Šis daugiamilijoninis (15 mln. be priemesčių) miestas, išaugęs Hong Kongo paūnksmėje, dar vadinamas Kinijos ekonomikos sostine. Tai pirmoji ir sėkmingiausia Kinijos specialioji ekonominė zona, kuriai Vyriausybė skiria ypatingą dėmesį.

ICIF parodoje Lietuvos dizainerių sąjunga dalyvavo jau trečią kartą, išskirtinio svečio iš Europos teisėmis, glaudaus bendradarbiavimo su organizatoriais dėka. Parodoje buvo pristatyti Lietuvos dizaino kūrėjų aukšti pasiekimai, pelnę tarptautinius apdovanojimus. Taip pat vykdyta kasmetinio Dizainerių Sąjungos leidinio – Lietuvos dizaino Indekso – pristatymas ir sklaida. Specialaus Kinijos pristatymui skirto naujausio leidinio egzemplioriai buvo įteikti seniems ir naujai atrastiems partneriams, Dizaino Indeksas pristatytas pačioje parodoje, kurią kasmet aplanko virš 200 tūkst. žmonių.

ICIF paroda yra pats didžiausias tokio pobūdžio renginys Kinijoje. Ją globoja Kinijos Kultūros ministerija, Ekonomikos ministerija, Valstybinė spaudos, leidybos, radijo, kino ir televizijos administracija, taip pat Kinijos tarptautinės prekybos skatinimo taryba, Guangdongo Provincijos vyriausybė, Šendženo miesto vadovybė.

Parodos lankytojai apžiūrėjo 2683 dalyvių stendus iš visos Kinijos ir iš daugiau nei 40 kitų pasaulio valstybių, pristatančių savo šalį ar regioną garsinančius kultūrinius aspektus. Rusai ir kazachai dainavo, iraniečiai gyrėsi persiškų kilimų technikomis, indai siūlė šilką, kašmyrą bei arbatas, o mes, lietuvaičiai, demonstravom naujausius lietuviško grafinio bei produkto dizaino pavyzdžius, tuo gerokai išsiskirdami iš kitų eksponentų. Tačiau visoje parodoje galima buvo rasti viską, kas telpa į kultūros sąvoką – nuo tradicinių meno ir amatų iki naujausių technologinių sprendinių.

Šiųmetės parodos pagrindinė tema ir leitmotyvas – istorinis Šilko kelias, kuriuo iš Kinijos į Europą Viduramžiais buvo gabenamas šilkas ir kitos vertingos prekės. Parodos organizatoriai atidengė milžinišką reljefinį pasaulio žemėlapio fragmentą, kuriame apibrėžta Šilko kelio kultūrinio arealo reminiscencija, pristatoma kaip draugiška ir produktyvi valstybių ir civilizacijų partnerystė. Žemėlapyje vaizduojamos šių laikų valstybių sienos, tad šiaurinė Šilko kelio riba kerta tuo metu klestėjusią Lietuvos Didžiąją kunigaikštystę maždaug žemiau Nesvyžiaus.

Lietuvos Dizainerių Sąjungos pastangomis šiame žemėlapyje ryškiai įsižiebė ir Lietuva, nors daugumai kitų Europos valstybių tokia garbė neatiteko. Šis Kinijos bičiulių išreikštas pagarbos ženklas – puikus pagiriamasis žodis tiek Lietuvos Dizainerių Sąjungos darbams, tiek aiškus kvietimas Lietuvai tapti svarbia Kinijos partnere kūrybiškumo ir inovacijų srityje.

Lietuvos atstovai – dizainerių sąjungos pirmininkas Tautvydas Kaltenis ir kūrybinių industrijų ekspertas Aivaras Žilvinskas dalyvavo ekspertų forume, kuriame kartu su Kinijos, Indijos, Irano, kitų šalių atstovais aptarė nematerialiojo kultūros paveldo apsaugos ir aktualizavimo per šiuolaikinio dizainą problematiką. Lietuvių įžvalgas nušvietė keletas pagrindinių regiono dienraščių, o didžiausio tiražo (600.000 egz. per dieną) Šenženo laikraštis „The Daily Sunshine“, citavo pirmininko T.Kaltenio konferencijoje išsakytą kvietimą paversti šiuolaikinį Šilko kelią Inovacijų ir Dizaino keliu, jungiančiu Kiniją ir Europą.

Lietuvos Dizainerių Sąjunga gavo specialią raštišką parodos organizatorių padėką už aktyvų bendradarbiavimą ir vertingą indėlį į ICIF plėtrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)