Visame pasaulyje tėvai susiduria su nepakenčiamu vaikų elgesiu. Tikriausiai ne kartą parduotuvėje teko matyti rėkiantį vaiką, kuriam ko nors nenuperkama. Ir patiems turbūt teko atsidurti situacijoje, kai vaikas verkia ko nors užsigeidęs ar agresyviai elgiasi, užsispiria, norėdamas pasiekti savo.

Tokie vaikai vadinami „sunkiais“, užsispyrusiais. Jie būna sunkiai sukalbami, nori, kad būtų pildomi visi jų įgeidžiai. Šiems vaikams dažnai diagnozuojamas elgesio ir dėmesio sutrikimas, hiperaktyvumas. Pabandyti suprasti ir susitarti su tokiais vaikais galima naudojant elgesio korekcijos metodiką.

Gydytojai psichiatrai ir psichologai dažnai susiduria su tėvais, manančiais, kad situacija tokia beviltiška, vaiko elgesys nepataisomas, kad vienintelė išeitis – medikamentinis gydymas. Tėvai dažnai kaltina save, mano nemokantys auklėti vaikų, esantys blogais tėvais, nes beveik visos priemonės, kurių jie ėmėsi, pasirodė neefektyvios. Tačiau netinkamą vaikų elgesį galima pakeisti naudojant elgesio terapiją. Tokia terapija naudojama susierzinimui, pykčiui, užsispyrimui suvaldyti.

Svarbu tėvams nustoti neigiamai vertinti save, menkinti savo tėvystės įgūdžius. Pagrindinis šios terapijos tikslas – sumažinti blogo elgesio pasireiškimą ir skatinti elgtis gerai. Reikia išanalizuoti elgesio priežastis, aptarti patį elgesį ir jo pasekmes.

Nors jūs ir norėtumėte turėti tobulą vaiką, žinokite, kad tokie vaikai neegzistuoja. Štai keletas paprasčiausių patarimų, padėsiančių įveikti elgesio problemas.

Sutelkite dėmesį į teigiamus dalykus. Daugumai vaikų trūksta dėmesio ir jie daugiau jo sulaukia elgdamiesi blogai. Jei jūs pastebite, kad vaikas elgiasi tinkamai, pagirkite jį.

Nenusileiskite vaikui – jis turi žinoti, kad jūs visada pasielgsite taip pat. Prisiminkite, kad vaikai mėgsta suaugusiaisiais manipuliuoti, visada laikykitės savo įsitikinimų, nenusileiskite vaiko kaprizams.

Vadovaukitės griežta dienotvarke, migdykite vaiką tuo pačiu metu – tokiems vaikams labai svarbus pastovumas, jie turi pakankamai išsimiegoti, tai svarbu jų gerai fizinei ir psichologinei būsenai.

Prisiminkite save – pavargę ir neišsimiegoję jūs irgi į viską jautriau reaguojate.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)