Funkcijos

Pagrindinė bortelio funkcija – prilaikyti slenkantį paviršių. Dažniausiai jis atstoja nedidelę atitvarinę sienelę ir saugo, kad augalai neišplistų ant takelio. Kai kuriais atvejais bortelis yra dekoratyvi detalė, bet dažniausiai – būtinybė.

Iš augalų galima sukurti gyvas užtvaras, tik reikia nepamiršti jų prižiūrėti. Kad takas ar keliukas išryškėtų, abipus pasodinkite 30–50 cm aukščio taisyklingą karpomą gyvatvorę. Labai tiks buksmedžiai (Buxus sempervirens), rūtos (Ruta graveolens), levandos (Levanda). O kad gyvatvorė būtų išvaizdi, ją karpykite.

Jei norite, kad takas gražiai susilietų su aplinka, sodinkite tvarkingus kupstelius sudarančius nekarpomus augalus: viržius (Calluna), erikas (Erica), melsves (Hosta), rytinius šilokus (Sedum spectabile) ir kt.

Sodą gali papuošti ir įvairūs borteliai. Ne, tik ne tokie pilki ir nuobodūs betoniniai gabalai, kokie juosia įvairias aikšteles. Tiek formaliam, tiek linksmam ir dekoratyviam tako, keliuko, vejos ar augalų kompozicijos krašteliui tiks plytos, lentos, vytelės ir kitokios medžiagos.

Sodo ratukai

Tvirtumas ar grožis?

Medžiagos pasirinkimui, be abejo, didelės įtakos turi kaina. Betoniniai borteliai tvirti, bet plytas lengviau išlyginti. Jos, matyt, ir yra pati geriausia medžiaga. Plytos puikiai susijungia, nesunkiai klojamos. Be to, patogu įvairiai išdėlioti, atsižvelgiant į sodo stilių.

Plytų borteliui galima išbetonuoti pagrindą, tada jis bus tvirtesnis. Žinoma, įmanoma apsieiti ir be to. Tačiau šalia takelių, keliuko į garažą esančių bortelių kraštelius patariama būtinai įbetonuoti.

Medinis bortelis visuomet gražus, ypač kai juosia medelių ir krūmų kompozicijas. Lentos turi būti ne plonesnės kaip 30 mm.

Švelnumo sodui suteikia apvadas iš gluosnių vytelių, sulenktų lanku. Jis lengvai padaromas, pigiai kainuoja. Tik nepamirškite nulupti žievės, kitaip bortelis sužaliuos.

1. Keraminių blokelių bortelis

a) Iškaskite griovelį. Į jį įstatysite keraminius blokelius. Labai dekoratyviai atrodo blokeliai su virvelę imituojančiais kraštais.

b) Išlyginkite betoną arba skaldą, kad netrukdytų priglausti blokelių prie pat tako krašto.

c) Į griovelį įstatykite blokelį ir pastuksenkite plaktuko kotu, kad jis įsitvirtintų, iš akies nustatę viršutinio krašto lygį.

d) Griovelį užpilkite žeme ir gerai suspauskite, kad blokeliai stovėtų tvirtai. Užberkite dar žemių ir vėl suspauskite.

e) Ilgu gulsčiuku patikrinkite, ar bortelio viršus yra horizontalus. Jei reikia, pataisykite.

2. Medžio trinkelių bortelis

a) Parduotuvėje galima nusipirkti viela sujungtų medžio trinkelių. Specialiomis replėmis ar žirklėmis atsikirpkite kelis reikiamo ilgio gabalus.

b) Iškaskite grovelį.

c) Į griovelį įstatę bortelį, patikrinkite jo aukštį ir lygumą. Žemę aplink gerai suspauskite.

d) Bortelį, uždėję ant jo kraštelio ilgą lentą, plaktuku įkalkite į vietą. Patikrinkite horizontalumą.

3. Plastikinės juostos bortelis

a) Pagal vejos kraštą iškaskite siaurą griovelį. Jo sienelė nuo vejos pusės turi būti vertikali.

b) Plastikinę juostą paguldykite į griovelį. Atkirpkite reikiamo ilgio gabaliuką. Jį pastatykite vertikaliai.

c) Griovelį užpilkite žeme, tačiau per daug jos nespauskite prie bortelio, nes šis gali prarasti formą.

d) Kaukšėdami plaktuko kotu į uždėtą lentą išlyginkite bortelio kraštą. Jis neturi būti išlindęs virš vejos, nes gali sugadinti vejapjovę.

4. Plytelių „dantukai“

a) Dantytas kraštelis papuoš apvalų prieskoninių augalų darželį, kurį labai lengva sukurti. Viskas, ką turite padaryti, tai sudėti plyteles 45 º kampu.

b) Patikrinkite, ar apskritimo spindulys vienodas visomis kryptimis.

c) Plytas geriau kloti ant nestoro betoninio pagrindo.

d) Palaukite, pagrindas sutvirtės. Tada dėkite plytas kampu, sutvirtindami skiediniu. Jas galima statyti ir tiesiai ant žemės, gerai ją suspaudžiant aplink.

e) Gulsčiuku patikrinkite, ar pakraštys lygus.

Medžio trinkelių bortelis atrodo labai natūraliai. D. Stundžaitės nuotr.

Ilsėdamiesi prie jūros prisirinkote akmenukų? Jų susikaupė galybė? Pabandykite akmenukus įbetonuoti, kad ir nelabai tvarkingai. Originalus kraštelis papuoš gėlyną. A. Leskauskaitės nuotr.

Akmenų kraštelis sušvelnina griežtą želdinių kompoziciją (Vilnius, Bukčiai). B. Jundulaitės nuotr.