Tarptautinę parodą aplankiusi biuro baldų projektavimu ir gamyba užsiimančios įmonių grupės „Ergolain“ importo vadybininkė Audronė Dargužienė pristato „DELFI“ skaitytojams bendras biuro baldų dizaino ir technologijų tendencijas, pristatytas 105 tūkst. kv. m plotą užimančiose ekspozicijų erdvėse.

Baldai, kurie rūpinasi sveikata

Ergonomiški, kilnojamo aukščio stalai Lietuvos biuruose vis dar yra gana reti. Tuo tarpu pasaulyje jie jau tampa savaime suprantamu dalyku. Ir tuo modernios stalų technologijos toli gražu nesibaigia: į juos yra diegiamos išmaniosios sistemos, kurių pagalba galima reguliuoti apšvietimą ar darbo vietos temperatūrą. Be to, tokios sistemos yra prijungiamos prie interneto ir turi asmens atpažinimo funkciją: jos gali identifikuoti sėdinčiojo padėtį ir patarti, kada ją keisti.
Tokie stalai labai naudingi darbuotojų sveikatai. Kas nuostabiausia, visa informacija apie darbuotoją, jo įpročius yra išsaugoma „debesyje“. Tai reiškia, kad asmuo gali keisti savo darbo vietą ar net persikraustyti dirbti į kitą filialą ir ten, jam atsisėdus prie stalo ir prisijungus, naujoji darbo vieta automatiškai susireguliuoja pagal jo poreikius.
Atsižvelgiant į sveikatingumo poreikius kuriamos ir šiuolaikinių biurų kėdės. Populiarėja aktyvaus sėdėjimo kėdės, kurios nuo įprastinių skiriasi tiek išvaizda, tiek funkcijomis. Tokiose kėdėse diegiamos išmanios technologijos, įspėjančios darbuotoją, kuomet jis sėdi netaisyklingai. Taip jis skatinamas rūpintis savo laikysena.

Tylai – ypatinga reikšmė

Kitas sistemų, vis labiau įsigalinčių šiuolaikiniuose biuruose ir plėtojamų daugelio dizaino bendrovių, pobūdis – garsą slopinančios sistemos. Tai gali būti tiek specialios akustinės panelės, tvirtinamos ant sienų, lubų ar sėdimųjų baldų, tiek atskiri tylos kambariai, įrengiami biuruose, tačiau jų visų tikslas tas pats – sudaryti galimybę darbuotojams atsipalaiduoti ir pailsėti.
Šiuolaikiniuose biuruose daug triukšmo, todėl darbuotojams būtina sukurti „ramybės salas“. Jos tinka tiek pašnekesiams su klientais, tiek darbų aptarimui su kolegomis ir naujų idėjų generavimui, tiek poilsiui. Baldų pertvaros, specialūs atitvarai, sienelės, net šviestuvai gaminami iš garsą sugeriančių medžiagų. Įsigali supratimas, kad garso kontrolė svarbi sveikatai ir turi būti įgyvendinta kiekviename biure.
Dar viena tendencija – darbuotojo ir darbdavio darbo vietos supanašėjimas. Daugelyje Vakarų biurų tampa įprasta, kad visi dirba atvirose erdvėse, jiems yra prieinamos tos pačios technologijos, kadangi darbdaviai suvokia, kad patogi darbo vieta darbuotojui – ne prabanga, o būtinybė, siekiant jo produktyvumo. Ypač tokia tendencija stipri Skandinavijos šalyse.

Vyrauja ryškios spalvos

Dizaino srityje akivaizdžiai pasireiškia grįžimo prie „aštuntojo dešimtmečio stiliaus“ tendencija. Prieš pora dešimtmečių populiaraus šalto, metalinio, „kosminio“ stiliaus biuruose atsisakoma. Dizainas kuria minkštumo, šilumos įspūdį, siekiama išlaikyti ryšį su gamta, suteikti biurams individualią, neformalią išvaizdą.
Tai atsispindi ir balduose: jų spalvos tampa vis ryškesnės. Taip pat spalvose siekiama natūralumo – jei spalva geltona, tai ji primins pienes, jei raudona – putiną. Dažnai tame pačiame gaminyje naudojamos 3-4 skirtingų spalvų kombinacijos.
Pavyzdžiui, skiriasi ne tik vidinės ir išorinės krėslo pusės, bet ir krėslo sėdynės bei atkaltės, į kurią atsiremiama, spalvos. O parenkant medžiagas taip pat siekiama natūralumo – dažnai pasirenkami medis, veltinis, linas.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją