Žinoma, svarbiausia yra pats gėlės ar augalo grožis, taigi indas neturėtų visiškai užgožti augalo, nes tada jis taps net nereikalingas. Tačiau žaismingas vazonas tikrai pagyvins namų ar kiemo aplinką. Ir tam nebūtina samdyti brangių dizainerių ir pirkti jų išrinktų, prie visko (išskyrus piniginę) derančių vazonų. Užtenka pasitelkti kiek fantazijos ir gerai apsižvalgyti namuose, savo arba draugo sandėliuke ar net drabužių spintoje.

Jau ne vienas yra bent fotografijose matęs kaip vazonų panaudotų senų batų. Sprendimas paprastas, originalus ir nieko nekainuoja. Na, nebent nuspręsite batus paversdami vazonu juos nudažyti. Lygiai taip pat vazonu ar indu augalo vazonui gali pasitarnauti sena skrybėlė, kalėdinė kojinė, apdegusi virtuvės pirštinė ar prijuostė su didele kišene priekyje. Gėlių klombai lauke teko matyti naudojant net senus džinsus.

Virtuvė – taip pat puiki vieta pasiieškoti netradicinių vazonų. Seni virduliai, puodai, birių produktų indeliai, arbatinukai – viskas puikiai tinka gėlėms auginti. Kartą svečiuose teko matyti įspūdingai atrodančią eilę velykinių indelių kiaušiniams valgyti, į kuriuos buvo sudėti svogūnai ir auginami jų laiškai.

Kaip konteineriai gėlynams (tiesa, labiau tinkami laukui) gali pasitarnauti įvairūs sodo įrankiai – laistytuvai, kibirai, puodynės, seni karučiai. Taip pat tam pritaikomos senos įrankių ar medinės dėžės.

Šiame „Darnios aplinkos“ numeryje aprašyta Lina Bekerienė moliūgus augina senoje vonioje įrengtoje klomboje. Paprasta moliūgų lysvė kiekvieną vasarą tampa menišku kampeliu – pilna lapų vonia, iš kurios vietoj muilo burbulų virsta moliūgai. Paprasta daržovių lysvė tampa traukos objektu, kurį smalsu pamatyti kiekvienam seno malūno svečiui.

Per pusę perkirpę nebenaudojamą krepšinio ar futbolo kamuolį gausite iškart du indus gėlėms, kurias norite auginti pakabintas.
Nuo statybų likę vamzdžiai lengvai perdaromi į kelių aukščio lygių gėlių klombą.

Taip pat žaismingais galima paversti paprastus tradicinius gėlių vazonus, įdėjus visai nedaug pastangų. Galbūt po remonto liko dažų, kuriais galima juos nuspalvoti. Kaip rodo praktika, bene geriausiai tai sekasi vaikams.

O gal savo namuose neseniai klojote plyteles? Jų liekanas sudaužę plaktuku ir panaudoję plytelių klijų likučius, vazonus galima papuošti patraukliomis mozaikomis.

Idėjų galima prisiūlyti daug, tačiau geriausios, neabejoju, kils Jums patiems, gerai pasižvalgius po savo aplinką ir daiktų, kuriuos seniai reikėjo išmesti, bet niekaip neprisiruošėte, krūvą.
Violeta Gražulienė

Svarbu žinoti

Gerai pagalvokite, ar pasirinktas indas tiks kaip vazonas, ar tik kaip konteineris vazonui. Pavyzdžiui, pasirinkę gėlės sodinti į medžiaginį batą rizikuojate, kad medžiaga greitai suirs, o per ją išlįs augalo šaknys.

Uždaruose sandariuose induose reikia padaryti skylutę, per kurią išbėgs vandens perteklius, arba tokį indą naudoti tik vazonui įdėti.

Medinę dėžę, kad ji ilgiau tarnautų, prieš sodindami augalus iš vidaus išklokite celofanu.

Jei norimo paversti vazonu daikto paviršiaus faktūra nepatraukli, šią problemą padės išspręsti purškiamųjų dažų flakonėlis.