Įvairaus dydžio ir formos

Priešakinė sodybos ar sodo dalis esti įvairaus dydžio ir formos. Jos apželdinimas priklauso nuo sklypo dydžio ir padėties, dirvožemio.

Atvira priešakinė dalis, kai jos nuo pašalinių žvilgsnių neskiria jokia tvorelė, ypač žavi smalsius praeivius. O jei rimtai – optiškai ši erdvė atrodo gerokai didesnė.

Priešakinė sodybos ar sodo dalis gali būti ir šiek tiek pridengta. Tuomet ją paprastai užstoja žema dygliuotų augalų gyvatvorė (pavyzdžiui, erškėčių, raugerškių).

Uždarą priešakinę sodybos ar sodo dalį nuo praeivių akių iš dalies slepia aukšta siena arba tanki gyvatvorė. Ji užtamsina pagrindinį įėjimą.

Takas, durys ir laiptai

Pirmąją nuomonę apie namus svečias susidaro žvelgdamas į pagrindinį taką. Paprastai jis būna tiesus ir trumpas, nes jungia gatvės grindinį su fasado durimis, į kurias būna nukreiptos akys. Įspūdį sustiprina išilgai tako sustatyti vazonai su augalais.

Vartus ir duris paryškina simetriškai abiejose pusėse pasodinti arba konteineriuose augantys du nedideli medžiai, turintys apskritą lają.

Shutterstock nuotr.

Trumpas takas atrodys ilgesnis, jei arčiau gatvės augs aukščiausi augalai, o artėjant durų link jų ir vazonų aukštis mažės. Išdėsčius atvirkščiai labiau išryškinamas takas.

Pagrindiniam takui labiau tinka griežtas augalų išdėstymas. Jie susodinami ar sustatomi iš abiejų pusių, vienas prieš kitą. 

Į namą dažnai lipama laiptais. Jų viršuje – fasado durys, o apačioje – grįsta aikštelė. Pakopos yra puiki vieta vazoniniams augalams. Jie išdėstomi darniomis grupėmis laiptų šone, kad netrukdytų laikytis už turėklų.

Shutterstock nuotr.

Jei namo priekį puošia tik betoninė aikštelė

Gražiai sustatyti augalai konteineriuose, vazonuose ir kituose induose puošia pagrindinio įėjimo prieangį, betoninę ar kitokią aikštelę priešais laiptus. Tai žaisminga detalė, kurią galima keisti ne tik kasmet, bet ir kas sezoną. Kiekvienu metų laiku jūsų pagrindinis įėjimas žibės naujomis spalvomis.

Žaidimas su vienmečiais augalais – itin populiarus. Juos keiskite fantazuodami, pagal nuotaiką.

Shutterstock nuotr.

Nepamirškite, kad medelius ir krūmus galima auginti konteineriuose. Svarbu, kad indai būtų atsparūs nepalankioms klimatinėms sąlygoms. Plastikiniai ir keraminiai netinka. Kuo storesnės indo sienelės, tuo sunkiau jis peršąla. Švelnią žiemą, jei žemė nesustingusi, visžalius augalus patartina retkarčiais palaistyti. Lauke šiuo metu laiku galima laikyti žemaūgių medžių ir krūmų formas.

Kai trūksta erdvės

Pagrindinė sodybos dalis sukelia pirmąjį įspūdį, o vienas ar keli medeliai jį sustiprina. Čia, net jei erdvės ir labai mažai, gerai jaučiasi įvairūs augalai – nuo žydinčios obelaitės iki spygliuočių. Bet kurią vietą galima užsėti ir žole, tik reikia kruopščiai sudaryti planą.

Jeigu gyvenate ne nuosavame name, o kotedže, tuomet priešais pagrindinį įėjimą tikriausiai yra mažai vietos. Čia galite pasodinti ne daugiau kaip 3–5 augalus. O jei ir erdvė maža, ir nenorite ar negalite daug laiko skirti priežiūrai, auginkite 1–2 medžius. Jie gražiai atrodys ir apsipylę žiedais, ir apsikaišę žalia lapija, ir pasipuošę degančiais raudonais lapais ar nedidukais vaisiais.

Shutterstock nuotr.

Truputis privatumo

Jei priešakinė sodybos erdvė skiria namą nuo kelio, medis gali būti žalioji užuolaida, slepianti kiemą nuo skubančio pasaulio. Kol dar neišbėgote pirkti sodinukų, sužinokite pasirinktų suaugusių medžių aukštį ir lajos formą. Paskui pagalvokite, kokiu metų laiku labiausiai norėsite, kad jis atskleistų savo grožį.

Nuo priešakinės sodybos aikštelės dydžio priklauso, kokį augalą reikėtų sodinti. Medžiai, kurie stiebiasi sparčiai ir turi dideles lajas, greitai pridengs namo sienas ir savo šakas išties į gretimą sklypą. Tad jei lig šiol gerai sutarėte su kaimynais, netrukus galite tapti mirtinais priešais. Be to, nuo medžių kris didžiulis šešėlis. Jis nepatiks mažesniems augalams.

Shutterstock nuotr.

Sodindami medį nepamirškite po žeme esančio dujotekio, elektros laidų, kabelių ir kitų komunikacijos priemonių. Augdamas jis irgi gali pridaryti rūpesčių.

Vietoje aukštų medžių (uosių, beržų, liepų, ąžuolų) rinkitės mažesnius ar kompaktiškus žemaūgius. Puikus augalas – karpotojo beržo svyruoklinė forma (Betula pendula) ‘Youngii’. Labai daili yra amerikinė medlieva (Amelanchier lamarckii). Jos laja netaisyklingai rutuliška. Žiedai balti, kvapūs, skleidžiasi balandžio antroje pusėje ir gegužės mėnesį. Vaisiai juodi su purpuriniu atspalviu, noriai lesami paukščių.

Niedzveskio obelis (Malus niedzwetzkyana) – apie 5 m aukščio medis plačia rutuliška laja. Purpuriniais žiedais ji džiugina gegužę. Priešais namą vieno medelio turėtų visiškai pakakti.

Baltažiedės robinijos (Robinia pseudoacacia) ‘Frisia’ lapai nedideli, švelnūs, geltoni. Ji išauga iki 3–4,5 m aukščio, o laja būna apie 2 m skersmens. Apvalų vainiką turi veislė ‘Umbraculifera’.

Kaimiško stiliaus siužetas

1. Vijoklinė rožė. Pasodinkite bet kokios veislės augalą rausvais ar geltonais žiedais. Jam būtina atrama. Pavasarį išpjaukite negyvus ir senus ūglius. Žiemai pridenkite eglišakėmis.

Shutterstock nuotr.

2. Perovskija (Perovskia) – neįprastas aromatingas augalas pilkšva su žalsvu atspalviu lapija ir violetiniais žiedais. Užauga 0,9–1,5 m aukščio. Vadinama rusiškuoju šalaviju.

Shutterstock nuotr.

3. Kalninė bajorė (Centaurea montana) – nereikli gėlė. Žiedai mėlyni, kartais balti. Išauga 40–60 cm aukščio. Rudenį dažnai pražysta antrą kartą. Žaliuoja iki šalnų.

Shutterstock nuotr.

4. Purpurinio sukučio (Ipomoea purpurea) žiedai rausvi, alyviniai, mėlyni, balti ir kitokių spalvų, 4–7 cm skersmens. Žydi liepos mėnesį. 

Shutterstock nuotr.

5. Brachiskomė (Brachyscome) puošiasi kvepiančiais baltais, rausvais, violetiniais žiedais nuo liepos iki rugsėjo. Vienmetė.

Shutterstock nuotr.

6. Verbenos (Verbena) – 40–50 cm aukščio šakoti augalai kylančiais stiebais. Žiedai įvairių spalvų. Žydi nuo birželio vidurio iki iki vėlyvo rudens.

Shutterstock nuotr.

7. Gacanijos (Gazania) – 15–50 cm aukščio augalai. Graižai dideli, 6–8 cm skersmens. Žiedai oranžiniai, geltoni. Žydi nuo birželio iki rugsėjo pabaigos.

Shutterstock nuotr.

Centrinis įėjimas papuoštas įvairiais indais. Žydi raudonžiedžiai šalavijai, rausvos ir kreminės petunijos. Žaidimas su vienmečiais augalais itin populiarus. Juos keisti galite fantazuodami, pagal nuotaiką. Prie A. Sorokino namo Vilniuje.

Akmeninė pakyla rododendrams ir spygliuočiams graži ir vasarą, ir žiemą. Prie V. ir A. Pranaičių namo Vilniuje.