Šiemet visko atseikėjama mažiau
Dažnas skundžiasi, kad nėra uogų, nebus obuolių, liksime be pomidorų, kopūstų.
Veronika Gečienė iš Liškiavos parapijos teigė, kad kalta dešimties laipsnių šalna, Dzūkiją apgaubusi naktį iš gegužės 4-osios į 5-ąją. Tokios žemos nakties temperatūros neatlaikė sodai ir uogienojai. „Kiek Dievas duos, tiek ir užteks. Mažiau pyragų kepsime, mažiau cholesterolio sukaupsime“, – pajuokavo Veronika.
Ji mena ir dar vėlyvesnes šalnas, birželyje, kada lelijos ir bulvės jau žydinčios nušalo. Senjoros klausiame, kodėl šiemet bulvės nežydi. Moteris atitaria, kad yra veislių, kurios žiedų nekrauna. Anksčiau bulvių žydėjimas nurodydavo kasimo laiką. Nukritus žiedams jau būdavo galima ranka žemėje prie bulvienojo pasiieškoti šviežių bulvių, nesutrukdant kerui augti ir brandinti likusių gumbų. Kauptuku pasikasti buvo priimta tik rugpjūtį.
Veronika pastebi, kad žieminiai javai šiemet gražūs, o vasariniai, ypač mišiniai, prasti, daug kur lietingą pavasarį jie užmirko ir neatsigavo.
Nuo Joninių savas bulves valgo subartoniškės Liusios Gaidukevičienės šeimyna.
„Jau kovą ankstyvąsias bulves pradedame daiginti, kad kuo anksčiau turėtume šviežienos. Rankomis po vieną sodiname. Per Jonines šiemet, kaip ir kasmet, tris krūmelius išsikasiau, bet jos mus nustebino mažumu. Didžiausios buvo kiaušinio dydžio. Per dvi pastarąsias savaites, gavusios drėgmės ir šilumos, jos labai paaugo. Didžiulės ir kopūstų galvos. Agurkai vėluoja, bet bus ką žiemai raugti“, – tikina Subartonių šviesuolė, totorių kultūros muziejaus įkūrėja.
Ji dar pasidžiaugia savo žemės valdose turinti tokių kampelių, kuriuose auga reti augalėliai, kitur jau seniai išnykę. Čia, Subartonyse, Gaidukevičiai gyvena senoviškai, žemę išdirba savu arkliuku, vabalus nuo bulvių renka rankomis, o kopūstinius drugius baido soda, pelenais. Tik gailu, kad laikomus gyvulius visokie mašalai ir erkės puola, jų šią vasarą ypač daug priviso.
Siūlo susigrąžinti į lysves pupas
Kančėnų kaimo gyventoja Irena Maževičienė – ne tik aktyvi visuomenininkė, bet ir darbšti daržininkė.
„Šiemet neturėsime nei persikų, nei abrikosų. Kaukazinių slyvaičių lyg ir yra užmegztų, bet jos šiuo metu taip krinta, kad vargu ar liks. Ankstyvosios kriaušės, žagarvyšnės taip pat be derliaus“, – vardija Irena.
Ji pamoko, kaip paprastai ir lengvai atsiginti amarų. Reikia prie morkų, agurkų, kopūstų prisodinti paprastųjų pupų.
„Šis augalas saugo daržo derlių nuo visų vabalų. Gal todėl dzūkai jas taip mėgo ir augino, kad sugeba save ir kitus augalus apsaugoti, yra atsparios. Iš savo daržo jų išvijusi nebuvau. Kažkas patarė ir kanapių auginti kaip apsaugą, bet ko negalima, tai ir negalima. Tabakas taip pat gera kopūstų apsauga nuo amarų“, – iš savo praktikos pataria kančėniškė.
Lina Kivarienė iš Nemunaičio sako užmiršusi, kas yra miltligė, nes visas daržoves mulčiuoja. „Gamtinėje sistemoje – didelė vabzdžių įvairovė, ir juos sieja mitybos grandinė. Jei imsime naikinti žalingus, žus ir gerieji. O kurie išgyvens, tų daugės, jie įgis imunitetą ir dar labiau ims naikinti jūsų daržą. Juk ūkininkai kasmet tiek daug įvairių pesticidų išpurškia, o kenkėjų nesumažėja“, – pastebi Lina.
