Galima sutikti su M. Ibuku, kad visa vaiko ateitis susiklosto ne tiesiog vaikystėje, o būtent iki trejų metų. Deja, autorius daugiau kalba apie tai, kodėl reikia užsiimti vaiko auklėjimu iki trejų metų, tačiau ne itin daug sako, kaip tai padaryti. Štai kelios idėjos.

Kalbos raida

Jei norite, kad vaikas anksti ir gerai išmoktų kalbėti, jums teks kuriam laikui tapti papūga. Kol vaikas dar nekalba - netylėkite. Nugalėkite savo tinginį ir pasakokite apie savo veiksmus, apie visa, ką matote aplink. Pavyzdžiui: „Dabar dengiu stalą. Matai, kokia tavo graži žydra lėkštė?“

Nekalbėkite su vaiku vaikiška kalba. Visi tie „o papa lia lia“ jam visiškai nereikalingi. Kalbėkite normalia kalba. Vėliau vaikui bus sunku suprasti, kodėl „pi-pi“ reikia vadinti mašina, ir bus sunku mokytis iš naujo.

Jūs turite kartoti ne tik žodžius, bet ir ištisas frazes, kol vaikas jas įsimins ir ims vartoti savo kalboje. Kai vaikas jau daugiau mažiau kalba, jis daro tokių klaidų, kaip: „Teta Danutė gražus“. Svarbu nekartoti jo klaidų balsu, o aiškiai pasakyti teisingą variantą: „Teta Danutė graži“.

Pavojai aplink

Taip pat netylėkite, jei norite, kad jūsų vaikas išmoktų atpažinti pavojus ir vengtų jų nuo pat ankstyvo amžiaus. Kas kartą pereidama gatvę sakykite: „Gatvė - pavojinga. Paimk mamą už rankos. Matai - važiuoja mašina? Mašina gali užkliudyti, ir labai skaudės“.

Taip, rizikuojate atsibosti net pati sau, tačiau vaiką visam gyvenimui išmokysite, kaip reikia pereiti gatvę. (Mano dukra, būdama dvejų metų ir aštuonių mėnesių, jau dabar kaskart mums pereinant gatvę sako: „Mama, greičiau, šok ant šaligatvio“).

Arba, pavyzdžiui, kiekvieną kartą, statydama puodelį su karšta arbata ant stalo, sakykite: „Matai, eina garai, vadinasi - karšta. Atsargiai, tai pavojinga“.

Pagalba namie

Vėlgi, jei norite, kad vaikas ateityje jums padėtų, reikia imti veikti nuo pat mažens. Neprasminga mažuosius princus ir princeses saugoti nuo bet kokių, net pačių paprasčiausių darbelių, o paskui stebėtis, kad jau mokyklinio amžiaus sulaukę jie nenori padėti jums plauti indų.

Kai tik vaikas ima suprasti paprastas frazes, tokias kaip „atnešk-paduok“, laikas mokyti jį padėti jums. Galima pradėti nuo paprasčiausių dalykų: pavyzdžiui, paprašyti nunešti kokį nors daiktą į virtuvę ir išmesti į šiukšlių dėžę. Pamatysite, vaikas darys tai su malonumu, nes jam tai - žaidimas.

Taip pat iki trejų metų jį galima išmokyti susirinkti savo žaisliukus ir sudėti į dėžę, spintą ar po sofa. Iš pradžių tvarkyti žaisliukus galima kartu, kad vaikas jums padėtų. Po kelių dienų galima imti tvarkytis kartu, o paskui išeiti į kitą kambarį, kad vaikas baigtų darbą savarankiškai. Po to galima pasiekti to, kad vaikas susitvarkytų žaislus paliepus. Galima, pavyzdžiui, pasakyti: „Kaip gi aš su tavimi piešiu? Čia tokia netvarka. Reikia sutvarkyti žaisliukus“.

Kai išmokysite vaiką sutvarkyti savo žaislus, jis dažnai tai darys savo iniciatyva. Galbūt jums dabar paprasčiau ir greičiau sutvarkyti žaislus pačiai, tačiau vieną gražią dieną norėsite, kad vaikas tai darytų pats, o tuomet tai pasiekti bus žymiai sunkiau.

Ir žinoma, nuolat girkite vaiką: „Tu - mano pagalbininkas!“

Bendravimas su kitais vaikais

Mokykite vaiką, kaip bendrauti su kitais vaikais. Pavyzdžiui, smėlio dėžėje paaiškinkite jam, kad reikia dalintis, kitaip niekas su juo nežais. Visiems vaikams būna periodas, kai jie nesidalina žaisliukais, tačiau kalbėdamosi su juo paaiškinkite, kaip žymiai geriau yra dalintis, ir tada tas periodas praeis greičiau.

Jūs turite savo reikalų

Kai vaikas paūgės ir jau gebės paaiškinti, ko nori, jis turi suprasti, kad jūs galite turėti ir kitų reikalų, be jo. Visiškai nereikia skubėti iš virtuvės pas vaiką, vos tik jis pakviečia (žinoma, jei tik jis nenori valgyti, gerti, miegoti arba į tualetą). Jei jis kviečia jus, kad kartu su juo pieštumėte, jūs turite tvirtai pasakyti: „Aš dabar užsiėmusi, pagaminsiu valgyti ir ateisiu“.

Taip apsaugosite savo nervus ir leisite vaikui suprasti, kad jis jau nebe pasaulio centras (deja, anksčiau ar vėliau jam tai teks suprasti). Be to, vaikas turi mokėti žaisti vienas ir likti vienas, tai svarbu jo protinei raidai.

Dabar daug kalbama apie ankstyvąją raidą. Tačiau svarbiau ne tai, kada vaikas išmoksta skaityti, rašyti, kalbėti užsienio kalbomis, ir ne tai, kiek jis įgyja žinių iki mokyklos ir mokykloje. Svarbiausia - kad jis augtų laimingas, harmoningas ir gero būdo. Tuomet ir gyvenime jam viskas susiklostys gerai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)