Robotas – pats sau šeimininkas

Pasak „Samsung Electronics Baltics“ buitinės elektronikos padalinio Lietuvoje vadovo Miroslavo Ramanavičius, šiuolaikinės technologijos sukurtos taip, kad jos vartotojui palengvintų gyvenimą. Robotuose yra įdiegti specialūs jutikliai, kurie padeda atpažinti ir suvokti aplinką. „Daugelis žmonių baiminasi, kad robotas įstrigs tarp baldų ar neaplenks kelyje pasitaikiusių kliūčių.

Tačiau robotų korpusuose yra integruota kamera, kuri fotografuoja patalpas ir išsaugo nuotraukas savo atmintyje. Jų dėka robotas sudaro žemėlapį, kuris padeda lengvai orientuotis aplinkoje ir išvalyti visą patalpą. Kai robotui nebepakanka akumuliatoriaus energijos, jis grįžta į bazinę vietą, pasikrauna, o pasikrovęs važiuoja į tą vietą, kurioje baigė valyti. 60 kv.m. buto išvalymui robotui pakanka vieno pakrovimo.“

Buitinių robotų namuose vis daugės

„Užprogramavus siurblio veikimo laiką ir vartotojui išėjus į darbą, nustatytu laiku robotas įsijungs, išvalys namus ir pats grįš į savo vietą. Siurbliai taip pat turi dulkių sensorių, kuris fiksuoja dulkių kiekį. Tas vietas, kuriose dulkių yra daugiau, robotas valo ilgiau. Taip pat galima pasirinkti, jog siurblys tvarkytų visą butą arba tik pasirinktas zonas, pavyzdžiui, tam tikru spinduliu aplink išpiltą cukrų“, - sakė M.Ramanavičius.

Ši ir kitos funkcijos skatina dulkių siurblių – robotų populiarumą. Šeimos konsultavimo psichologo ir psichoterapeuto, Mykolo Romerio universiteto profesoriaus G. Navaičio nuomone, mūsų gyvenime robotų atsiranda ir atsiras vis daugiau. Pasak psichologo, priešintis technologiniam progresui nėra prasmės.

„XVII amžiuje buvo sakančių, kad nėra reikalo visus žmones išmokyti rašyti, nes vaikinai padirbinės vekselius, o merginos rašys meilės laiškus. Tuo tarpu mūsų dienomis, žmonių, gyvenančių be automobilio, telefono ar skalbyklės yra nedaug. Todėl tai yra tik laiko klausimas, kada tobulesnė technika bus naudojama tų, kurie šiandien abejoja, ar jai reikia leisti pinigus.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)