Šis, dažnai laiku nepastebimas trūkumas didina žmonių sergamumą, lėtina vaikų psichomotorinį vystymąsi. Geležies trūkumas įtakoja vaikų mokymąsi bei elgesį, mažina suaugusių žmonių darbingumą. Pakankamas geležies kiekis maiste labai svarbus vaikams, nes jų organizmas nuolat auga ir jiems greitai gali pritrūkti „statybinės medžiagos” naujiems kraujo kūneliams.

Dėl tos pačios priežasties papildomai geležies reikia ir nėščioms moterims. Eritrocitų ir hemoglobino koncentraciją, kraujo kūnelių formos pokyčius galima nustatyti paėmus kraujo iš piršto.

Geležies trūkumas – dažniausia (net 80% atvejų) mažakraujystės priežastis.

Mažakraujystė (anemija) – tai organizmo būklė, kai kraujyje sumažėja raudonųjų kraujo kūnelių (eritrocitų). Raudonieji kraujo kūneliai po visą organizmą išnešioja deguonį. Jei jų trūksta, audiniai pradeda badauti, dėl to ir prasideda įvairūs negalavimai.

Jei mažakraujystę sukėlė kitos ligos, svarbu gydyti ne tik pačią mažakraujystę, bet ir ją sukėlusias ligas. Jei mažakraujystė prasideda dėl geležies ar vitaminų stokos, geriausias vaistas – ta medžiaga, kurios trūksta.

Pradėkite nuo mitybos.

Produktas Geležies (mg) / 100g produkto
Chalva 33
Kiaulių kepenys 16
Ikrai 11
Jaučio kepenys 8
Aguonos 8
Pistacijos 6,6
Pupelės 6,6
Saulėgrąžos 6,3
Kiaulių liežuviai 5
Jautiena 4
Vištienos kepenėlės 4
Duona rugelis 3,3
Rūkyta dešra 3
Stirniena 3
Krapai 2,3
Šokoladas 2,1
Kiaušiniai 2
Kalakutiena 2
Kiaulių kojos 2
Rūgštynės 2
Vištiena 1,9
Balta duona 1,6
Juodieji serbentai 1,4
Baravykai 1,2
Karpis 1,1
Salotos 1,1
Fermentinis sūris 1
Kiauliena 1
Vyšnios 1
Burokėliai 0,9
Kopūstai 0,9
Braškės 0,9
Ryžiai 0,8
Raudonieji kopūstai 0,7
Svogūnai 0,6
Obuoliai 0,6
Agrastai 0,6
Arbūzai 0,6
Morkos 0,5
Pomidorai 0,4
Agurkai0,2
Pienas 0,1
Aliejus 0,1
Alus 0,1

Taip pat svarbu žinoti, kad geležis geriau pasisavinama, kai žmogus gauna ir vitamino C. Pavyzdžiui, apelsinų sultys pagerina įsisavinimą du kartus, todėl mėsos produktus derinkite su daržovėmis, nes taip geležis geriau įsisavinama. Pieno produktuose geležies yra mažai, taip pat nepatariama valgant mėsą gerti pieno, nes taip geležis blogai įsisavinama. Nereikėtų vartoti daug stiprios kavos, arbatos.

Jei yra didelis geležies trūkumas, jos skiriama papildomai. Beveik visada skiriama geriamųjų geležies preparatų. Labiau vertinami skysti geležies preparatai, kadangi jie geriau pasisavinami organizme, rečiau pasireiškia šalutiniai poveikiai. Injekuojama tik tada, kai pažeistas skrandis ar žarnos. Kai kuriuose vaistuose yra ne tik geležies, bet ir kitų organizmui būtinų mikroelementų, pvz., magnio, vario. Kartu su geležimi reikėtų gerti vitamino C – jis padės pasisavinti geležį.

Geležies preparatų reikia vartoti ilgai – kelis mėnesius. Jokiu būdu nepradėkite gerti geležies preparatų nepasikonsultavę su gydytoju. Per didelis geležies kiekis yra pavojingas. Perdozavęs geležies preparatų žmogus pradeda vemti, viduriuoti, pažeidžiamos žarnos, parausta, pradeda niežėti oda, gali prasidėti odos uždegimai.

Geležies preparatus vartojama ilgai – 3-6 mėnesius, kad susidarytų pakankamas geležies rezervas kaulų čiulpuose.

Geležies stoka pasireiškia ne tik anemija

Geležies stokos pasekmės:

* kūdikystėje pasireiškusi geležies stokos anemija lemia vaikų aktyvumo ir reakcijos į aplinką pablogėjimą, polinkį į nuolatinį nuovargį, pažintinių funkcijų vystymosi, elgesio sutrikimus ir prastą mokymąsi, kurie išlieka visą vaikystę;

* suaugusiesiems trikdo imuninės sistemos funkciją, todėl padažnėja infekcijos;

* blogina darbingumą;

* lemia neigiamas nėštumo baigtis (priešlaikinis gimdymas, mažas naujagimio svoris, vaisiaus žūtis);

* turi įtakos ankstyvai mirčiai;

* tyrimai rodo, kad, esant geležies stokos anemijai, padidėja švino absorbcija – apsinuodijimas švinu (pažeidžia pažintines funkcijas).

Medikų rekomendacijos

Geležimi praturtinta dieta - tai kertinis akmuo, siekiant išvengti geležies trūkumo organizme ir gydyti jį. Tinkama mityba gerina kraujo geležies pasisavinimą (jos yra raudonoje mėsoje, vištienoje ir žuvyje), padidėja ir ne kraujo geležies pasisavinimas (jos yra grūduose, ankštinėse kultūrose, kiaušiniuose ir daržovėse).

Gyvuliniai baltymai, esantys mėsoje ir maisto produktai praturtinti vitaminu C, pavyzdžiui, citrusiniai vaisiai, brokoliai ir ankštiniai pipirai, gerina ne kraujo geležies pasisavinimą.

Didelis skaičius mitybos faktorių gali paveikti ne kraujo geležies pasisavinimą – polifenoliai, esantys arbatoje ir kavoje, fitatai, esantys duonoje su grūdais ir dribsniuose, oksalo rūgštis, špinatai ir burokėliai bei kalcis, o ypač jo papildai. Šie inhibitoriai neturėtų būti vartojami su geležies turinčiais maisto produktais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)