Kambariniai augalai birželį reikalauja apsaugos nuo saulės spindulių, dažno laistymo ir reguliaraus tręšimo. O atvirame grunte, atėjus vasarai, rūpesčių dar padaugėja. Pakalbėkime apie tai, kas būtiniausia.

Sėja tęsiasi

Sunku įsivaizduoti gėlyną be žavių saulučių. Norėdami pergudrauti gamtą ir sulaukti žiedų sėjos metais, nuo pat ankstyvo pavasario imame rūpintis, kaip jas pasodinti. Tačiau galima ir neskubinti įvykių.

Tai dvimetis augalas, ir birželį pats metas sėjai. Artėjant žiemai, augalas sutvirtės, ir pavasarį pasitiks puošniais žiedais, kurių žydėjimas tęsis visą vasarą.

Sėjama eilėmis į paruoštas lysves, lengvai užberiama žemėmis. Labai svarbu, kad dirba būtų nuolat kiek drėgna. Rugpjūtį paaugę sodinukai perkeliami į nuolatinę vietą.

Toks būdas gerokai lengvesnis, juk visa priežiūra - tik laistymas ir ravėjimas. O rezultatas - tiesiog pritrenkiantis, juk saulučių žydėjimas prasidės vos sniegams nutirpus.

Birželį sėjamos alpinės neužmirštuolės, aguonos, varpelių, gvazdikų, rusmenių sėklos.

Greitoji pagalba ligoniams

Jei gegužę trūko lietaus, tai gali nulemti puvinio išsivystymą daugiamečių gėlių šaknyse. Pažeistus augalus iškaskite ir sudeginkite, o likusius būtina apipurkšti ir palieti 0,2% fundazolo tirpalu.

Birželį gėlių augintojai susiduria ir su dar viena neganda, ant augalų lapų gali pasirodyti dėmėtumas - tai grybelio veiklos rezultatas. O su šia neganda susidoroti padės tas pat fundazolo tirpalas. Jis naudojamas ir kovojant su miltlige, tačiau šiuo atveju efektyvesnis topazas.

Chemijos priešininkams yra liaudiški metodai, skirti apsisaugoti nuo miltligės:

Litras karvės pieno dešimčiai litrų vandens;
Penkiasdešimt gramų kalcinuotos sodos ir keturiasdešimt gramų ūkiško muilo dešimčiai litrų vandens;
Penki litrai šviežios tūbės, sumaišyti su dešimčia litrų vandens ir palikti trim dienoms, tuomet praskiesti vandeniu (penkiems litrams mišinio - dešimt litrų vandens) ir atskiesti.

Tulpės eina ilsėtis

Gegužės karščiai priartino tulpių iškasimo laiką nuo birželio vidurio iki pradžios. Nelaukite, kol pageltę lapai visai išdžius, kitaip negalėsite atrasti žemėje svogūnėlių.

Po iškasimo svogūnėliai sumetami į silpną kalio permanganato tirpalą pusvalandžiui, tuomet dedami vienu sluoksniu gerai vėdinamoje patalpoje be tiesioginių saulės spindulių, kurioje temperatūra būtų 23-25 laipsniai. Rugpjūtį temperatūra sumažinama iki 20 laipsnių, rugsėjį - iki aštuoniolikos. Temperatūrų režimas labai svarbus būsimo žiedo formavimuisi. Žinoma, sunku jo griežtai laikytis, tačiau rezultatas vertas pastangų.

Narcizai taip pat bus dėkingi už tokį vasaros poilsį. Jiems nereikia kasmetinio iškasimo, užteks kartą į tris metus. Kitaip svogūnėliai bus mažesni ir žydėjimas susilpnės.

Parko rožių dauginimas

Mes laikome jas laukinėmis, jos netinka puokštėms ir klomboms. Tačiau žiedais apiberti krūmai yra tokie gražūs, kad norisi turėti juos savo sodo kampelyje. Ir tai visai ne problema, jie gerai dauginasi pusiau sumedėjusiais skiepais.

Šiltnamiu gali būti perregimas plastikinis butelis nupjautu dugnu. Iš pradžių atidarykite dangtelį tik laistydami, tuomet visai jį pašalinkite. Juos galima palikti taip žiemoti, užbėrus žemių. Labai paprasta, tačiau efektyvi priemonė.

Birželį dauginamos hortenzijos, lanksvos, raugerškiai, jazminai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)