Su žiupsneliu fantazijos savo vaikui galite sukurti jaukią erdvę – taip ne tik padėsite jam mokytis, bet ir leisite skleistis vaiko kūrybai bei vaizduotei.

Mokytis padės mielos ir naudingos smulkmenos

Mokslo erdvę savo vaiko kambaryje galite sukurti mažomis smulkmenomis. Ant sienos pakabintas Lietuvos žemėlapis ar ant stalo padėtas gaublys tikrai privers vaiką bent retkarčiais į jį žvilgtelti ir taip nejučia mokytis. Ant sienos priklijuota kreida rašoma lenta-lipdukas taip pat gali pasitarnauti ir kaip mokomoji priemonė, ir kaip žaidimų lenta. Ant jos vaikas galės piešti, žaisti „kartuves“ ar „kryžiukus nuliukus“. Ir tai daryti galės ne vienas, o su broliu, seserimi, draugais ar kartu su jumis. Juk visi mes užaugome žaisdami „mokyklą“. Priklijuojama lenta taip pat puikiai tiks vaikui palikti priminimą ar mielą žinutę.

Vyresniems moksleiviams priklijuojama kreida rašoma lenta bus vieta svarbiems dalykams, dienotvarkei susižymėti. O galbūt įamžinti savo gyvenimo šūkį, paauglišką grafitį ar menišką piešinį – tai puiki erdvė skleistis kūrybiškumui.

Greitai pavargstantiems vaikams svarbus interjero elementas – laikrodis. Susitarkite, kiek laiko skirsite pamokoms, nepamirškite ir pertraukėlių bei laisvo laiko ir viską surašykite lentoje.

Vaikams, kuriems sunkiau laikytis įsipareigojimų, ant kreida rašomos lentos pažymėkite jų pareigas ar neatidėliotinų darbų sąrašą. Nepamaišys ir žaismingas šūkis: „Iš pradžių – pamokos, po to – kompiuteris“. Žinoma, bendru susitarimu.

Tvarkingumas

Tam, kad su vaikais nereikėtų pyktis dėl smulkmenų, kambaryje pastatykite dėžutes su kuo daugiau skyrelių, pakabinkite lentynas daiktams susidėti. Jei kyla problemų dėl nešvarių drabužių – kambaryje pastatykite skalbinių dėžę. Greta darbo stalo įrenkite lentynėles, į kurias vaikas galėtų susidėti knygas, sąsiuvinius ir kitą „popierinę“ informaciją.

Svarbu, kad viskas būtų pasiekiama ranka. Pradinukų uniformą, sportinę aprangą, kuprinę, rašymo priemones sužymėkite specialiais vardiniais lipdukais, kad daiktai nepasimestų, vaikai savo daiktus labiau įsimins ir bus motyvuoti saugoti. O jei ir pamestų, radusieji žinos kam grąžinti.

Jaukumas

„Kambarys moksleiviui“ – tai mokslo ir kartu poilsio bei žaidimų kambarys. Leiskite vaikui ant sienos priklijuoti jam tuo metu susidomėjimą keliančius plakatus. Galbūt visi drauge prieisite prie bendro sprendimo – sienų lipdukų, kurie kambariui suteiks jaukumo ir tarsi sumažins „oficialumą“. Dabar lipdukų pasirinkimas kaip niekad gausus. Ir svarbiausia, jog daugelis jų lengvai pašalinami, jei kartais vaikui pabostų.

Apšvietimas

Ypatingą dėmesį derėtų skirti kambario apšvietimui vakare ir dieniniam apšvietimui, jei kambaryje nepakanka natūralios saulės šviesos. O prie lubų priklijuotos naktį šviečiančios fosforinės žvaigždės tiks ir pačiam mažiausiam, ir jau paaugusiam romantikui. Juk žiūrėti į žvaigždes mėgstame mes visi...

Augdamas vaikas vis daugiau laiko praleidžia savo kambaryje. Jei jis bus mielas ir jaukus, šis geras prisiminimas vaiką lydės visą gyvenimą.