Erdvus dviejų kambarių, 75 kvadratinių metrų ploto būstas yra naujos statybos daugiabutyje. Pasak interjerą kūrusių dizainerių Eglės Balčiūnaitės ir Jurgitos Dragūnaitės, pagrindiniai užsakovės pageidavimai buvo išsaugoti dideles erdves, rasti vietos didelei drabužinei ir įrengti du vonios kambarius – vieną didesnį, su dušu, greta miegamojo, kitą mažytį svečiams, greta svetainės. Dėl to teko keisti buto planą.

Vargas dėl simetrijos

„Drabužinei atskirta nemaža koridoriaus dalis, o kita tarsi nejučia pereina į gyvenamąją erdvę. Virtuvei skirta nedaug vietos, nes šeimininkė namuose mažai gamina. Spintelės išsiteko palei vieną sieną, kitoje įtaisytas šaldytuvas ir nedidelė produktų spinta. Greta lango įrengtas valgomasis, kuriame yra apvalus stalas su kėdėmis. Tuščią sieną tarp virtuvės ir koridoriaus užpildo talpi indauja su stiklinėmis vitrinomis“, – aiškina E. Balčiūnaitė.

Ties kitu langu yra svetainė. Pagrindiniu akcentu tapo siena, skirianti svetainę nuo miegamojo. Siekiant išlaikyti klasikinio stiliaus interjerui būdingą simetriją sienoje suformuotos antros durys. Tačiau jos nedarinėjamos, tai tik durų imitacija. Miegamasis suplanuotas taip, kad pro antrąsias duris nesimato lovos, tad privatumas užsukus svečiams išsaugomas. Siena tarp dvejų puošnių durų išklijuota dryžuotais tapetais, prie jos pastatyta komoda.

Pageidavo žalsvos spalvos

Dvi patogios kampu sustatytos sofutės ir žemas staliukas tarp jų, minkštas spalvingas kilimas nuteikia raminamai. Greta miegamojo durų atsirado dar vienas poilsio kampelis, jame įkomponuotas patogus didžiulis fotelis, virš jo šiltą šviesą skleidžia elegantiškas šviestuvas, jo antrininkas kabo virš valgomojo stalo. Šioje vietoje turėjo stovėti pianinas, tačiau pasikeitus užsakovės planams reikėjo pagalvoti, kuo ją užpildyti.

Dėl stiliaus ir spalvų neteko per daug sukti galvos, nes namų šeimininkė aiškiai išsakė savo lūkesčius: norėjo klasikinio stiliaus, pagardinto Provanso prieskoniais, šviesių spalvų ir prislopinto žalsvo tono virtuvės. Grindys visoje gyvenamojoje erdvėje turėjo būti iš natūralios medienos (parinktas balintas ąžuolas). Ir jokių plytelių. Jomis išklijuoti tik vonios kambariai, aiškina interjero kūrėjos.

Interjere dominuoja balta ir įvairių atspalvių kreminė, jas papildo prislopinta žalsva ir žydra. Žalsvi ne tik specialiai šiam butui suprojektuoti virtuvės baldai, bet ir tokio paties dizaino koridoriaus spinta, spintelė su veidrodžiu vonioje. Prie jų dera šiek tiek žalios užuolaidos, pagalvėlės, žydros spalvos aksesuarai (klostinės užuolaidos, kilimas, miegamojo užuolaidos). Vienspalves plokštumas pagyvina neryškių raštų tapetai, kuriais išklijuota dalis sienų.

Išlaikė vientisumą

Klasikinio stiliaus detalės – dekoratyviniai lubų ir durų apvadai, tapetų raštai, baldų, virtuvės technikos ir šviestuvų dizainas. Taip pat jau minėtas simetriškumas. Užuominos apie Provansą – gėlėti kėdžių, fotelio, klostinių užuolaidų ir pagalvėlių audiniai. Bute nemažai veidrodžių, jie panaudoti ir kai kuriose virtuvės spintelių, koridoriaus spintos duryse. Vonios veidrodis, kabantis ant stiklinės dušo sienelės, yra dvipusis, į jį galima žiūrėti ir prausiantis.

Visose patalpose siekta išlaikyti vienodą stilių. Užsakovė gyvena viena, tad daugelis durų dažniausiai yra atidarytos. Be to, pro dvejas stiklines duris iš svetainės ir virtuvės gerai matyti miegamasis, o iš miegamojo – svetainė, sujungta su virtuve, kaip ant delno. Iš miegamojo pusės siena išklijuota dryžuotais tapetais, o viduryje pastatytas grakštus rašomasis stalas.

Miegamasis skleidžia ramybę. Vos įžengus į jį kojos panyra į minkštą smėlio spalvos kiliminę dangą. Ja išklota ir drabužinė. Plati lova minkštu galvūgaliu su šūsnimi pagalvėlių – tikras rojus poilsio ištroškusiam kūnui. O jei norisi tik trumpam prigulti su knyga ar puodeliu arbatos – laukia grakšti sofutė prie lango. Dieną pakanka pro jį sklindančios šviesos, o vakare ją apšviečia puošnus šviestuvas. Šiame kambaryje nėra jokių nereikalingų daiktų, tam skirta drabužinė.