Bėgant laikui vonios kito, sunkias ketaus vonias keitė metalinės. Dabar galima rasti pačių įvairiausių medžiagų santechnikos, tačiau dažniausiai mūsų butuose vonia būna padengta emaliu.

Niekam ne paslaptis, kad vonios emalis labai greitai praranda žvilgesį, atsiranda įtrūkimų, gelsta, gadina visą vaizdą. Net pati geriausia santechnika su laiku gali patamsėti, juolab neteisingai prižiūrint.

Keisti visą vonios santechniką būtina tik tuo atveju, jei deformuotas korpusas, yra rimtų įskilimų ir panašiai. O perstatyti vonią gan keblu, juk kartu su tuo reikia daryti visos patalpos remontą.

Jei jūsų vonia dar gali tarnauti ne vienerius metus, tačiau kaip reikiant jos išvalyti ir išblizginti nebeišeina, galima paprasčiausiai vonią atnaujinti.

Tai padaryti itin paprasta, juk šiandien rinkoje siūloma aibė variantų. Pavyzdžiui, galima vonioje įrengti akrilo įdėklą arba ją emaliuoti. Jei pirmuoju atveju įdėklą pagal jūsų vonios formą parengtų specialistai, tai naują emalį galima pasidaryti patiems savarankiškai, tačiau tik tuo atveju, jei turite įgūdžių.

Toks darbas nekainuoja labai brangiai, tačiau meistras atliks jį greitai ir kokybiškai, o ir jums neteks kvėpuoti kenksmingais garais.
Papasakosime, kaip atliekami panašūs darbai.

Akrilinis įdėklas

Kaip žada gamintojai, akrilas atsparus smūgiams, hermetiškas, ekologiškai saugus, negelsta. Jį galima plauti įprastu muilu.

Pirmojo vizito metu meistras išmatuoja vonią. Pagal vonios formą bus gaminamas akrilo įdėklas - apie keturių milimetrų storio. Jis gali būti bet kokios spalvos, pagal jūsų pageidavimus.

Jūsų vonia bus ištepta specialia klijų medžiaga. Darbas užtruks apie dvi valandas. Vonia bus galima naudotis po dešimties valandų. Akrilinis įdėklas tarnaus iki dvidešimties metų.

Ar toks pasirinkimas turi minusų? Jei klijų medžiaga prastai sukibs ar jei kažkuri vieta bus prastai sutepta, įdėklas gali pradėti atšokinėti. Dažniausiai taip nutinka vonios dugnui. Daugeliu atvejų tai priklauso nuo meistro darbo kokybės.

Nuo vandenyje esančių rūdžių vonia vis tiek tamsės, todėl, kad to nenutiktų, ją plauti reikia kaip galima dažniau. Taip pat būkite atsargūs, akrilo įdėklas gali būti gan slidus, ypač pačioje naudojimosi pradžioje.

Emaliuota vonia

Skirtingai nei akrilo įdėklo atveju, meistras ateina tik vieną kartą. Jis išvalo vonios paviršių, ją nuriebalina, užtepa grunto sluoksnį, o paskui - emalio sluoksnį. Darbas užtrunka kelias valandas, kartais - visą darbo dieną. Nauja danga tarnaus ne mažiau kaip penkerius metus.

Jei esate tikri, kad sugebėsite kruopščiai paruošti paviršių, gerai jį nuriebalinti, teisingai užtepti gruntą ir emalį, galite atlikti darbus savarankiškai. Tačiau sutaupyti pavyks ne itin daug, o garantijos, kad atliksite darbą kokybiškai, jums niekas neduos.

Minusų tokia vonia taip pat turi. Pirmiausia, darbo metu sklis labai stiprus kvapas, antra, joje negalima maudytis kelias dienas, trečia, reikia saugoti, kad nepatektų plaukelių ar šiukšlių. Užtat, žinoma, galiausiai jūsų vonia atrodys lyg nauja, tarytum ką tik ją nusipirkote.

Kas toliau?

Įrengus įdėklą arba užtepus emalį, jums suteiks vienerių metų garantiją. Prižiūrėti atnaujintą vonią vienu ar kitu atveju jums teks taip pat. Galima ją plauti tik švelniomis plovimo priemonėmis, be chloro ir rūgščių.

Ir vienu, ir kitu atveju į vonią nevalia mėtyti sunkių daiktų, dėti dubenų be minkšto pagrindo, lieti verdantį vandenį. Kuo dažniau plausite vonią, tuo ilgiau ji jums tarnaus ir bus graži, be įtrūkimų ir patamsėjimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)