Ji dar patikina, kad visada „ant akių“ esančios lysvės atneša gausesnį ir sveikesnį derlių, tad pataria jas daryti arčiau langų, įkomponuoti į gėlynus. Daržovių sveikata priklauso ir nuo šalia pasodintų žydinčių vaistažolių, prieskoninių augalų. Jei nėra galimybės jų turėti visos lysvės, tai nors kamputyje įterpti keletą kerelių. Ypač serenčiai nuo pomidorų, paprikų atbaido vabalus. Nasturtės turbūt pačios skaniausios amarams ir visokiems šliužams, tad jų aplink lysves pasodinę apsaugosite daržoves, nes kenkėjai įniks į gėles. Medetkų nemėgsta drugiai, blakės. Pasodintos prie bulvių atbaido kolorado vabalus, tik reikia medetkas pasodinti kuo anksčiau. Pankolinė kinmėtė – prieskonis ir nepageidaujamų daržo graužikų priešė. Jei norite, kad paprasti agurkai taptų ypatingi, jų lysvėje prikaišiokite bazilikų – taps tarsi lengvai rauginti.
L.Kivarienei prabilus apie serenčius, prisiminiau Sigučio Obelevičiaus, diplomuoto biologo, kelių knygų autoriaus, patarimą. Kai prastėja regėjimas, į salotas, šaltas sriubas kasdien reikia įsidėti 2–3 serenčių žiedus ir tai daryti mažiausiai dvi savaites.
Įterpsiu ir savo senelių pastebėjimą. Jeigu norite iš vienkiemių ir savų sodybų išvaikyti žiurkes, prie ūkinių pastatų pasodinkite juodauogių šeivamedžių. Ne tik jų žiedų, bet ir žievės kvapas graužikams labai nepatinka. Tą jau žinojo dvarų sodininkai ir gausiai želdino jais rūsius, vištides, klojimus, kitus ūkinius pastatus.
Burokėliai – tik rauginti
„Aš siekiu racionalumo, neauginu to, kas nenaudinga. Prieš tiesdama ranką į įdomesnį daigą, pamąstau, ar man jo reikia. Mažesnį kiekį lengviau prižiūrėti negu didelį. Ir nauda, manau, didesnė. Auginu, ką mano tėvai ir proseneliai savo dirvoje turėjo. Ropės dabar išnykusios, o mes neįsivaizduojame stalo be šios daržovės. Tai nuostabi trumputėms mūsų vasaroms daržovė, užauganti per du gerus mėnesius. Ankstyvam vartojimui sodinu ropes balandį, o žiemai – liepos pirmomis dienomis. Kiek visokių patiekalų galima iš ropių pasigaminti, o svarbiausia, kad jas galima krimsti ir žalias. Kas turi ūkio, pasakysiu, kad šitos daržovės labai patinka žąsims ir kalakutams. Nors mano daržas atokiai nuo kaimynų, išsprūdę iš gardo jų paukščiai visą ropių lysvę išskaptavo nuo lapų iki šaknų. Liko dirvoje tik įdubėlės, liudijančios apie čia augusias ropes“, – pasakoja Elena iš Daugų seniūnijos.
Moteris sako auginanti daug burokėlių, bet juos valganti tik raugintus, kaip išmokė tėvai. Pateikia ir receptą: nulupti burokėlių, supjaustyti ir sugrūsti į trilitrinį stiklainį, užpilti vandeniu, įberti šaukštą druskos ir įmesti juodos duonos kriaukšlelį. Kelias dienas palaikyti virtuvėje, kad įrūgtų, ir išnešti į rūsį. Taip rauginti burokėliai labai skanūs, tinka sriuboms, mišrainėms, šaltibarščiams. Skysčio nenupilti, virti ir šaltibarščius daryti su rūgštelėjusiu mirkalu.
Sunkiausia apsaugoti nuo vagių
Braškininkyste ir avietininkyste šiuo metu ypač susidomėjusi alytiškė buvusi mokytoja Bronislava Tamulynienė sako, kad ankstyvų veislių braškių žiedai nušalo, vidutiniškai vėlyvų pusė uogų supuvo, pasidžiaugti galinti tik vėlyvųjų derliumi – uogos gražios ir skanios. Ji pastebi keistą rudeninių aviečių augimą. Jos ne į viršų šiemet stiebiasi, bet kaip pamišusios leidžia atžalas į visas puses. Bronislava spėlioja, kad uogos gali būti arba labai mažos, arba sukirmijusios. Bandė atžalas laužyti, tačiau radosi tiek daug, kad neįmanoma išrankioti, jos susiformavo į viršūnėles.
