Kas lemia, kad kai kurie žmonės tampa kairiarankiais? Mokslininkai to tiksliai nežino, tačiau tyrimai byloja apie sudėtingą genų ir aplinkos bendradarbiavimą. Nors tikslaus „kairiarankių genų“ rinkinio niekas neatrado, tačiau dominuojančią kairę ranką turinčių žmonių šeimose kairiarankių yra daugiau. Be to, mokslininkai nustatė, kad kairiarankių ir dešiniarankių smegenų neuronų tarpusavio ryšiai šiek tiek skiriasi.

Tačiau visiškai nesvarbu, kas verčia jus dažniau naudotis priešinga nei daugumai įprasta ranka, mokslas taip pat nustatė, kad kairiarankiams būdingas tam tikrų asmeninių savybių derinys. Tad visiems kairiarankiams, juos mylintiems dešiniarankiams ir šiaip žingeidiems žmonėms – pats metas atgaivinti žinias apie kairiarankiškumą ir visiems laikams pamiršti tokių žmonių diskriminaciją.

Kairiarankiai susiduria su didesne psichozės rizika

Kaip jau minėta, kairiarankių yra apie dešimt procentų, tačiau mokslininkai nustatė, kad tam tikrų psichikos sutrikimų turinčių žmonių grupėje šis skaičius išauga. Anksčiau atlikti tyrimai atskleidė, kad psichoze sergančiųjų tarpe kairiarankių yra net 20 procentų, o nedidelė žurnalo „SAGE“ atlikta apklausa parodė, kad psichozės paveiktų kairiarankių koeficientas gali būti dar didesnis.

Jeilio universiteto Niu Heivene (Konektikuto valstija) mokslininkai kartu su kolegomis iš Teksaso universiteto Pietvakarių medicinos centro Dalase įvertino 107 psichiatrijos klinikų pacientus. Nuotaikos sutrikimų, tokių kaip depresija ar bipolinis sutrikimas, kategorijoje kairiarankiškumo rodiklis artimas vidurkiui – 11 procentų. Tačiau psichozėmis, tokiomis kaip šizofrenija ar šizoafektinis sutrikimas, sergančiųjų tarpe kairiarankių yra net apie 40 procentų, taigi, gerokai daugiau nei vidurkis.

Dominuojanti ranka gali nulemti jūsų sveikatą

Mokslininkai taip pat nustatė, kad kairiarankiai dažniau susiduria su disleksija, aktyvumo ir dėmesio sutrikimu ADHD, tam tikrais nuotaikos sutrikimais. Toks tyrimas buvo atliktas 2010 metais, jo rezultatai spausdinti leidinyje „Pediatrics“. Tyrėjai tiksliai nežino kaip paaiškinti šį reiškinį, tačiau daugelis mano, kad tai susiję su smegenų jungtimis.

Mūsų smegenys padalintos į dvi dalis: kairiąją ir dešiniąją. Dauguma žmonių (nepriklausomai nuo to, jie kairiarankiai ar dešiniarankiai) pasikliauna kairiuoju smegenų pusrutuliu, kai reikia atlikti su kalba susijusias užduotis. Tačiau apie 30 procentų kairiarankių žmonių arba daugiau naudojasi dešiniuoju pusrutuliu, arba nei vienas iš pusrutulių nedominuoja. Pasak mokslininkų, vieno smegenų pusrutulio dominavimas yra kur kas veiksmingesnis, todėl kai kuriems kairiarankiams sunkiau mokytis ir jie dažniau susiduria su smegenų veiklos sutrikimų rizika.

Vis dėlto, kairiarankiai turi pranašumą kalbant apie kitas ligas. Didelio tyrimo rezultatai, skelbti leidinyje „Laterali“, byloja, kad kairiarankiai rečiau susiduria su tokiomis sveikatos problemomis kaip artritai ir opos.

