Ne visi žino, kad Lietuvos piet­ryčiuose ar Šiaurės Lietuvoje patartina auginti tik ant pirmamečių ūglių žydinčias hortenzijas.
Jei poilsiaujantis Kuršių nerijoje vilnietis sugalvos auginti mėlynžiedes ar rausvažiedes hortenzijas, žydinčias ant pernykščių ūglių, jis turės pasirūpinti, kad žiemą jie nenušaltų. Vadinasi, augalą teks sodinti į vazoną ir šaltuoju metų laiku laikyti rūsyje. Tuo tarpu gyvenantiems arčiau jūros taip vargti nereikia.

- Kuo skiriasi įvairios hortenzijos? Ką Lietuvoje galėtumėme auginti nesibaimindami, kad nušals?

Seniausiai mūsų krašte auginama ir labiausiai paplitusi šviesioji hortenzija ir jos veislės ‘Grandiflora’ bei ‘Annabelle’.

Šviesioji hortenzija – dažniausiai 1–1,5 m aukščio krūmas. Žiedai – balti ar žalsvai balti, kraštiniai rausvo atspalvio, 5–15 cm skersmens viršūniniuose žiedynuose.

‘Grandiflora’ veislės žiedai balti, žiedynai – iki 20 cm skersmens, o ‘Annabelle’ žiedai – iš pradžių žalsvi, vėliau balti, žiedynai – iki 30 cm. Žydi nuo birželio iki rugsėjo, negausiai – ir spalio mėnesį.

- Kada patartumėte hortenzijas genėti?

Didžiuliai hortenzijų žiedynai dažnai nulenkia šakas ant žemės. Norėdami to išvengti, sodinkite hortenzijas grupėmis ar įrenkite aptvarėlius. Kai kurie hortenzijų augintojai rekomenduoja jų beveik negenėti, nes storesni stiebai mažiau linksta, kiti atvirkščiai – rekomenduoja kiekvieną rudenį nukirpti hortenzijų stiebus beveik iki pat žemės.

Žiemą nematome neišvaizdžių hortenzijų stiebų, o kitais metais žiedai būna tik nežymiai smulkesni. Geriau negenėti šviesiųjų hortenzijų pavasarį, nes jos žydi ant šiųmečių ūglių, kuriuos formuoja pavasarį. Šviesiosios hortenzijos sodinamos vidutiniškai derlingame, gerai drenuotame, bet drėgname dirvožemyje. Jos gali augti rūgštokame (pH 4,5) dirvožemyje, bet geriau žydi neutraliame, pusiau pavėsyje, geriausiai taip, kad saulė šviestų iš ryto. Šviesiąją hortenziją ir jos veisles galima auginti visoje Lietuvos teritorijoje.

- Daug kur tenka matyti šluotelinių hortenzijų. Kuo jos ypatingos?

Šioms hortenzijoms reikia panašių auginimo sąlygų ir priežiūros kaip ir šviesiosioms. Šluotelinės hortenzijos (Hydrangea paniculata) krūmas išauga iki 2 m aukščio, žiedai iš pradžių balti, vėliau parausta, susitelkę 15–25 cm ilgio viršūninėse kiaušiniškose šluotelėse. Žydi liepos–rugsėjo mėnesiais.

Šluotelinės hortenzijos veislės, kurias galima auginti visoje Lietuvoje: ‘Brussel's Lace’ – viena iš žemesnių veislių, šviesiais, ažūriniais, gausiais žiedynais, ‘Burgundy Lace’ – didelis, greitai augantis, šalčiui atsparus krūmas, gausiai žydintis saulėtoje vietoje; žiedai iš pradžių kremiškai balti, vėliau – tamsiai raudoni.

Geriausiai auga gerai drenuotoje dirvoje; ‘Grandiflora’ – pražysta kreminiais žiedais, kurie sendami parausta, o vėliau – paruduoja, žiedynai dideli – iki 20–30 cm; 'Kyushu' – balti žiedai, žiedynai ažūriniai, apie 25 cm ilgio.

- Ar hortenzijų žiedai tinka merkti? Kokias patartumėte rinktis veisles?

Hortenzijas mielai naudoja floristai interjerui puošti. Patarčiau atkreipti dėmesį į ‘Limelight’ veislės hortenziją, žydinčią kreminiais žiedais, kurie vėliau tampa žalsvai geltoni. Jų šakas su žiedynais galima merkti vazose.

Patarčiau atkreipti dėmesį ir į šias veisles: ‘Little Lamb’ – palyginti nedidelis krūmas, žiedynai reti, pailgi; žiedynai labai įspūdingai atrodo tamsių, šiai veislei būdingų, lapų fone; ‘Pink Diamond’ – rausvi pumpurai skleidžiasi baltais žiedais, kurie greitai nusidažo rausvai, o rudenį – beveik raudonai; ‘Tardiva’ veislė panaši į ‘Grandiflora’, tik šiek tiek mažesniais žiedais; ‘White Moth’ pasižymi rutuliškais žiedynais.

Šluotelines hortenzijas reikia sodinti taip pat kaip ir šviesiąsias, tik dirvožemis turėtų būti derlingesnis. Šis krūmas genimas rudenį ar pavasarį, šalinamos tik senos ar formą darkančios šakos.

Nerekomenduojama genėti vasarą, nes tuo metu formuojasi žiedynai.