Pagrindinis rūpestis rugpjūtį – daugiamečių augalų dalinimas ir persodinimas. Tokiu laiku dažniausiai dalinami ir persodinami bijūnai, pentiniai, flioksai, įvairios raktažolių veislės ir kt.

Optimaliausias metas lelijų sodinimui – nuo rugpjūčio vidurio iki pabaigos. Pietiniuose rajonuose sodinimo terminai pasislenka apytikriai mėnesiu į priekį, o šiauriniuose, atvirkščiai, atgal.

Rugpjūtį ir rugsėjo pradžioje gėlynuose sodiname dvimečių augalų sodinukus, pasėtus pavasarį ar vasaros pradžioje. Į gruntą sėjame tų daugiamečių augalų sėklas, kurios, jei ilgiau laikomos, sunkiau dygsta: šilagėlių, burbulių ir kt.

Rugpjūčio pabaigoje – rugsėjo pradžioje galima sodinti ir persodinti raganes su sumedėjusiais ūgliais.

Taip pat rugpjūčio pabaigoje – rugsėjo pradžioje pradedamas smulkiasvogūnių ir svogūninių augalų sodinimas. Pirmuosius sodiname smulkiasvogūnius: scyles, žydres, puškinijas, sniegžydres, krokus.

Antrosios rugsėjo dekados pradžioje sodinami narcizai. Praėjus apytikriai savaitei po narcizų – hiacintai. Paskutinės rugsėjo pabaigoje – spalio pradžioje sodinamos tulpės.

Tinkamiausias metas sodinti skiepytas rožes mūsų klimate – ruduo (nuo rugsėjo 1 iki spalio 10). Dauguma sodininkų bijo rožes sodinti rudenį, nes mano, kad krūmas iki žiemos nespės prigyti. Tačiau tai netiesa. Jei rožės pasodinamos laiku, iki žiemos jos spės įsišaknyti, o pavasarį ims augti daug sparčiau.

Taip pat rugsėjo pabaigoje – spalio pradžioje sodiname smulkius valgomuosius svogūnus, kurių praktiškai neįmanoma išsaugoti iki pavasario, ir žieminius česnakus.

Rugsėjį – pirmąją spalio dekadą mūsų klimate sodinama dauguma medžių ir krūmų. Svarbiausia spėti viską pasodinti ne vėliau nei mėnesį iki dirvos įšalimo. Sunkiai žiemą išgyvenančių medžių ir krūmų sodinukų rudenį geriau nesodinti, o tiesiog įkasti į žemę.

Iki spalio pabaigos galima sodinti pakalnutes. Spalio mėnesį jų šaknis sodinti rekomenduojama rajonuose, kur būna geros snieguotos žiemos, kitaip sodinukai gali nušalti.

Užėjus pastovioms šalnoms, pirmųjų metų sodinukus patariama mulčiuoti durpėmis ar kompostu.

Pradedame ruoštis vėlyvo rudens sėjai: dekoratyvių daugiamečių ir vienmečių augalų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)