Kiekvienas vabzdys turi augalus, kurie jam užtikrina mitybą. Tokius augalus-maitintojus jis susiranda pagal kvapą, tad kenkėjus galima suklaidinti stipresniais ir aitresniais kvapais, kad jie pasimestų ir aplenktų pasodintas kultūras. Tada nebus jokios žalos, jie nepakenks augalams ir nepadės kiaušinėlių, iš kurių išsirita nauja jaunoji kenkėjų karta.

Suklaidinti kenkėjus galima dviem būdais. Galima apipurkšti augalus aitraus kvapo žolelių nuovirais arba tarp daržo ir sodo augalų pasodinti kitus augalus, kurie savo kvapu atbaido vabzdžius.

Amarus veiksmingai atbaido salierai, gelsvė, mėtos, juozažolė, dašis, svogūnai, česnakai, serenčiai, nasturtės.

Salotų kvapo nekenčia kryžmažiedės spragės, tad šiuos augalus patartina sodinti šalia ridikėlių ir kopūstų.

Dryžuotieji kolorado vabalai nemėgsta nasturčių, kalendrų, svogūnų, medetkų, bitkrėslių, katpėdėlių.

Skruzdėlės bijo mėtų aitrumo, tad šį augalą galima sodinti šalia vaismedžių, kur mėgsta įsikurti skruzdės, tykančios amarų, ir padedančios jiems įsikurti ant jaunų lapų.

Kurklius atbaido česnakų ir daugiamečių gvazdikų kvapas.

Šliužai nelips ant mulčiaus iš pjuvenų ir ąžuolų žievės. Jie bijo levandų ir česnakų kvapo, taip pat petražolių.

Augalų lysvėse tikslinga sodinti bazilikus, šalavijus, mairūnus, katpėdėles, agurkles, čiobrelius. Taip pat ir gėles – nasturtes, serenčius, medetkas, kraujažoles, monardas.

Jos ne tik savo kvapu atbaido vabzdžius, bet ir teigiamai veikia augalų sveikatą.

Jūsų sklypas bus ne tik gražus, bet ir naudingas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)