Kairiarankiai kitaip girdi

Žmonės su kaire dominuojančia ranka klausydami lengviau nei dešiniarankiai išgirsta greitai besikeičiančius garsus. Tokias išvadas padarė Džordžtauno universiteto Medicinos centro specialistai.

2012 metais leidinyje „Neuroscience“ pristatyto tyrimo autoriai nustatė, kad kairysis ir dešinysis smegenų pusrutuliai specializuojasi skirtinguose garsuose. Kairysis pusrutulis, kontroliuojantis dešinąją ranką, geriau priima greitai kintančius garsus, tokius kaip priebalsiai, o dešinysis pusrutulis, valdantis kairę ranką – lėtai besikeičiančius garsus, tokius kaip skiemenys ar intonacija.

Pasak mokslininkų, jeigu mojuojate vėliava, klausydami kandidato į prezidentus kalbos, ji skambės kiek kitaip priklausomai nuo to, kairėje ar dešinėje rankoje laikote vėliavą.

Kairiarankiai neandertaliečiai sudarė mažumą

Dešiniarankių dominavimas nėra šių laikų reiškinys. Pasirodo, kad jau daugiau nei 500 tūkstančių metų daugiau žmonijos atstovų linkę aktyviau naudotis dešine ranka.

Kanzaso universiteto (JAV) mokslininkai neseniai tyrinėjo senovės žmonių rankų dominavimą – kad ir kaip keistai tai skambėtų – pagal jų dantis. Žurnale „Laterality“ pristatyto tyrimo metu paaiškėjo, kad mūsų pro-pro-pro-pro-proseneliai, apdorodami gyvūnų kailius, vieną jų pusę laikydavo vienoje rankoje, o kitą – burnoje. Išnagrinėję priešistorinių dantų nusidėvėjimą mokslininkai galėjo nustatyti, kuri – dešinioji ar kairioji – mūsų protėvių ranka labiau dominavo.

„Viskas ko jums reikia – vienas dantis, ir galėsite pasakyti, ar mūsų prielaidos teisingos dėl to, individas dešiniarankis ar kairiarankis, – tikina tyrime dalyvavęs Davidas Frayeris. – Fosilijos kaip ir žmonės – dauguma jų buvo dešiniarankiai“.

Kairiarankiai yra artistiškesni

Kairiarankiai jau seniai garsėja savo kūrybingumu. Todėl mokslininkai nusprendė pasidomėti, ar buvimas kairiarankiu reiškia, kad turite didesnį polinkį menui ir esate labiau novatoriškas?

Pasak tyrimo, kurio rezultatai pristatomi leidinyje „American Journal of Psychology“, yra įrodymų, kad kairiarankiai žmonės pranoksta mažiausiai vienu kūrybiniu aspektu – divergentiniu mąstymu. Tai idėjų generavimo metodas, kai nagrinėjama daug galimų sprendimų.

Siekiant nustatyti, ar kairiarankiai labiau linkę į kūrybinę karjerą, kairiarankių tyrimais ir jiems skirtų produktų plėtra susirūpinusi grupė „Left-Handers Club“ apklausė daugiau kaip du tūkstančius kairiarankių, dešiniarankių ir dominuojančios rankos neturinčių žmonių, ir nustatė, kad kairiarankiai randa daugiau privalumų renkantis karjeras meno, muzikos, sporto ir informacinių technologijų srityse.

Tačiau paaiškėjo ir kiek netikėtas kairiarankiškumo aspektas. Kaip teigia žurnalas „Wall Street Journal“, kairiarankių atlyginimai yra vidutiniškai maždaug 10 procentų žemesni nei dešiniarankių.

Mes balsuojame už kairiarankius!

Visai nesvarbu, kuriai politinei partijai pritaria amerikiečiai, tačiau stebėtinai daug pastarųjų laikų Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentų buvo kairiarankiai.

Kairiarankių šalies vadovų sąraše keturi pastarieji JAV prezidentai: Barackas Obama, Billas Clintonas, George'as H.W. Bushas ir Geraldas Fordas. Taip pat anksčiau šaliai vadovavę Jamesas Garfieldas ir Harry Trumanas. Iš tiesų, sklando gandai, kad ir Ronaldas Reaganas buvo įgimtas kairiarankis, tačiau mokyklos metais griežti pedagogai privertė jį tapti dešiniarankiu.

Ar dešiniarankiams kandidatams į prezidentus vertėtų apsimesti? Neseniai olandų mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad kairiarankiai politikai iš tiesų sėkmingiau pasirodo televizijos debatuose. Pasak tyrimo autorių, apskritai žmonės gestus dešine ranka suvokia kaip „gerus“, o kaire – „blogus“. Kadangi televizija rodo veidrodinį vaizdą, kairiarankių gestikuliavimas atrodo kaip „geras“.

Kairiarankiai įveiks jus sporte

Golfo legenda Philas Mickelsonas, teniso asas Rafaelis Nadalis, bokso čempionas Oscaras de la Hoya – ar žinojote, kad daugybė garsių sportininkų yra kairiarankiai?

Iš tikrųjų, kairiarankiai gali būti pranašesni tose sporto šakose, kuriose oponentai susiduria akis į akį, tokiose kaip tenisas, boksas ir beisbolas. Taip teigiama Riko Smitho knygoje „The Puzzle of Left-Handedness“. Autorius pastebi tą faktą, kad kairiarankiai atletai turi daug daugiau galimybių treniruotis prieš dešiniarankius nei atvirkščiai (kadangi dešiniarankių yra gerokai daugiau).

Kairiarankiai yra bailesni

Jei esate kairiarankis, tai kartais gali versti jus gūžtis iš baimės. Taip yra todėl, kad žmonės su kaire dominuojančia ranka linkę labiau bijoti nei dešiniarankiai. Taip teigia tyrimo rezultatai, pristatyti kasmetinėje Didžiosios Britanijos psichologų asociacijos konferencijoje, skelbia „Telegraph“.

Šio tyrimo metu jo dalyviai žiūrėjo aštuonių minučių ištrauką iš bauginančio filmo „Avinėlių tylėjimas“ („Silence of the Lambs“). Paprašyti prisiminti filme rodomus įvykius, kairiarankiai akivaizdžiau nei dešiniarankiai demonstravo potrauminio streso požymius, įskaitant ir fragmentišką apibūdinimą bei didesnį klaidų kiekį.

„Atrodo, kad po patirto baisaus įvykio, net jeigu tai tėra filmas, kairiarankių žmonių elgesys labiau priminė potrauminio streso požymius, – teigia tyrimui vadovavusi mokslų daktarė Carolyn Choudhary. – Akivaizdu, kad abu smegenų pusrutuliai potrauminį stresą traktuoja skirtingai. Vis dėlto, siekiant geriau suprasti kas vyksta, reiktų detalesnių tyrimų“.

Kairiarankiai lengviau supyksta

Jeigu po apsižodžiavimo su dešiniarankiu draugu negalite greitai atsigauti (nors draugas jau seniai pamiršo jūsų konfliktą), dėl to galite kaltinti savo kairiarankiškumą. Nedidelis žurnale „Journal of Nervous and Mental Disease“ aprašytas tyrimas parodė, kad kairiarankiai labiau linkę išlaikyti neigiamas emocijas. Be to, jiems kur kas sunkiau susidoroti su savo jausmais.

Vėlgi, tai veikiausiai susiję su sąsajomis tarp smegenų ir rankų dominavimo. Lyginant su dešiniarankiais, kairiarankiai tyrimo dalyviai, mėgindami įveikti savo blogą nuotaiką, pademonstravo aktyvumo tarp kairiojo ir dešiniojo pusrutulių disbalansą.

