Kaip šių kenkėjų atsikratyti, pataria Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė Jurgita Savickaitė.

Viena kandis – rimtas įspėjimas

Kai kurie vis dar negali patikėti, kad nekaltai atrodantys kandžių drugeliai, kurie skraido palubėje, ir šlykščios kirmėlės, šliaužiojančios spintelėse, – tas pats blogis. Kandies patelė padeda net iki 400 kiaušinėlių. Iš jų apie 60 % virsta lervomis (vikšrais), likusieji – išsiritusių vikšrų maistu.

Taigi sukrusti reikėtų netgi namie pastebėjus vieną kandį. Visų pirma, derėtų atidžiai apžiūrėti spintelėse ir lentynose esančius produktus: kruopas, miltus, dribsnius, saldumynus, džiovintus vaisius, riešutus, grybus, sausainius, džiūvėsėlius, arbatžoles, kavą, sausą naminių gyvūnų ėdalą ir pan. Paprastai tokiuose produktuose pastebimos lervų išnaros, kokonai ir išmatos.

Kartais aptinkamos ir pačios kirmėlės bei kandys. Maisto produktai gali būti sukietėję, pakeitę jiems būdingą spalvą, kvapą ir skonį. Kandžių atsiradimo priežastys gali būti kelios. Dažniausiai šie vabzdžiai įskrenda pro langą arba patenka su produktais iš prekybos centrų.

Kaip kovoti?

Norint atsikratyti kandžių, būtina išmesti visus įtartinus produktus. Kandžių židinys gali būti ir nepradarytose pakuotėse. Jose būna mikroskopinės skylutės, kurių visiškai užtenka užkratui patekti. Taip pat būtina kruopščiai išvalyti spinteles ir lentynas, kad neliktų pribyrėjusių produktų likučių.

Patartina atidžiai apžiūrėti ir spintelių kraštus, viršutinius kampus – valymas nueis šuniui ant uodegos, jeigu spintelės kamputyje liks nepastebėta kandis, jos kiaušinėliai arba išsiritę vikšrai. Kirminai ilgą laiką gali misti sienų ar lubų plyšeliuose esančiomis dulkėmis arba apsigyventi mažiau patraukliuose produktuose, pavyzdžiui, duonoje.

Spinteles ir lentynėles reikėtų išvalyti dezinfekuojamomis priemonėmis. Tam puikiai tinka pašluostė, suvilgyta vandeniu, kuriame ištirpintas skalbimo muilo gabalėlis. Dezinfekuojamuoju poveikiu pasižymi ir acto tirpalas. Tačiau reikėtų vengti cheminių buities priemonių, nes jos gali pridaryti daugiau žalos negu naudos. Mat į išvalytas spinteles vėl bus dedami maisto produktai...

Be to, reikėtų kuo dažniau vėdinti patalpas, nes kandys mėgsta drėgmę ir šilumą, taip pat pasenusius produktus. Todėl nederėtų kaupti didelių maisto atsargų.

Kur laikyti birius produktus?

Dažna šeimininkė galvoja, kad užtenka užlankstyti maisto produkto pakuotės viršų, ir jis bus apsaugotas nuo kenkėjų. Tačiau smulkiais žvyneliais padengti kandžių kūneliai lengvai patenka ir per mažyčius tarpelius. Todėl kruopas ir kitus birius produktus patartina laikyti sandariuose induose.

Tiesa, kartkartėmis būtina nuvalyti jų kraštelius ties dangteliu, nes netgi mažas produkto likutis gali patraukti kandies dėmesį. Tada ji nesikuklindama padės kiaušinėlius tiesiog į tarpelį po dangteliu. Apskritai šie vabzdžiai itin mėgsta dėti kiaušinėlius į įvairius tarpelius, kartais netgi į lubose esančius nelygumus.

