Gėlių dauginimas

Pats metas padauginti kambarines rožes. Šiuo metu jos jau gausiai žydi. Nužydėjusias šakeles nupjaukite, palikite 2 – 3 pumpurus, kad suformuotumėte gražų krūmą ir pratęstumėte žydėjimą.

Iš nukirstų šakelių galim atskirti 10 cm ilgio stiebus. Nupjaukite aštriu daiktu pora milimetrų žemiau pumpuro. Šakeles pamerkite į vandenį, indą iš viršaus uždenkite stiklainiu, kad būtų sudarytas šiltnamio efektas.

Šiam šaknų daiginimo procesui reikia šviesos, bet ne saulėtos vietos. Kai išdygs šaknys, susodinkite augalus į nedidelius vazonėlius ir iš viršaus vėl pridenkite stiklainiais. Kitais metais turėsite visą rožyną.

Taip galima dauginti ir gloksinijas. Jų apipjaustyti nereikia, bet nupjovus vieną kitą lapelį didelės žalos nebus, o greitai turėsite antrą augalą.

Sanatorija citrinoms

Daugelį augalų vasarai žmonės išneša į balkoną dėl grožio, o kai kuriems augalams tai tiesiog būtina, kad jie sustiprėtų ir išgražėtų. Jei kambariniai citrusiniai augalai atrodo nekaip, surenkite jiems sanatoriją gryname ore.

Persodinimas

Reikia persodinti – pakeisti žemę, o ne perkelti augalą su sena žeme į didesnį vagoną. Vazoną geriausia palikti tą patį ar tokio paties dydžio. Augalą su visomis žemėmis įstatykite į vandenį, atsargiai išplaukite iš šaknų žemes.

Jei šaknys menkai išsišakojusios, patrumpinkite pagrindines šaknis, tada joms ims šakotis. Žinoma, nukirskite ligotas, pradėjusias pūti šaknis.

Beliko persodinti augalą į paruoštą vazoną su žeme ir gausiai palieti.

Po šios procedūros kelias dienas palaikykite augalą vėsioje vietoje be tiesioginių saulės spindulių.

Vainiko formavimas

Praėjus porai savaičių po persodinimo, kai šaknys pripras prie naujos dirvos, galima išnešti augalą į balkoną. Plonu baltu audiniu apsaugokite nuo tiesioginių saulės spindulių.

Jei vainikas susiformavęs, galite patrumpinti ilgesnes šakas. Jeigu vainikas dar neformuotas, teks nugenėti du trečdalius pagrindinių šakų. Vazoną nuolat sukiokite, kad vainikas būtų tolygus, nenulinktų į vieną šoną šviesos šaltinio link.

Nebijokite ryžtingų priemonių, kur kas blogiau pasyviai stebėti, kaip nyksta augalas. Prieš akis – visa vasara, jūsų augalas išaugs į tvirtą medelį, kuris džiugins žiedais ir kvapniais vaisiais.

Jeigu sanpaulijos nedžiugina

Sanpaulijos - nuo seno pamėgtos gėlės, jų yra beveik kiekvienuose namuose, tik toli gražu ne visada vazonas būna aplipęs žiedais.

Įprastesnis vaizdas – lapelių miškas, o tarp jų – keli žiedeliai arba atvirkščiai – storas stiebas su keliais lapeliais viršūnėlėje.
Nesijaudinkite, pavasaris - tinkamiausias laikas gaivinti gėles.

Naujų augalų sudaiginimas. Taip atgaivinsite pasenusius (trejų – ketverių metų) augalus.

Sanpaulijos dauginamos pažastiniais ūgliais ir žiedstiebiais bei lapeliais, kurie nuskinami ir paliekami inde su vandeniu, kad įsišaknytų.

Nupjaukite stiebą be lapų, palikite 2 – 3 cm su trimis viršutinėmis lapelių eilėmis ir pamerkite į vandenį, kad išaugtų naujų šaknų. Kai išaugs šaknys, atsinaujinusį augalą persodinkite į vazoną su nauja žeme.

Ūglių nuskabymas. Nuskabote jaunus ūglius ir paliekate tik pagrindinį stiebą. Aštriu pieštuku atsargiai atskirkite ūglius nuo pagrindinio stiebo, žaizdeles dezinfekuokite. Kad nepriaugtų daug ūglių, nesodinkite našlaičių į riebią žemę.

Kai gėlė peržydi, nuskabykite žemutinį lapelių sluoksnį ir persodinkite gėlę į naują žemę. Po poros savaičių galima pradėti tręšti – iš pradžių trąšomis su azotu, paskui – fosforinėmis trąšomis.

Apželdiname balkoną

Gegužę gėlių augintojams padaugėja veiklos – balkonas virsta gėlynu.

Saulėtiems pietų, pietvakarių ir pietryčių pusėje esantiems balkonams rekomenduojamos verbenos, našlaitės, gvazdikai, pelargonijos, petunijos, gvaizdūnės.

Pusiau pavėsingiems šiaurės rytų ir šiaurės vakarų pusėje esantiems balkonams tinkamos leukonijos, lobelijos, pelargonijos, serenčiai.

Pavėsingiems šiaurinėje pusėje esantiems balkonams tiks begonijos, žiemės, fuksijos.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją