Šiame paviljone pristatytas tendencijas specialiai DELFI skaitytojams apžvelgia biuro baldų projektavimu bei gamyba užsiimančios įmonių grupės „Ergolain“ importo vadybininkė Audronė Dargužienė.

Akmuo tampa neatsiejamu biuro baldų elementu

Viena ryškiausių naujų tendencijų yra išaugęs akmens – tiek natūralaus, tiek imitacinio – naudojimas kuriant baldų paviršius. Šlifuotas ir natūralus akmuo yra įmontuojamas į metalo konstrukcijas. Marmuras ir granitas, anksčiau gana retai naudoti baldų paviršiams, dabartiniuose biuruose tampa gana įprastais dizaino elementais. Taip pat dažnai naudojamas ir lietas betonas. Nors akmuo ir betonas, atrodytų, yra sunkios medžiagos, projektuotojai panaudodami jų derinius su kitomis medžiagomis sukuria lengvumo įspūdį.

Vyraujanti medžiaga, iš kurios gaminami biuro baldai – natūralus medis. Dažnai jis išlaikomas grubus, neapdirbtas. Minkšti baldai apmušami veltiniu ar natūralia oda. Biurų baldų gamintojai dažniausiai derina 3-4 medžiagas. Medis ir metalas, medis ir audinys, metalas ir akmuo, medis ir stiklas – šiuolaikiniai biurų dizaineriai drąsiai išbando įvairiais kombinacijas.

Natūralios medžiagos, kaip medis ar oda, dažnai naudojamos apdailos detalėms, tam pasitelkiamas ir plastikas. Su natūraliu medžiu ar betonu derinamos stiklinės stalų kojos. Pabrėžiamos natūralios medžiagų spalvos, pirmame plane atsiduria natūralios medžio ar audinio tekstūros.

Vyrauja ramios spalvos

Mėgstantiems ryškias spalvas Milano baldų parodoje būtų tekę nusivilti – rėksmingų spalvinių derinių čia nebuvo daug. Stalai šiuolaikiniuose biuruose daugiausia balti arba pilkšvi, su prigesintais žalsvos-melsvos spalvų akcentais. Minkštuose balduose vyrauja ramios, žemiškos spalvos – ruda, pilka, žalsvai mėlyna, pilkšvai melsva.

Darbo kėdės pasižymi mažėjančiu reguliavimo mechanizmų skaičiumi. Technologijas, besirūpinančias taisyklinga sėdinčiojo laikysena, vis labiau stengiamasi integruoti į pačius baldus, kad sėdinčiajam nieko pačiam reguliuoti nereiktų. Kėdžių formos lenktos, užapvalintos, mažai aštrių kampų, jos vientisos – sėdimoji dalis sujungta su atrama nugarai. Didelis dėmesys skiriamas tam, kad kėdės dizainas būtų neperkrautas, minimalistinis. Aukščiausia vertybė – funkcionalumas.

Kalbant apie biurų stalų tendencijas, pirmame plane – lengvumas ir paprastumas. Ploni stalviršiai, lengvos kojos, jokių uždangų kojoms ar papildomų pastorinimų – nieko, kas nereikalinga. Spintelės dažnai pakeliamos ant miniatiūrinių kojų arba kabinamos ant sienų, kad nesukeltų apkrovimo ir sunkumo įspūdžio, susilietų su bendru biuro dizainu.

Biuruose kuriamas lengvumo ir estetikos pojūtis

Apskritai šių metų „I Saloni“ ekspozicija sukūrė lengvų, neįpareigojančių ir neįkyrių biuro erdvių įspūdį. Akustinės panelės, pertvaros ir uždengimai padeda individualizuoti darbo vietą bei bent iš dalies apsaugo nuo triukšmo. Baldų ne daugėja, o mažėja, stengiamasi kiekvieną baldą paversti daugiafunkciniu. Mažesnis dėmesys kreipiamas į atskirų detalių tobulumą, labiau stengiamasi išgauti dailų bendrą vaizdą.

Didelis dėmesys moderniuose biuruose skiriamas darbuotojų poilsiui. Tampa normalu, kad kiekvienas darbuotojas, net ir dirbantis atvirame biure, panorėjęs galėtų pereiti į uždarą „mini kambariuką“ ar „ramybės salą“ – mažą erdvę su minkštu sėdėti skirtu baldu, akustiškai atribotą nuo likusio biuro.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją