Per tris dienas LITEXPO kartu su Vilniaus dailės akademijos (VDA) Lietuva“ nuo Dizaino inovacijų centru, „Penki Penki” konferencijų apie vizualiąją kultūrą organizatoriais ir Všį „Versli Lietuva“ pristatys keliolika Lietuvos ir užsienio dizainerių, kurie skaitys pranešimų įvairiomis dizaino temomis.

Šia proga į Vilnių specialiai atvyksta trys pasauliniai dizaino autoritetai: savitą dizaino verslo modelį išvystęs Nyderlandų dizaineris Piet Hein Eek, Berlyne gyvenantis dizaino kritikas, tinklaraščio Lucas_Berlin autorius Lucas Verweij ir įvairiais dizaino apdovanojimais įvertintas danas Hans Sandgren Jakobsen.

Penktadienį „Dizaino šnekas“ pradės charakteringų interjerų ir baldų serijos „Pienės“ autorė Indra Marcinkevičienė, kviesianti padiskutuoti, kas pirmiau „Ar kiaušinis, ar višta“. Po jos dizaino subjektyvumo niuansus, iliustruodamas savo sukurtais pavyzdžiais, nagrinės Eindhoveno (Nyderlandai) dizaino universiteto absolventas Vytautas Gečas.

„Acme Europe“ produktų vystymo direktorius Ignas Rumbutis pristatys konkretų lietuviškų dizaino produktų vystymo atvejį – kompanijai prestižinį „iF“ dizaino apdovanojimą pelniusių produktų kūrimo istoriją. Penktadienio „Dizaino šnekos“ baigsis valandos trukmės P.H.Eek pranešimu apie dizainą ir verslą.

Šeštadienį Vilniaus dailės akademijos dėstytojai Deividas Juozulynas ir Denis Orlenok, kurio inžinerinių sprendimų įmonėje „Aedilis“ sukurtas įrenginys „The Vinci“ šiemet pelnė tarptautinį „iF“ dizaino apdovanojimą, žada intriguojantį pranešimą, kurio pristatyme atsikartoja „D“ raidė.

„Daugelis Dažnai suvokia Dizainą kaip Dailų Dekoratyvinį Daiktą. Deja, tai - Dezinformacija. Dabartinis Dizainas yra Daugiareikšmis Dalykas, Dėvintis Daugiaprasmiškus Diagnostinius Daviklius. Diskusija apie Daugiasluoksnius Darbo Diapazonus, Dizaino Daržą ir Dieviškumo Deformaciją, Daugiakampius Droid’o Defektus ir Demotyvaciją. Daugtaškis", - taip savo pranešimą pristato jaunieji dizaineriai ir dizaino mąstytojai.

Ne vieną apdovanojimą už dizaino kūrinius pelniusios studijos „Puzero design“ vadovas Vytautas Puzeras pasakos ne tik apie baldų, apšvietimo sprendimų ir interjerų kūrimą, bet ir visuomeninį projektą „Korys“, kurio misija atgaivinti Neries krantinę Vilniuje. Iš jo „Dizaino šnekų“ vairą perims VDA profesorius Tadas Baginskas, visiems susidomėjusiems nušviesiantis Lietuvos baldų dizaino raidą. Šeštadienio pokalbius užbaigs valandos trukmės L.Verweij pranešimas apie dizaino populiarumo pokyčius ir dizainerio vaidmenį visuomenėje.

Sekmadienio šnekų programą pradės interjeristė, dizainerė ir straipsnių autorė Rasa Baradinskienė, kviesianti daiktų dizaine įžvelgti daugiau nei formą ir funkciją. Po jos parodos lankytojai turės galimybę išgirsti dizaino ateities „balsą“ – VDA ketvirtakursiai Aleksandras Dubickij (produkto dizainas) ir Ieva Ridzvanavičiūtė (kultūros vadyba ir politika) dėstys savo atradimus, kaip dizainas gali būti integruotas į technologijų pamokas vidurinėse mokyklose. Paskutinis „Dizaino šnekų“ pranešėjas – H.S.Jakobsen pasakos apie savo patirtį, peržengiančią valstybių sienas.

Tai pat „Baldų 2014“ lankytojai turės galimybę iš arti apžiūrėti šio dizainerio, per daugiau nei 20 metų pelniusio ne vieną prestižinį apdovanojimą, darbus. Hans Sandgren Jakobsen ekspozicijai, kurią sudaro kelios dešimtys dizaino objektų, skirta 5-osios salės balkono dalis. Galimybė pristatyti šią ekspoziciją Lietuvoje sudarė koncerno „Vakarų medienos grupė“ finansinė parama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)