Vejos paskirtis

Vejos sėklų mišiniai sudaryti iš 3-5 rūšių sėklų, sumaišytų skirtingomis proporcijomis. Prieš pasirenkant tinkamas, reikia atsakyti sau, kokiam tikslui įrengiame veją. Paskirtis iš dalies lemia ir sėklų pasirinkimą. Dažniausiai vejos paskirtis – rekreacinė: čia poilsiaujame, deginamės, vaikštom ir t.t. Vadinasi, apkrovos nedidelės.

Estetinė vejos paskirtis – sėjame, kad pasigrožėtume. Tokia veja labai dekoratyvi, sodrios žalios spalvos, ji reikalauja dažno pjovimo ir gerokai daugiau priežiūros.

Sportinė veja – atspari mindžiojimui, apkrovoms. Jos pagrindą sudaro žolės su tvirtu šaknynu arba greitai ataugančios.

Apie konkrečias žoles skaitykite toliau. Kalbant apie retesnius atvejus, veja gali būti įrengiama dėl ekologijos arba kaip inžinerinis sprendimas.
Ekologinė paskirtis – kai norime išlaikyti didesnę augalų įvairovę. Dažniausiai pritaikoma parkuose, sodybose. Tokioje vejoje yra ir saulučių, ir dobiliukų. „Dobilai kaupia azotą, tad jei dirva nederlinga, net nebereikia tręšti - ypač jei iškart mulčiuojam ką nupjovėm“,- pataria kursų „Geltonas karutis“ lektorė Ingė Auželienė.

Inžinerinė paskirtis – šlaitų sutvirtinimui ir kitiems sprendimams. Statesniam šlaitui veja apskritai ne pats geriausiaus sprendimas, nes nepatogu šienauti, šlaitas atrodys prasčiau negu šalia esanti veja ant horizontalaus paviršiaus. Tačiau jei nuožulnesniam šlaitui pasirenkama veja, pasirinkite žoles, kurios suformuoja tvirtą velėną, ir dobiliukus, kurie gerai įsitvirtina šlaite.

Vejos sėklų įvairovė

Skirtingi gamintojai tai pačiai paskirčiai, arba toms pačioms sąlygoms (saulės apšviestumas ir drėgmės režimas) siūlo sėklų mišinius skirtingomis proporcijomis. O kartais skiriasi ir pačių sėklų sudėtis. Dažniausiai naudojamos žolės: pievinė miglė (Poa pratensis), eraičinas (Festuca), daugiametė svidrė (Lolium perenne). Jos gali būti įvairių porūšių ir veislių. Kyla klausimas, kodėl vejai naudojama keletas žolių? Vienos auga kaip kuokštai, kitos auga atžalomis, o kartu - geriau susiformuoja velėna. Iš penkių ar šešių žolių kai kurios neišgyvens, o kai kurioms sąlygos bus ypač tinkamos. Tai lemia ne tik aplinkos sąlygos, bet ir vejos pjovimo aukštis. Po kelių metų pastebime, kad rūšinė sudėtis procentais būna pasikeitusi, išnykusių vietą užima tos, kurioms sąlygos tiko labiau.

Pievinė miglė – graži žolytė, labai tinkama mūsų klimatui. Jos mišinyje gali būti daug, tačiau kantrybės jums irgi prireiks. Pievinė miglė lėtai sudygsta, todėl ilgai negalėsite vaikščioti ir vaizdo teks palaukti. Be to, žemė, į kurią sėjate, turi būti gerai išvalyta nuo piktžolių, kad nespėtų nustelbti. Pievinė miglė dekoratyvi, pakanti druskoms, mindžiojimui, žemam pjovimui.

Raudonieji eraičiniai gerai pakenčia sausras, todėl jų būna mišiniuose, skirtuose saulėtoms nederlingoms vietoms. Gal ir ne patys gražiausi, bet jie suauga į tankią velėną ir puikiai peržiemoja mūsų klimato sąlygomis.

Daugiametės svidrės kaipmat sužaliuoja – jos tinka, jei norite greito efekto. Kita medalio pusė – nors pasėtos labai greitai sudygsta, tačiau dažnai iššąla, todėl nerekomenduojame, kad jų būtų daugiau nei 20-30 proc. mišinyje. Jei jų daugiau, po žiemos galite pamatyti didelius iššalusius plotus, kuriuos vėl reikės užsėti pavasarį. Svarbus pastebėjimas: mišiniai vejos atnaujinimui dažnai būna su daugiametėmis svidrėmis (kartais jų visas 100 proc.), tad jei naudosite tokius mišinius, atnaujinti gali tekti kasmet. Jei jūs tam nenusiteikę, pasirinkite kitas sėklas pagal pasirinktą paskirtį ir aplinkos sąlygas.

Skirtingi gamintojai į panašaus tipo mišinį deda skirtingas proporcijas žolių veislių, tad pasidomėkite, kokia sudėtis parašyta ant pakuotės, ir gerai pasirinkite. Priežiūros vejai reikės, šito neišvengsite. Tad turėkite omenyje, jei vasarą išvažiuosite porai mėnesių atostogų, geriausių sėklų veja taps eiline pievele.