Andrius prisimena, kaip užsakovai kreipėsi į jį su prašymu: „Pažiūrėk į šitą keistą planą. Jei pasakysi, kad šiame plote galima įrengti normalų loftą, mes jį pirksime.“ Užsakovai nesirinko architekto aklai, tarp jų artimųjų Andrius jau buvo pelnęs kūrybiško ir patikimo kūrėjo vardą – prieš tai pagal A. Byčenkovo projektą užsakovo tėvai pasistatė namą.

Architektas tąsyk pripažino, kad ši erdvė komplikuota – tikras „traukinio vagonas“. Bet jau anuomet tikėjo, kad joje galima sukurti kažką įdomaus. Nestandartinė vieta skatino nestandartinius sprendimus.

A. Byčenkovas su šypsena prisimena tą statybininkų, užsakovų nerimą, kai interjero darbai lyg ir ėjo į pabaigą, o patalpų nėra. Ką ten patalpų – net tokios privačios zonos kaip vonios kambarys ir tualetas neturi sienų! Ir tik kūrėjo autoritetas padėjo susilaikyti nesustojus pusiaukelėje.

Vaizdas pasikeitė per dieną, atgabenus autorinį baldą – 9,25 m ilgio, 2,1 m aukščio ir 90 cm pločio atitvarą, kuris ir suformavo visas funkcines zonas: iš vienos pusės radosi virtuvė su skalbykle, lyginimo lenta bei spintomis, iš kitos pusės – drabužinė, vonios kambarys, tualetas. Pastarieji vieni nuo kitų atitverti matinio stiklo sienomis, viršuje išaugančiomis į skaidrias plokštumas.

Užsakovų pageidavimu Andrius šiame lofte jau suplanavo ir vaikų kambarį. Jis atsirastų dabartinėje svetainėje pastačius dar vieną atitvarą – nubrėžus vizualų „brūkšnį“, tarsi pratęsiantį pirmojo liniją. Šiai transformacijai viskas jau paruošta.

Pasak autoriaus, jei norisi neperkrautos erdvės, vietos, kuri atrodytų vienalytė, erdvės, kurioje visi daiktai turėtų savo vietą, reikia iš anksto nuodugniai apgalvoti šeimininkų gyvenimo scenarijų, perprasti jų gyvensenos stilių, poreikius ir sukurti vietą kiekvienam jų naudojamam daiktui. Taigi ir šiuo atveju, įsikėlus porai gyventi, interjeras „neužsiteršė“. Architektas buvo numatęs net kur bus laikomas dažnai be vietos stumdomas dulkių siurblys.

Pastačius lenktą baldą, buvo suformuota vientisa, plastiška erdvė, tarsi tekanti iš vienos zonos į kitą. Interjero autorius elegantiškai sužaidė pasitelkdamas skirtingas faktūras ir spalvas. Andrius įvertino, jo žodžiais, „kiek laukinį“ rupų betono grožį, tad, norėdamas išsaugoti masyvias lubų konstrukcijas, kolonas, jas tik nuplovė ir impregnavo.

Siekdamas sušvelninti kiek atšiaurų patalpos charakterį, architektas kūrė harmoningą atsvarą grubiam betonui. Grindys išklotos ąžuolo dailylentėmis (jos specialiai apdirbtos, kad išryškėtų medienos tekstūra). Ta pati medžiaga paliko pėdsaką ir vonios kambaryje, ant tualeto sienų ir kaip inkliuzas – balduose.

Pagrindinė erdvinė struktūra – baldas-atitvara yra akinamai baltas, glotnus, it sklandytuvas skrodžiantis erdvę. Jo vientisumą ir perregimumą pabrėžia, dinamiškumo suteikia šviestuvai, kurių plastiška forma bei medžiagiškumas atspindi į erdvę atėjusių medžiagų charakterį. Pasak A. Byčenkovo, skirtingose zonose sklindanti šilta šviesa suteikia erdvei daugiaplaniškumo ir tėkmės pojūtį.

Prieškambaryje taip pat neapsieita be originalių sprendimų. Čia elgtasi drąsiau: betono grindys paliktos neuždengtos, tik apdorotos specialiu apsauginiu laku. Taip išryškėjo jų tapybiška faktūra, kuriai antrina greta sukrauta malkų eilė. Trečioji įdomią faktūrą kurianti daiktų grupė – batų dėtuvė, padengta... jūros nugludintais akmenukais Visas šias faktūras vienija natūralumas ir pilkšvai šilti atspalviai. O drabužių kabykla ant sienos tampa įžanga bendram lofto nesvarumo būsenos kodui.

Šis 88 kv. m ploto loftas kelia asociacijų su garsiuoju Ludwigo Mieso van der Rohe pasaulinei parodai Barselonoje sukurtu paviljonu, kuris tapo modernistinės architektūros etalonu. Tiesa, iš pirmo žvilgsnio panašumo mažai: ten dominuoja šlifuoto akmens paviršiai, žvilgsnį hipnotizuoja grynos tiesios linijos ir plokštumos, o čia, priešingai, karaliauja rupus lubų paviršius, duodantis toną visai aplinkai. Tačiau sąsaja aiški: ir ten, ir čia neperkrauta detalių. Pasitelkiant mažai, pasakyta daug. Suprantama, vertinant sudarytas sąlygas patogiai gyventi šiame lofte.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Interjeras dalyvauja konkurse, kuriame visi kviečiami balsuoti už patikusius darbus tendencijos.lt.