„Agurkai, augantys lauke, užmezgė vaisius ir sustojo, nenori augti, net šiluma nepadeda. Pomidorai auga, bet lapai gelsta. Bulvių po krūmu randu mažiau, nors didesnių nei kitais metais. Įdomu ir tai, kad šiemet ant savųjų nemačiau kolorado vabalų. Vyšnių žiedai nušalo, iš viso vyšnyno surinkau 4 litrus uogų, kai ankstesniais metais būdavo mažiausiai 4 ar 5 kibirai“, – pasakoja prieš cheminius purškalus kategoriškai nusiteikusi Bronislava.
Senjora jau ne pirmus metus naudojasi iš Mankūnų kaimo kilusios Elvyros Zubrienės patarimu – kopūstus ir morkas nuo kirminų apsaugo daržo plėvele. Dabar, kai baltukai drugiai jau pridėję kiaušinėlių, dangstyti per vėlu. Geriausia tai atlikti pasodinus daigus. Daržo plėvelę nuo daržovių nuimti tik rugpjūtį, kai praeina vikšrų piko metas. Pelenai, pasak moters, šioje kovoje nepadeda.
Nežinau, kas pasiūlė, pradėjus skraidyti baltukams drugiams, prisirauti dilgėlių ir jomis apdėti galveles ėmusius sukti kopūstus. Mano kolegė kaip apsaugą naudoja pernykščius raugintus kopūstus, jų prideda ant dirvos. Dar kiti pataria nupurkšti kokakola – neina joks amaras.
Bronislava dar paatvirauja, kad sunkiau už auginimą bei realizavimą yra to, ką užaugini, apsaugojimas nuo ilgapirščių. Jie skuba nurinkti uogas, nurauti česnakus, net bulves nukasa. Kai kur daržininkai kooperuojasi, saugo savo daržus paeiliui per naktis, ypač kai pradeda nokti braškės.
Talkina ir Kalifornijos sliekai
Domantonyse gyvenanti Nijolė Kuliešienė, pasisakanti prieš bet kokią daržų chemiją, pataria vikšrus paprasčiausiai nurinkti, ką ir daranti. Ji girdėjusi, kad padeda barstymas kvietiniais miltais, – vikšrai apsivelia ir nusikankina.
Nijolė pasidalija ir pastebėjimu apie rudenines avietes: „Žmonės pasiklauso rekomendacijų, kad po derėjimo reikia iškirsti uogas atidavusias šakas. Mes jų nekertame, ir, nors avietės yra vėlyvos rudeninės, uogų turime nuo birželio iki užšalimo. Aišku, jei ne tik sau augini, o ir prekybai, patarimų reikia klausyti. Mūsų neiškirstos pernykštės šakos anksti pražydo ir davė nemažą derlių, o naujai išaugusios uogomis pradžiugina jau rudenėjant. Pirmosios uogos gauna daugiau saulės ir būna saldesnės, tarsi miške augusios, o rudenį atsiradusios, kaip ir visos rudeninės, silpnesnio aromato. Tik turime prisiminti, kad avietės mėgsta maistingą drėgną dirvožemį.
Kad ir ką su vyru sodintume, nepagailime perpuvusio mėšlo, komposto, kurį pagaminti mums padeda ir Kalifornijos sliekai. Jų netyčia įsigijau mugėje Alytuje ir labai džiaugiuosi. Kalifornijos sliekai mažesni už mūsiškius, bet labai veislūs ir darbštūs. Nė vienos lysvės neturiu suformavusi be komposto ir juodžemio. Kas skundžiasi, kad per anksti gelsta svogūnai, patarčiau ten, kur juos žadate auginti, iš anksto negailint pripilti medžio pelenų ir perkasti.“
Beje, Nijolė dar gali pasigirti viendienių kolekcija, kurioje, ką tik gavus dar 15 rūšių siuntą iš Olandijos, – jau 400 veislių. Šiemet ir šių gėlių žydėjimas vėluoja.
