Šių metų mugėje, kuri vyks gegužės 8–11 dienomis, garsių galerijų ir menininkų tarpe dalyvaus ir atstovai iš Lietuvos – virtuali tarptautinė šiuolaikinio meno platforma „Art-Cart“.

Mugėje „Art-Cart“ kuratoriai pirmą kartą pristatys lietuvių menininkų kūrinių kolekciją, kurią sudarys Severijos Inčirauskaitės-Kriaunevičienės, Monikos Žaltauskaitės-Grašienės, Loretos Švaikauskienės ir Indros Marcinkevičienės darbai.

Mugę lanko kolekcininkai iš viso pasaulio

Dalyvavimas COLLECT mugėje yra pirmas gyvas virtualios platformos „Art-Cart“ prisistatymas užsienio meno publikai. 2013 m. pabaigoje startavusio projekto tikslas – prisidėti vystant kūrybinį verslą ir lietuviškos meno rinkos plėtrą tarptautiniu mastu.

Tikėtina, kad lietuvių kolekciją per keturias renginio dienas spės pamatyti virš 10 tūkst. lankytojų, kurių tarpe – Didžiosios Britanijos ir kitų šalių meno kolekcionieriai, garsių muziejų ir galerijų atstovai, besidomintys meno vertybėmis ir šiuolaikinio meno naujienomis. COLLECT kasmet taip pat pritraukia didelį tarptautinės žiniasklaidos dėmesį, o jos pardavimai praėjusiais metais sugeneravo apie 1,7 mln. svarų pelną.

Galerijos vadovė Ana Čižauskienė neslepia džiaugsmo – į šią prestižinę mugę pretenduoja patekti menininkai ir meno galerijos iš viso pasaulio, o atrenkama tik dalis jų. „Dalyvių atrankoje mugės organizatoriai išskyrė mūsų pasiūlytos kolekcijos sąsajas su tekstilės meno šaka. Pastaruoju metu COLLECT mugėje vis rečiau pasitaikydavo tekstilės meno objektų, o Lietuvoje šis meno laukas pasižymi dideliu aktyvumu,“ – teigia A. Čižauskienė.

Parodoje – niekur nematyti kūriniai

„Art-Cart“ meno platforma šiuo metu atstovauja virš 50 menininkų iš įvairių pasaulio šalių. „Formuojant kolekcijos pasiūlymą mugei, rinkomės kūrinius, kurie išsiskirtų ne tik idėja, bet taip pat pasižymėtų išskirtine atlikimo technika ir kokybe. Parodoje menininkės pristatys naujausius savo kūrinius, dalis jų – dar niekur neeksponuoti darbai,“ – kolekcijos sudarymo principus vardijo galerijos vadovė A. Čižauskienė.

Menininkė ir kuratorė Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė yra ir Vilniaus dailės akademijos (VDA) tekstilės galerijos „Artifex“ direktorė ir kuratorė. Menininkė teigia, kad kūriniais jai svarbu skatinti individualus grožio suvokimą ir griauti meno hierarchijos supratimą. Kūryboje Inčirauskaitė-Kriaunevičienė dažnai naudoja kasdienius buities objektus, kurių paviršių dekoruoja kryželiu išsiuvinėdama tradicinius ornamentus. „Banalus grožis, utilitarūs daktai – tai mane dominantys bei kūrybą inspiruojantys objektai. Todėl savo darbuose naudoju populiariosios, dažnai kičine vadinamos kultūros fragmentus“, – pasakoja menininkė. Mugėje Inčirauskaitė-Kriaunevičienė pristatys ne tik ankstesnius, bet ir dar neviešintą naują kūrinių seriją.

Monika Žaltauskaitė-Grašienė savo kūryboje dažnai naudoja sudėtingą kompiuterizuoto žakardinio audimo techniką, o jos kūriniuose pastebima tradicinių išraiškos priemonių ir šiuolaikinių technologijų darna. Greta kitų kūrinių mugėje bus pristatytas vienas iš naujausių jos kūrinių – „Pikselių kilimas“, kuris gimė menininkei keliaujant Teherane. Jo atlikimui Žaltauskaitė-Grašienė pasirinko persiško kilimo motyvą, kurį išdidinus buvo sukurtas abstraktus pikselių raštas. „Man svarbios regimo objekto transformacijos, kuomet iš labai toli nematai konkretaus vaizdo, artėdamas suvoki, kas tai yra, o visai priartėjęs vėl matai abstrakčiai. Tai savotiška laiko ir istorinė tėkmė per vaizdą, momento, akimirkos sureikšminimas“, – apie idėjas kalba menininkė ir VDA Kauno fakulteto tekstilės katedros vedėja.

Docentė, tarptautinės „Kauno bienalės“ valdybos narė ir menininkė Loreta Švaikauskienė dirba šiuolaikinės tekstilės ir teatro kostiumo dailės srityje. Menininkė džiaugiasi dalyvavimu mugėje ir teigia, kad panašūs renginiai atveria daug naujų bendradarbiavimo galimybių. Švaikauskienė yra laimėjusi daugybę tarptautinių parodų apdovanojimų už unikalią savo tekstilės kūrinių techniką, kuri suteikia kūriniams metalo ar porceliano išvaizdą.

Menininkės kūrinių yra įsigiję nacionaliniai muziejai, privatūs kolekcininkai bei išskirtinių interjero elementų mėgėjai. „Švaikauskienės kūryba kontekstuali ir keliasluoksnė. Jos erdviniuose kūriniuose įgudusio žiūrovo akis atras įvairių epochų stiliaus akcentus, mitologinius, iš pasakų ar legendų parskriejančius motyvus,“ – apie menininkės kūrybą pasakoja menotyrininkė Virginija Vitkienė.

Indra Marcinkevičienė kuria interjerų ir baldų dizaino srityje. Temperamentingas, kontrasto pricipu pagrįstas menininkės stilius lengvai atpažįstamas jos kurtuose interjeruose. Noras sukurti žaismingą, nenuobodų interjerą paskatino menininkę užsiimti baldų bei kitų interjero elementų dizainu. Kaip ir jos kuriami interjerai, jie turi atpažįstamą autorės braižą, pasižymi drąsiais spalvų deriniais, o menininkės debiutas baldų dizaino srityje sukėlė daug atgarsių įvairiose dizaino mugėse Azijoje, JAV, Europoje. COLLECT mugėje bus pristatytas naujausias jos kurtas baldas „Bumerangas“.

Menininkė atskleidžia, kad kiekvienas jos baldas pasakoja savo istoriją. „Ta šmaiksti trumpa istorija yra labai svarbi. Ji paprastą baldą paverčia meno objektu, padaro jį paslaptingu ir nekasdieniu. Visiems sakau, kad baldas gali būti mažiausiai „du viename“: ir savo funkciją išpildantis daiktas, ir meno kūrinys, į kurį malonu žiūrėti, kuris kelia geras emocijas“, – dalijasi Marcinkevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)