Sutikite, nors mes ir esame ne pačioje palankiausioje gamtinėje zonoje, kambariniai augalai veši šalia mūsų ir gyvena savo gyvenimą. Ir būtent jie padės mums neutralizuoti agresyvią technogeninės aplinkos įtaką, rašo jlady.ru.

Ne vienos kartos gyvenimiška patirtis padėjo sukurti tokias augalų rūšis, kurios pasižymi ypatinga energetika ir teigiamai veikai mūsų sveikatą. Tikima, kad kai kurie augalai neša laimę.

Susipažinkime iš arčiau su orą gryninančiais, neutralizuojančiais žalingą aplinkos poveikį, saugančiais nuo dulkių ir alergijos augalais.

Augalai – filtrai

Dauguma augalų grynina orą, tačiau ir tarp jų galima išskirti naudingiausius, tiksliau, aktyviausius:

Chlorofitas. Šis augalas geriausiai valo patalpų orą nuo cigarečių dūmų, degimo produktų (ypač tai aktualu virtuvėje), neutralizuoja formaldehidus, kuriuos išskiria kai kurios apdailos medžiagos. Be to, šis augalas pasižymi baktericidiniu poveikiu – jo išskiriami fitoncidai naikina kenksmingus mikroorganizmus ir alergenus. Jis nereiklus, nereikalauja daug priežiūros. Chlorofilo naudingąsias savybes galima sustiprinti į vazonus įdėjus aktyvuotos anglies.
Aglaonema. Tai natūralus oro jonizatorius. Augalas kelia darbingumą, padeda atsispirti stresams. Be to, šis augalas labai gražus, dėl to gana populiarus dekoratyvinių augalų tarpe. 
Gebenė (Hedera helix) nepakeičiamas augalas tiems, kurie laiko namuose gyvūnus – šis augalas geba naikinti jų vilnos išskiriamus alergenus. Gebenė valo orą, mažina formaldehidų kiekį.
Grakščioji chamedorėja – puikus oro filtras. Ši palmė ne tik naudinga, bet ir graži. Tinkamai prižiūrima pražysta ir žydi visus metus.
Dailioji gerbera (G. Jamesonii) – gražiai žydintis kambarinis augalas. Daugelis ją augina būtent dėl gražių žiedų, džiuginančių visus metus. Tačiau ne visi žino, kad gerbera dar ir naudinga, net puikiai valo orą.
Dracena gali susidoroti su tokiais nuodais, kaip amoniakas, benzolas, ksilolas, formaldehidai, ji sugeba iš oro pašalinti apie 70 % šių teršalų. Ji pasižymi ir baktericidinėmis savybėmis.
Fikusas – švaraus oro simbolis. Ir įdomiausia, kad sugerdamas iš oro nešvarumus, jis jais tarsi maitinasi.
Citrusiniai augalai. Praktiškai visos citrusinių rūšys pasižymi antibakterinėmis savybėmis. Jos valo orą, atšviežina kambarių atmosferą.

Be šių augalų, orą valančiomis savybėmis pasižymi ir visų rūšių begonijos, krotonai, ciklamenai, kiparisai, difenbahijos, echmėjos.

Laimę nešantys augalai

Tai gal ir ne patys naudingiausi augalai, bet daugelis gėlininkų tiki jų magiškomis savybėmis. Pavyzdžiui, daugumai pažįstamas pinigų medis laikomas turto ir sėkmės simboliu.

Pinigų medis – tai zamiokulkas. Manoma, kad šis augalas pritraukia į namus sėkmę ir turtus, ypač jei nepamiršite persodindami užkasti į vazoną monetos.
Dar vienas augalas, vadinamas pinigų medžiu, - storalapis. Jis nereikalauja ypatingos priežiūros, bet atrodo efektingai, formuojamas net gali būti panašus į bonsą.

Be šių augalų, gebėjimu pritraukti turtus pasižymi azalijos, jukos, smidrai, kai kurių rūšių kaktusai, fikusai.

Namams laimę ir klestėjimą atneša bambukas (Dracaena sanderiana). Šis augalas išoriškai iš tikrųjų panašus į bambuką. Tai itin drėgmę mėgstantis augalas, jis gali augti netgi be žemės.

Mokantis sėkmę neša, padeda išsaugoti draugiškus santykius paparčiai, tradeskantės (tradescantia), gebenės, plunksnuotosios palmės. Sveikatos talismanais laikomos agavos, kalankės, fukcijos, šilropės. Kūrybiškumą kelia kinrožės, kalos, kamelijos, afelandros (aphelandra). Talentui išsiskleisti padeda kalatėja, maranta, puansetija, margenis.

Ypatingą vietą tarp laimę nešančių augalų užima vėzdūnė arba papėdžialapis (Spathiphyllum), kuris dar vadinamas moterų laime. Manoma, kad ši gėlė gali laiminga padaryti bet kokią moterį, dovanodamas laimę būti mylima, geidžiama ir laiminga. O jeigu jis dar ir žydi, plečiasi, gerai auga, laimė tiesiog veržiasi į jūsų namus, reikia tik atverti duris!

Gydomieji augalai

Augalai ne tik džiugina mūsų akis, jie gali ir gydyti.

Alavijas pirmauja gydomųjų augalų sąraše. Jis gali užgydyti žaizdas, pasižymi tulžį varančiomis, antibakterinėmis savybėmis, gydo nudegimus, veikia priešuždegimiškai. Šio augalo sultys gerina virškinimą, apetitą, kelia imunitetą, didina hemoglobino kiekį kraujyje, padeda atsistatyti audiniams. Liaudies medicinoje alavijų sultys žinomos kaip vaistas nuo skrandžio opos, gastrito, faringito ir laringito, padeda užgyti ilgai negyjančioms žaizdoms, opoms ir votims.
Kalankė taip pat gerai žinoma dėl savo gydomųjų savybių. Šis augalas naudojamas gydyti žaizdoms, praguloms, trofinėms opoms, taip pat ginekologiniams susirgimams, stomatitams, tonzilitams ir paradontozei.

Dracena – efektyvus antiseptikas. Naikindama visus kenksmingus mikroorganizmus, ji geba gydyti žaizdas ir nutrynimus, padeda išvengti žarnyno ligų komplikacijų, padeda išvengti peršalimo. Įspūdinga, kad šis augalas taip pat stiprina raumenų – kaulų sistemą, padeda apsaugoti dantis.

Begonija (margalapė) ir baltasis oleandras veikia išorinius kvėpavimo takus, padeda gydyti bronchitą, plaučių ligas.
Visi eterinių aliejų turintys augalai gerina bendrą savijautą, didina organizmo pasipriešinimą infekcijoms. Snaputis (Geranium) teigiamai veikia nervų sistemą, turi raminantį poveikį, mažina kraujo spaudimą.

Kambarinė citrina valo orą, išskirdama beveik 80 naudingų medžiagų.
Rozmarinas išskiria fitoncidus, kurie padeda greičiau išgyti sergant bronchitu ar bronchine astma.

Lauramedis padeda esant žarnyno spazmams, gydant tulžies pūslės ligas.

Mėta malšina skausmą, veikia priešuždegimiškai, gerina apetitą ir virškinimą.

Naudingų augalų sąrašą galima tęsti ir tęsti. Tačiau ir išvardintų užtenka, kad galėtume įsitikinti kambarinių augalų gydomosiomis galiomis, jų teigiama įtaka žmogui.

Kitos naudingos kambarinių augalų savybės

Kambariniai augalai drėkina sausą patalpų orą, sukuria palankų mikroklimatą, padeda nugalėti nuovargį ir didina darbingumą. Jie kelia nuotaiką ir padeda žmonėms jaustis laimingesniems. Žalia oazė bet kokią patalpą padarys jaukesnę, patogesnę.

Svarbiausia – išsirinkti tinkamą augalą (ir galbūt ne vieną). Tokį, kuris reikalingas būtent jums, kuris valys jūsų buto ar darbo patalpos orą, padės išsaugoti sveikatą, neš jums laimę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)