Patirties turinčios daržininkės dar pasiteiravome, reikia ar ne nuskinti agurkų virkščių ūsus. „Tai tik mitas, kad ūsus nuskynus agurkai bus derlingesni. Jų nereikia skinti nei šiltnaminiams, nei lauko agurkams. Šios daržovės derlius labai priklauso nuo oro temperatūros. Birželį agurkams buvo šalta ir šiltnamyje, jie barstė žiedus ir augino pažastinius ūglius“, – pastebi pašnekovė.
„Dzūkijos“ sodų bendrijoje žemę dirbanti Zita Delindienė su vyru kasmet užaugina nuostabių žieminių česnakų. Moteris teigia niekada nežiūrinti jokių mėnulių, sodinanti ir nuimanti, kada laiko turinti: „Naudojame nemažai komposto, pasigaminto iš žolių ir paukščių mėšlo. Sodinu ne pirmus metus į tą pačią lysvę, vis papildydama komposto, ir visos 500 česnakų skiltelių, tiek sodinu, užauga į didžiules galvas. Nukasame tuomet, kai laiškai iki pusės nugelsta ir nulinksta.“
Retos miško gėrybės
Dvidešimt metų be vaistų gyvenanti Janina Romaškienė, kuriai medikai buvo diagnozavę sunkią sąnarių ligą, pastebi, kad vėluoja ir vaistingųjų augalų žydėjimas.
Jonažolės, žolininkės pastebėjimu, žydi tik dabar, kai paprastai pats jos žydėjimas – per Jonines. „Liepos nežydi, pelynai, valerijonai kažkur nunyko, mažiau randu ir gauromečių“, – tikina moteris. Jos paruoštų žolelių prašo Londone gyvenantys giminaičiai, neseniai išsiuntė kilogramą gauromečių, pelynų ir rykštenių. Prancūzijoje, Anglijoje pastaruoju metu labai plečiasi žolelių arbatinių tinklas. Ir ten gyvenantys lietuviai dažniau renkasi žolių arbatą negu prekybos tinklų gėrimus.
Ką vaistažolių žinovė pataria pasirinkti atsigaivinimui nuo liepos kaitros? „Labai gaivina kvapi vėsi raudonųjų monardų arbata. Tiems, kurių aukštas kraujospūdis, tiks lipikų ar pipirmėčių nesaldi arbata“, – pataria gerokai per pusšimtį vaistinių augalų gerai pažįstanti žolininkė.
Prie gauromečių savo trigrašį pridėsiu ir aš. Mano mamos kaimo kitapus Galadusio ežero lietuviškajame Lenkijos pasienyje senoliai ne tik iš kanapių virves vydavo, bet ir iš gauromečių. Jų stiebus išmirkiusios ir išbrukusios moterys ausdavo maišinę medžiagą. Žiedus džiovindavo ir arbata girdydavo karščiuojančią šeimyną. Gauromečių arbata veikia raminamai kaip valerijonai ir liaudiškame gydyme atstoja aspiriną.
Dar pasidomėjau, kaip sekasi uogautojų ir grybautojų vasarinėse miško stovyklose, vadinamosiose zonose, įsikūrusiems alytiškiams. Mardasavo miške prie ežero miško gėrybių sezoną leidžianti Ramunė informavo: „Miške uogų nėra. Čia aš jau mėnesį. Paprastai nuo 7 valandos ryto iki 14 valandos būdavau pririnkusi pilną kibirą, dabar turiu tik 3 litrus, o ilsėjausi vos 20 minučių. Mėlynės Mardasavo miške mažutės ir retos. Menkas mūsų biznis, surinkėjai už kilogramą moka 8 litus. Voveraičių per dieną gali pririnkti iki 5 kilogramų, aišku, jei žinai augimo vietas. Už voveraites dabar moka po 13 litų, jei prasidės lietūs, gausime vėl tik 8 litus. Šiame miške liūdna, gal kituose geriau, bet kelti palapinės į kitas vietoves nesinori, čia viskas pažįstama, esu ne pirmą sezoną.“
Prieš kelerius metus teko lankytis pas alytiškę Vilmą Gylienę. Gėlininkė pavaišino kambaryje užaugusiais ir sunokusiais bananais. Jų skonio neprilyginsi parsineštųjų iš parduotuvės. „Sunyko senasis keras, o naujas dar per jaunas vaisius nokinti“, – šiek tiek nuliūdino ponia Vilma.