Lengvai susidrovite taip pat dėl kairiarankiškumo

Pasirodo, kairiarankiai dar yra ir drovūs savistabos. Abertay universiteto (Škotija) mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu 46 kairiarankiai ir 66 dešiniarankiai atliko elgesio testus, nustatančius jų impulsyvumą ir asmeninį susitvardymą.

Paaiškėjo, kad kairiarankiai dažniau sutinka su tokiais teiginiais kaip „Nerimauju dėl klaidų“ ar „Kritika ar barimasis mane skaudina“. Iš tikrųjų, jų atsakymai piršo tyrėjams mintį, kad kairiarankiai jaučiasi drovesni ir labiau sumišę nei dešiniarankiai tyrimo dalyviai.

„Kairiarankiai labiau linkę dvejoti, o dešiniarankiai sprendimus priima greičiau“, – „BBC News“ sakė tyrimui vadovavusi mokslų daktarė Lynn Wright.

Kairiarankiai dažniau kilnoja taurelę

Kai kitą kartą susidursite su girtuokliu, atkreipkite dėmesį kuria ranka jis laiko savo viskio taurę. Labai tikėtina, kad kaire.

Ilgus metus sklandė mitas, kad kairiarankiai yra labiau linkę tapti alkoholikais. Ilgą laiką tyrimai šia tema buvo migloti, mat respondentų skaičius buvo per mažas. Atlikus daugiau kaip 25 tūkstančių žmonių iš dvylikos šalių tyrimą paaiškėjo šis tas daugiau. Nors kairiarankiai nėra labiau linkę į alkoholizmą, jie iš tiesų svaigiuosius gėrimus vartoja dažniau.

Leidinyje „British Journal of Health Psychology“ pristatytą tyrimą vykdęs Kevinas Denny teigia, kad tyrimas nuvainikavo mitą apie kairarankiškumo ir alkoholizmo sąsajas. „Nėra jokių įrodymų, kad kairiarankiškumas prognozuoja rizikingą alkoholio vartojimą, – teigė jis pranešime spaudai. – Tyrimo rezultatai nepalaiko minties, kad nesaikingas alkoholio vartojimas gali būti netipinės smegenų literalizacijos ar socialinio streso, kuris patiriamas būnant mažuma, padarinys“.

Jie turi savo dieną!

Pasižymėkite kalendoriuje – rugpjūčio 13-oji yra Tarptautinė kairiarankių diena.

Viso pasaulio kairiarankiai kasmet mini savo dieną. Šios 1992 metais gimusios tradicijos autoriai – jau minėtas Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi grupė „Left-Handers Club“. Šios dienos tikslas – priversti žmones susimąstyti apie kairiarankių gyvenimo būdą. Kaip teigiama šios grupės interneto svetainėje, tai diena, „kai kairiarankiai visur gali švęsti savo lemtį ir didinti visuomenės informuotumą apie kairiarankiškumo privalumus ir trūkumus“.

Kairiarankiai tikrai neišnyks

Kairiarankiai yra mažuma. Ar tai reiškia, kad vieną dieną jie gali visiškai išnykti? Iš tikrųjų, kai kurie mokslininkai tiki, kad kalbant apie natūralią atranką, kairiarankiai gali laimėti.

Ir štai kodėl. Kovoje vienas prieš vieną metimas kaire ranka gali tapti tikru siurprizu. „Tas faktas, kad kairiarankių yra mažiau, reiškia, kad jie turi netikėtumo poveikį“, – „ABC News“ sakė Prancūzijoje esančio Monpeljė universiteto mokslininkė Charlotte Faurie.

Ch. Faurie kartu su savo kolega Michelu Raymondu tyrinėjo devynias pirmykštes bendruomenes. Paaiškėjo, kad kuo žiauresnė bendruomenė, tuo geresnes pozicijas jose užima kairiarankiai. Taigi, žmonės su kaire dominuojančia ranka dar ilgai neišnyks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)