Spalvoto meduolio diena Lietuvoje paskutinį lapkričio savaitgalį organizuojama jau ketvirtus metus. Vaikų iš globos namų integracijai į visuomenę skirta akcija šiemet buvo vyko net 11-oje šalies miestų. Daugiau nei 20 smulkių kepyklėlių nemokamai visus atvykusius vaišino meduoliais, kvietė kartu vaikais iš globos namų juos marginti įvairiaspalviais glajais, kurti linkėjimus, bendrauti.

Akcijos idėjos sumanytoja Violeta Masteikienė džiaugiasi, kad šventė pavyko: „Šiemet ne tik išsiplėtėme per 11 miestų, bet labai džiaugiuosi, kad Spalvoto meduolio diena tapo tikra švente vaikams ir bendruomenei. Ankstesniais metais vežėme meduolius, suvertus į advento kalendorius vaikams į globos namus, o šiemet kvietėme atvykti į miesto kepyklėles ir tiesiogiai dalyvauti kūrimo ir dalinimosi procese. Miestų koordinatoriai pasistengė, kad vaikai turėtų galimybę pabendrauti su įdomiais žmonėmis, patirtų kuo daugiau šiltų emocijų ir pasimėgautų bendravimu, – manau, kad to vaikams labiausiai ir norisi,“ – sakė V. Masteikienė.

Projektas per ketverius metus turi subūręs gausų bendraminčių ratą, kurie kasmet noriai prisideda prie idėjos įgyvendinimo ir tolimesnio vystymo. Šiemet prisijungė daug naujų dalyvių, miestų savivaldybės tapo renginių globėjomis, buvę svečiai tapo koordinatoriais ir šventės organizatoriais savuose miestuose.

Meduolinis siautulys prieš Kalėdas suvienijo Lietuvą

Organizatoriai juokauja, kad šiemet akcija buvo pastebėta svarbiausių valdžios atstovų – kepyklėlėse apsilankė žemiškosios valdžios atstovė – LR prezidentė Dalia Grybauskaitė, ir dvasiškosios valdžios atstovas – Telšių vyskupas Jonas Boruta. Vilniuje kasmet meduolius margina miesto meras Artūras Zuokas su šeima, šį savaitgalį savo apsilankymu pagerbė ir Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas su šeima, Panevėžio meras Vitalijus Satkevičius, Marijampolės meras Vidmantas Brazys, Telšių meras Vytautas Kleiva, Kėdainių rajono meras Rimantas Diliūnas.

Vilniečiai kepyklėlėse galėjo sutikti kartu su vaikais nuoširdžiai į marginimo darbus panirusį dizainerį Aleksandrą Pogrebnojų; linksmai dainas traukiančius muzikantus Jurgį Didžiulį su žmona Erika Jennings; Spalvoto meduolio dienos ambasadorių Vladą Kovaliovą, kvietusį visus rasti laiko pabendrauti su vaikais; vaikais aplipusius linksmų plaučių vyrukus – būgnininką Josh‘ą iš grupės „The Perfect Pill“ ir „Neteisėtai padarytą“ dainuojantį mimą Šarūną; marginti meduolius prieškalėdine šeimos tradicija jau tapo aktorei Reditai Dominaitytei; tikėtina, kad tai pamėgs ir pirmąkart saldžiuosius teptukus paėmusios TV laidų vedėjos Agnė Zakarevičienė ir Laima Kybartienė.

Kaune po repeticijos susitikti su vaikais skubėjo dainininkė Jūratė Miliauskaitė ir visada besišypsančios „Roxy5“ merginos. Klaipėdoje gausybę vaikų išvydę aiktelėjo, nėsyk akcijos nepraleidę Violeta ir Vilius Tarasovai, išdalinę vaikams dėžes dovanų, o kepyklų darbuotojai, pritrūkus medulių, skubėjo naujai kaisti krosnis.

Šiauliuose tešlos išskirtiniams gitaros formos meduoliams nebeliko šventės ambasadoriui Virgiui Stakėnui, atėjusiam su kompanija vaikų ir jaunuoju magu Mario Tarasini – „kavinė, kaip silkių statinė“ – taip buvo reziumuota ir suskaičiuota, kad iki pietų jau buvo numarginta 600 meduolių. Kėdainiuose ir Telšiuose svečiai lankėsi pagal griežtą grafiką, nes kitaip priimti visus nebuvo šansų.

Marginimą keitė koncertai ir šokiai, meduolius, jiems pasibaigus, – sausainiai. Marijampolės kepyklėlėse mažyliai laižė pirštus, pavaišinti karštu šokoladu, Utenos, Joniškio, Druskininkų organizatoriai ir savanoriai džiaugiasi turėję galimybę suteikti puikių emocijų vaikams ir miestiečiams.

Spalvoto Meduolio šventėje apsilankė apie 20 globos namų ir 10 dienos centrų vaikai. Organizatoriams talkino gausus būrys savanorių. Kiekviename mieste numargintų ir padovanotų meduolių skaičiuojama tūkstančiais. Tūkstančiais galima suskaičiuoti ir išdalintų šypsenų, gautų teigiamų atsiliepimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)