žvilgsnių. Kuomet priešais langus žaliuoja medžiai ir tiesioginė saulės šviesa nekaitina, geriausia rinktis plonesnio audinio užuolaidas.

Mažesniems būstams tinka ir daugiau langų dekoro variantų: roletai, žaliuzės, romanetės, širmos.

Roletai – tai viena pigiausių priemonių pridengti langus, tačiau jų spalvinis pasirinkimas yra gana ribotas, o ką jau kalbėti apie audinius, turinčius tam tikrą piešinį. Toks būdas labiau tinka vaikų kambaryje, kuriame dažniau naudojamos grynos spalvos, prie kurių lengviau priderinti roletų galimybes.

Esama gana populiarių „diena – naktis“ roletų, kurių audinys surikiuotas paeiliui skaidria ir neskaidria juostomis. Priklausomai nuo juostų prasikeitimo pozicijos, galima reguliuoti šviesos patekimą į patalpą.

Žaliuzės. Daugelį išgirdus šį žodį nupurto šiurpas, mat prieš 15 metų jos buvo naudojamos itin dažnai kaip alternatyva pabodusioms dieninėms užuolaidoms. Šiandien galime rinktis iš gerokai didesnės ir kokybiškesnės pasiūlos, tarp kurių yra ir spalvotos bei medinės žaliuzės, kurios gali būti tiek horizontalios, tiek vertikalios ir yra tinkamos įvairesnio stiliaus būstuose – tiek moderniame, tiek skandinaviškame ar urbanistiniame būste.

Romanetės - tai kiek įdomesnis variantas, tinkantis moderniam ar skandinaviškam interjerui, o pasitelkus tam tikrus papuošimus, galima priartėti ir prie klasikinio interjero dekoro, kuriam šiaip labiausiai tinkamos yra austrijietės.

Kita vertus, pūstos austrijiečių klostės „suvalgo“ daug vietos, sugeria saulės šviesą ir reikalauja pakankamo atstumo, iš kurio gerai atrodo, todėl nėra tinkamos mažiems butams.

Širmos – tai puikus būdas dekoruoti vitrininius langus iki žemės. Šis dekoro būdas duoda ne minkštumą ir jaukumą, o minimalistinę prabangą, nes įtemptas audinys gali visu grožiu atskleisti savo raštą bei ornamentiką, todėl šitaip vertėtų namus dekoruoti tiems, kurie vertina piešinius ant audinio. Be abejo, širmos suteikia ir kiek rytietiškos švaros, subtilumo, tvarkos pojūtį.

Svarstydami bet kokį langų dekoro principą turime išlikti ir atviri sau, nes tik mums patinkantis užuolaidų stilius, nepaisant turimų sąlygų, suteiks estetišką rezultatą bei atneš džiaugsmo ir grožio į mūsų namus.