Vanduo – labiausiai kintantis ir nepastoviausias iš visų elementų. Žmogaus pagrobtas ir įkūnytas įvairiausiose formose, jis leidžia per save naujai suspindėti šviesai. Vandens padedamas mėgdžioji natūralią, beveik laukinę gamtą – kuri vandenynus, ežerus, upokšnius ar net visai mažas balutes.

Improvizuodamas gali netikėtai atrasti tokį akcentą, kuris atrodys tarsi atlaikęs istorijos išbandymus ir atsitiktinai paliktas gamtos. Čia negalioja didumo, proporcingo efektingumui dėsnis. Netgi silpna čiurkšlė iš mažučio dubens gali sužadinti pirmapradės oazės vaizdinius.

Neliečiamas kampelis

Vėsioje paparčių grotoje mažytis krioklys „spjaudo“ vandenį iš molinio ąsočio, įtaisyto akmenų sienoje. Visa aplinka – akivaizdi istorinio momento imitacija. Ilgalaikė patvari akmenų siena, urna apačioje, net ir ūksmingi paparčiai atrodo tūnantys čia šimtmečius. Primena slaptą vietą, į kurią leista įžengti tik paties artimiausio žmogaus kojai.

Egzotika iš... vamzdžių

Žvelgi į daiktą ir netikėtai kuo aiškiausiai suvoki jo funkciją. Švystelėjęs supratimas taip pat žaibišku greičiu pagimdo idėją. Naudosi paprastus terakotos vamzdžius pagal realią paskirtį – leisi pro juos tekėti vandeniui. O sukūręs laiptuotą, besisukantį spirale statinį sukursi fontaną.

Be abejonės, prie jo reikės priderinti ir tinkamą aplinką. Ypač paslaptingai atrodys fontano viršų dengianti paparčių karūna, o apačioje – tvenkinėlį supančios akmenų plokštės. Žalumos aplinkui trūkti taip pat neturėtų.

Dubenėlių pakopos

Specialaus fontano indo nebūtina ilgai ieškoti parduotuvėse. Jį galima pasidaryti ir pačiam, naudojant įvairių formų molinius vazonėlius ir indus. Tai būtų tarsi levandų ir pajūrinių lobuliarijų grožį papildanti detalė. Keletą nedidelių gilių dubenėlių reikės išdėlioti skirtingame aukštyje, taip sukuriant pakopas.

Pačiame viršuje – paverstas ąsotis, iš kurio liejasi vanduo, apačioje – didelis dubuo, skirtas jam subėgti. Dugną galima iškloti žvilgančiais akmenėliais, taip sustiprinant efektą. Reikėtų gerai pamąstyti, kaip šitokiai kombinacijai sukurti stovą, ant kurio patikimai išdėliotum indus.

Fontanėliams reikės iškasti papildomą rezervuarą, kuriame turės būti patalpintas siurblys. Žarna vanduo pumpuojamas į viršų. Norėdamas, kad fontanėlis atrodytų estetiškas, tarsi natūrali gamtos detalė, pagalvok, kaip sumaniai ją užmaskuoti.

Ąsočiu prikelti praeitį

Tarsi sustabdyta ir sustingdyta amžiams laiko detalė. Pakaks užmesti vienintelį žvilgsnį, kad aiškiai pajustum antikos laikus. Žvilgantis metalo ąsotis, iš kurio kliokia vanduo, aplinkai suteikia išskirtinę aurą. Apačioje suformuotas upelis-krioklys, į kurią teškėdamas krenta vanduo. Puiki aplinka šilokams ir levandoms klestėti. Felicijos ir Povilo Každailių sodyba Kutiškėse, Radviliškio rajone.

Laistytuvų varžybos

Šokiruojanti idėja privers nusišypsoti net ir patį niūriausią žmogų. Aštrios, plonos vandens srovės pakeliui susitinka ir prasilenkia. Tarsi laistytuvų varžybos – iš kurio trykštanti srovė įveiks ilgiausią distanciją? Tokiai neįprastai dekoracijai prireiks ir neįprastos aplinkos. Gausūs krotonai, guzmanijos ir fryzijos tarsi įrėmina ir saugo vandens linksmybes.

I. Vozgirdaitės ir D. Stundžaitės nuotraukos