Mėlynas pliumbagių lietus

Rūta Beltienė

Žydrų pliumbagio žiedų skėčiai terasoje žavi neįprasta išvaizda. Šis egzotinis augalas turi savo kaprizų ir ne visada prisitaiko prie jaukių namų sąlygų. Jam reikia erdvės ir vėsaus kambario žiemą, šviesios vietos vasarą. Tik tokiu atveju Pietų Afrikos gražuolis jaučiasi gerai.

Gausus žydėjimas pribloškia

Visi norime auginti kuo ilgiau žydinčius augalus. Vienas jų yra afrikinis pliumbagis (Plumbago auriculata, sin. P. capensis). Žydi gausiai ir ilgai, nuo pavasario iki rugsėjo. Tikriausiai dėl gausių žydrų (retai baltų) žiedų kažkas jį pavadino dangaus jazminu, mėlynuoju lietumi. Tai krūmas arba liana. Lapai 4–5 cm ilgio, paprasti. Žiedai žydri, šviesūs, susitelkę į skėtiškas kekes. Afrikinis pliumbagis – viena iš 10 šios genties rūšių, plačiai auginama kaip kambarinis ir oranžerijų augalas. Gamtoje paplitęs upių slėniuose, kalnų šlaituose iki 900 m virš jūros lygio, atogrąžų pamiškėse Pietų Afrikoje.

Vasarą ir žiemą priežiūra skirtinga

♦ Pliumbagiams reikia daug šviesos ir saulės, bet ne karštų vasaros vidurdienio spindulių. Namuose jiems tinkamiausi rytiniai ir vakariniai langai. Laikant prie pietinių, vasarą reikia augalus atitraukti arba vidurdienį užtraukti lengvą užuolaidą. Temperatūra įprasta – 18–22 °C.
♦ Jei visus metus pliumbagį auginsite kambaryje, šiltomis dienomis kuo dažniau atidarykite langą – jis ypač mėgsta gryną orą.
♦ Oro drėgmė nėra labai svarbi. Tik karštomis dienomis augalus patartina apipurkšti.
♦ Vasarą pliumbagiai geriausiai auga lauke. Tinka balkonas, terasa, sodas ir gėlynas. Sušilus orams, iš karto išnešti negalima, reikia prie naujų sąlygų pratinti palaipsniui. Laikyto tamsesniame kambaryje augalo nepatartina iš karto perkelti į saulėtą vietą. Jei negalite nešioti pirmyn ir atgal, pirmąją savaitę jį pridenkite nuo saulės.
♦ Pavasarį ir vasarą pliumbagiai laistomi gausiai, kai tik pradžiūsta žemės paviršius.
♦ Tręšiama kas dvi savaites kompleksinėmis mineralinėmis trąšomis.
♦ Lauke šie augalai ištveria nestiprias šalnas, bet žiemoti negali.
♦ Rudenį, prieš šalnas, pliumbagiai grąžinami į patalpą. Temperatūra sumažinama iki 15 °C, augalas ruošiamas ramybės periodui, nebetręšiamas.
♦ Žiemą pliumbagius būtina laikyti šviesioje, vėdinamoje patalpoje, kur pakankamai vėsu (8–12 °C). Dienos trumpos, saulė šviečia retai, taigi ir pritemdyti nereikia. Netgi galima papildomai apšviesti. Tamsioje patalpoje augalai numeta didelę dalį lapų, o šiltoje džiūsta ir plonos šakelės.
♦ Rudenį ir žiemą pliumbagiai laistomi saikingai. Pradžiūvus žemės paviršiui, palaukiama 1–2 dienas ir tik tada pilamas vanduo. Laikant vėsiai, augalai laistomi atsargiai, kad nuo per didelio drėgmės kiekio nepradėtų pūti šaknys. Vanduo turi būti kambario temperatūros.

Svyrantis ar laipiojantis? O gal medelis?

♦ Pliumbagius patartina formuoti. Jie auga sparčiai, taigi greitai keičiasi ir išvaizda. Kol augalai jauni ir lankstūs, galima auginti kaip lianas ant atramų (stiebai esti 3–4 m aukščio), lankų arba kopėtėlių. Subrendę stiebai tampa stangrūs ir tvirtesni. Tada juos lenkti reikia labai atsargiai.
♦ Kadangi pliumbagiai neturi nei ūselių, nei dyglių ir nelaipioja, stiebus prie atramų reikia pririšti. Jiems galima suteikti įvairias formas. Nužydėję ūgliai iškarpomi.
♦ Formuojant kiekvieną pavasarį išpjaunami pernykščiai ūgliai. Šakelės apkarpomos taip, kad pliumbagiai išlaikytų norimą formą. Vasarą susidarys naujos ilgos šakos, todėl paliekama vietos joms skleistis.
♦ Norėdami pliumbagius auginti krepšeliuose, ūglius žemyn lenkite nuo pat pirmųjų metų. Žemyn svyrančios ilgos šakos atrodys įspūdingai. Tik krepšeliai turi būti kuo didesni, kad šaknims užtektų vietos. Be to, nepamirškite kasdien laistyti. Juk didelis augalas karštą dieną išgarina daug vandens.
♦ Formuojant medelį, pirmaisiais metais pagrindinį, tvirčiausią, stiebą reikia pririšti prie kuolelio. Taip jį reikės laikyti visada, ne tik pirmuosius metus. Nesvarbu, kad kamienas sumedėjęs, ilgi jauni ūgliai gali būti per sunkūs ir jį nulaužti. Tik kasmet rišama vis kitoje vietoje,kad raiščiai neįsirėžtų į žievę.

Dovanokite draugams

Pamatę didelį žydintį pliumbagį, Jūsų svečiai neliks abejingi. Kas nors būtinai paprašys bent mažo augaliuko. Parduotuvėse, bet tikrai ne visose, galima rasti sėklų ir augalų vazonėliuose.
♦ Pliumbagių sėklos sėjamos į dėžutes su komposto ir smėlio mišiniu (1 : 1). 20 °C šilumoje jos sudygsta per 10–14 dienų. Paaugę sėjinukai persodinami į vazonėlius. Jauni augalai pradeda žydėti po metų.
♦ Auginiais pliumbagiai dauginami pavasarį ir prasidedant rudeniui. Naudojamos pavasarį genint nukirptos šakelės. Paruošti auginiai sodinami į dauginimo dėžutę, pridengiami. Jie 14–16 °C temperatūroje įsišaknija per dvi savaites. Tada persodinami į vazonėlius. Laikomi šviesiai, gausiai laistomi. Pražysta po 4 mėnesių.