Kandys – ne vieninteliai kenkiantys vabzdžiai

Cukriniai žvyninukai. Tai apie 1 cm ilgio sidabrinės spalvos kenkėjai, kurie veisiasi šiltose ir drėgnose patalpose. Jie minta pelėsiu, cukrumi, krakmolu ir grūdiniais produktais, kuriuos užteršia savo išmatomis bei išnaromis. Namie pastebėjus sidabrinės spalvos kirmėles, visų pirma reikėtų gerai išvėdinti patalpas ir apžiūrėti, ar nėra pelėsio židinių.

Miltų vabaliukai. Jų yra per 20 rūšių. Populiariausi: aruodiniai straubliukai, duoniniai skaptukai, mažieji bei didieji milčiai. Vieni šių vabalų puola ir sugadina aruoduose esančius grūdus, kiti įjunksta džiaugtis jau pagamintais miltais ir miltiniais produktais namie. Norint išvengti šių kenkėjų, įsigytus miltus reikėtų persijoti ir laikyti sandariuose induose.

Skruzdėlės. Jos ne tik daug dirba, bet ir mėgsta smaližiauti. Aptikusios saldumynų, skruzdėlės duoda ženklą savo gentainiams, todėl paskanauti radinio susirenka visas pulkas. Radę užtektinai skanėstų, šie vabzdžiai nusprendžia, kad geros vietelės neverta apleisti, ir joje apsigyvena. Tiesa, kartais skruzdėles vilioja netgi paliktas puodelis su vandeniu. Namų okupantes išvyti patariama pasitelkiant kavos tirščius arba šeivamedžių lapus.

Tarakonai. Su šiais kenkėjais susidūrė kone kiekviena namų šeimininkė. Atsiradus tarakonams, specialistai pataria kruopščiai sutvarkyti būstą: atitraukti spinteles ir kitus baldus, išvalyti viryklę ir atsikratyti nereikalingų daiktų.

Kartais tenka kreiptis į specialistus, kad jie išvalytų elektros prietaisus, nes juose taip pat veisiasi tarakonų. Norint išvengti šių kenkėjų, maisto produktus reikia laikyti sandariuose induose. Tarakonų draugijos jokiu būdu negalima ignoruoti – šie parazitai gali apkrėsti tuberkulioze, dizenterija, salmonelioze, o maiste paliktos jų išnaros gali tapti alergijos priežastimi.

Įsigijus sugadintą prekę – netylėti

Prekybos centruose per planinius patikrinimus arba gavus skundų tikrinama įvairių produktų higiena, saugumas, ženklinimas ir kiti privalomieji kokybės reikalavimai. Pastebėjus, kad įsigytas produktas nekokybiškas, pavyzdžiui, užterštas kandimis arba jų lervomis, siūloma kreiptis į produktą pardavusį pardavėją.

Beje, būtina su savimi turėti produkto įsigijimo čekį. Pardavėjui atsisakius grąžinti pinigus už nekokybišką prekę, kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą nemokamu telefonu 8 800 40 403.

Tai įdomu

Namuose gyvena net keturių rūšių kandys: drabužinės, kailinės, sėklinės čiupiklinės ir baltapetės čiupiklinės.

Maistinės kandys yra 9–15 mm ilgio ir pilkšvos spalvos.

Daugiausia kandžių skraido balandžio ir gegužės mėnesiais. Tuomet didžiausia tikimybė, kad šie vabzdžiai gali įskristi pro langą. Todėl patariama naudoti nuo vabzdžių apsaugančius ant langų montuojamus tinklelius.

Gamtininkai teigia, kad kandims nepatinka aštrūs kvapai, todėl nuo jų patariama saugotis naudojant kvapų muilą, levandas, citrusinių vaisių žieveles ir actą. Tačiau kvapai greitai išgaruoja, tad apsaugos priemones reikia dažnai keisti. Antraip aštraus aromato neskleidžiančios citrusinių vaisių žievelės arba žolelės ne tik neapsaugos nuo kandžių, bet netgi jas pritrauks.

Kandys nepakenčia laurų lapų ir rozmarinų kvapo.

Pasak JAV mokslininkų, vabzdžiai sunaikina apie 5 % grūdinių produktų visame pasaulyje.